ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Първа помощ при спешни ситуации – билки, хомеопатия и ароматерапия

Обикновено се смята, че спешни ситуации изискват експертна медицинска помощ, и често това наистина е така.Понякога обаче просто няма време да се чака да дойде лекарят и ако не се предприеме нещо, е възможно да стане твърде късно. От друга страна, има не толкова сериозни спешни ситуации, при които с малко познания повечето хора могат да се погрижат за себе си напълно безопасно и ефективно.

Първа помощ при спешни ситуации
Първа помощ при спешни ситуации

Тази част описва много безопасни и ефективни мерки за самопомощ и лекарства за най-често срещаните спешни ситуации. “Предпазните мерки” сочат кога трябва да получите експертна помощ колкото може по-скоро. Най-често използваните лекарства за самопомощ са представени по-долу.

 

Алтернативен набор за първа помощ
ЛЕКАРСТВО СЪСТОЯНИЕ
Крем от арника Наранявания
Лекарството “Спасение” на Беч шок, ужилване, припадък, изгаряне, морска болест, скръб­
Крем/мехлем с невен ужилване, дребни порязвания
Есенциални масла  
Лавандула прескачане на няколко часови зони, мехури, изгаряне на слънце
Мента морска болест
Розмарин навяхване, прескачане на някол­ко часоВи зони, умствена умора
Хомеопатични лекарства  
Амика 6с нараняване, кървене от носа, навяхвания, диария, умора
Арсеникум 6с диария, умора, припадък, коремни болки
Apis 6с ухапвания от насекоми, зачервя­ване на кожата от спарване
Беладона 6с топлинен удар, слънчев удар
Carbo veg. 6с коремни болки (причинени от обилна храна), припадък
Ледум 6с нараняване, ужилвания
Nuc vomica 6с гадене, махмурлук, болки в сто­маха, морска болест
Phosphorus 6с кървене от носа, болки в стомаха
Тинктура/лосион Hypericum ухапвания (тинктура), изгаряне, мехури
Биохимични соли Natrum mur. мехури, ужилвания
Витамини и минерали
Витамин С (таблетки от 1 г) обикновени настинки и грип, махмурлук
Крем с витамин Е изгаряне на слънце
Цинк (таблетки от 15 мг) настинки и грип
Северноамерикански храст нараняване, ужилвания, изгаряне на слънце

 

КЪРВЕНЕ ОТ НОСА

Кървенето от носа е често срещано, тъй като кръвоносните съдове в носа са много деликатни. Най-често се причинява от сух, зи­мен въздух. Други причини включват високо кръвно налягане, тежка настинка или дори лек удар по носа. Кървенето от носа може да е много сериозно, особено при по-възрастни хора.

Лечение

Накарайте човека да седне и да наведе главата си напред, за да го предпазите от това кръвта да потече назад в гърлото. Стиснете здраво ноздрите и задръжте така 10-15 минути. Върху началото на носа в междувеждието поставете лед или студен компрес. За да предотвратите повторно кръвотечение, човекът трябва да се въздържа от духане на носа за няколко часа, за да започне оздравителният процес.

Акупресура. Натиснете надолу областта между носа и центъра на горната устна в продължение най-много на една минута.

Хомеопатия. Използвайте Phosphorus6с, за да ускорите процеса на съсирване. Използвайте Arnica 6с, ако носът е бил ударен. За да предотвратите кръвотечение от носа през нощта, използвайте Sulfur 6с.

Билкова медицина. За да овладеете последователността от чести кръвотечения, излейте вряла вода върху 3 чаени лъжички суха коприва и бъркайте 10 минути. Вземайте три пъти дневно.

Диета и хранене.Засилете кръвоносните съдове в носа, като увеличите количеството на богатите на витамин С храни. Всекидневните дози от концентрат от цвекло и 2 г витамин С би трябвало да ограничат непрекъснато появяващото се кръвотечение от носа.

ПОРЯЗВАНЕ

Повечето леки кръвотечения могат ефективно да се лекуват с методите за самопомощ.

Лечение

Притиснете здраво порязаното място или раната, за да спрете кръвта. Почистете раната с топла вода.

Билкова медицина.Намажете с мехлем от невен или напръскайте порязаното с тинктура от невен.

НАТЪРТВАНЕ

Натъртването се появява, когато има подкожно кръвотечение, което прави областта болезнена и синя на цвят. Ако кожата не е била нарушена, следвайте инструкциите, дадени за другите терапии по-долу.

Лечение

Поставете пакет с лед или студена хавлиена кърпа над засегнатата област, прилагайки лек натиск в продължение на поне 10 минути.

Билкова медицина. Правете студени компреси, потопени в запарка от черен оман. Тази билка може да се използва и като крем. Бел с алое вера ускорява оздравяването.

Хомеопатия. Arnica е отлично средство при натъртване. Взимайте по една таблетка от 6с на всеки час до 4 пъти дневно или мажете с крем от арника. Може да поставяте студен компрес с разредена тинктура. Ако натъртването не изчезне бързо, вземайте Ledum 6с три пъти дневно четири дни. (Той може да се използва и при пробивни рани.) Използвайте Hypericumпри тежките натъртвания. Когато болят костите под натъртената област, се препоръчва Symphytum6с.  Rutagrav.или Beilis per. също помагат При посиняло око най-доброто лекарство е Lachesis.

Диета и хранене. Натуропатите препоръчват увеличаване на витамин К при онези, които лесно се натъртват. Добър начин за това е яденето по 150 г кисело мляко на ден. Пресният ананасов сок и зелените зеленчуци също могат да ускорят процеса на оздравяване.

Ако наранената област е подута, болезнена при използване и/или с нея се е случила злополука, възможно е причината да е счупена кост. Потърсете незабавно медицинска помощ.

ФРАКТУРИ

Фрактурите обикновено са резултат от силен удар или падане.

Лечение

Подкрепяйте наранената област в позицията, в която е намерена, и подгответе проста шина, ако това е подходящо.

хомеопатия. Вземете Arnica 6с или Calcarea6с за облекчаване на болката. Eupatorium perf.също може да помогне.

НАВЯХВАНИЯ

Навяхването засяга лигаментите, а не костите и може да отнеме няколко седмици, за да зарасне заради слабото кръвоснабдяване там. Ако са се­риозни, навяхванията причиняват симптоми, подобни на фрактурите.

Лечение

Приложете пакет с лед върху наране­ната област и я стегнете. Хомеопатия. Вземайте Arnica 6с (на всеки половин час до 4 дози) и Rutagrav. 6с (три пъти дневно една седмица).

Ароматерапия. Прибавете 4 капки масло от розмарин и сладък риган в съд с вода, достатъчно дълбок, за да можете да потопите засегнатата област. Дръжте така 15 минути. Натопете студен компрес в същата смес. Задръжте на мястото на навяхването за няколко часа.

Хидротерапия. Третирайте засегнатата област със студени компреси или лед, след това вдигнете ставата и я оставете да почива.

Масаж. Концентрирайте се върху околните мускули, работейки навътре към ставата, след като тя заздравее.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Акупунктура. Тя може да облекчи болката.

Остеопатия или хиропрактика. И двете могат да помогнат при по-сериозни навяхвания.

Съберете здравия крак със счупения, като поставите между тях подплънки. Завържете ги заедно, прикрепвайки бандажи от двете страни на счупеното място.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *