Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Разстройства на храненето – анорексия и булимия се лекуват с натуропатия

Разстройства на храненето са външен израз на емоционален хаос или дълбоко нещастие. Страдащите от тях се концентрират върху храната и яденето като начин да избегнат изправянето пред проблемите и упражняването на контрол върху собственото тяло.

Анорексията предизвиква нереален образ в огледалото
Анорексията предизвиква нереален образ в огледалото

Анорексиците страдат от изкривен телесен образ; те са абсолютно убедени, че са по-пълни, отколкото са в действителност, дори когато са изправени пред доказателствата за противното в огледалото.

Макар анорексия невроза и булимия невроза вероятно да са най-добре известните изрази на това състояние, има много типове разстройства на храненето, като някои са no-крайни от други. Компулсивното ядене, компулсивното пазене на диети, преяждането, яденето като утеха, злоупотребата със слабителни и вманиаченото ядене са все форми на разстройство на храненето.

Хората с такива разстройства не харесват храната: за тях тя е пристрастяване. Анорексиците я разглеждат като враг, който трябва да се избягва на всяка цена. Булимиците избират храна, която лесно се повръща; ядящите на пристъпи (“пирове”) поглъщат всичко, което е в хладилника или в шкафа, колкото и неприятно да е ядящите за утеха избират разглезващите, лесни за консумация храни — сладки, кексове, бонбони, бял хляб, тъй като всички те създават кратковременно задоволство чрез освобождаване на серотонин в главния мозък.

Такива изкривени становища за храната и яденето са различни при всеки отделен случай и често корените им са в семейната история. Например анорексия невроза е характерно свързана с девойки, които страдат от ниска самооценка и се чувстват безпомощни във взаимоотношенията си с останалите членове на семейството. Има и други фактори, които влияят върху младите хора с това разстройство: твърди се (с известни доказателства), че външният натиск има особено влияние върху юношите, които се чувстват принудени да се подчинят на ак- туалната популярна идея, че “слабото е красиво”.

Други разстройства на храненето обаче също реагират на изследване в тази област: да си дебел в свят, в който слабите се смятат за красиви, те кара да не участваш в надпреварата в ухажването и това може би е цел за хора, които се чувстват неудобно в сексуалните взаимоотношения. Решението да бъдеш дебел може да е форма на отмъщение, особено във взаимоотношението майка-дъщеря, ако майката е твърде доминираща. Консултирането и психотерапията от добре обучен терапевт могат да помогнат в тези случаи, след като е била определена причината, поради която човекът е решил да яде, докато се пръсне, или да гладува до смърт.

Много малко случаи имат физически произход, макар че натуропатите и диетолозите могат да направят внимателен анализ на дейността на щитовидната жлеза, за да видят дали не е възможно някакъв дребен дисбаланс в производството на тироксин да причинява прекомерното надебеляване или отслабване. Хората, които ядат за утеха, могат да реагират добре на курс от приятни физически упражнения, за да произвеждат серотонин. След като са направили това, те са в състояние да установят разумен режим на хранене и по-рационално да гледат на проблема “Защо съм нещастен?”.

След като поемете по пътя към възстановяването, трябва да се консултирате с натуропат (или с диетолог), за да ви помогне да установите здравословна, приятна и хранителна диета и да ви предпише добавки, които ще подпомагат възстановяването и ще поддържат здравето ви.

Цинкът се препоръчва на хората, страдащи от разстройства на храненето.

Анорексия невроза засяга най-вече девойки в юношеска възраст. Анорексиците сами гладуват до смърт и твърдят, че в резултат на това изглеждат и се чувстват по-добре. Симптомите са много сериозно отс­лабване, страх от надебеляване, изкривен Аз-образ, прекомерни физически упражнения, аменорея, запек, лоша циркулация, проблеми със съня, изолация, тревожност и раздразнителност Много анорексици развиват булимия и двете разстройства често съществуват съвместно. Повечето регистрирани случаи (90%) са на момичета или жени. Булимия невроза е напреднала форма на натрапливо ядене; булимиците се отдават на пирове с огромни количества храна и след това се “пречистват” чрез повръщане или слабителни, за да поддържат ниско тегло. Симптомите на булимията включват ядене на пристъпи, тайно поведение, менструални разстройства, дехидратация, лошо състояние на кожата, възпалено гърло, проблеми със зъбите и летаргия.

В случаи на мнозо сериозно отслабване може да е необходима хоспитализация.

ЛЕЧЕНИЕ

Анорексията и булимията са аспекти на едно и също разстройство и лечението е еднакво и за двете. Страдащите от анорексия и от булимия имат много ниска самооценка и самоувереност, така че всяка терапия или дейност, която им помага да се отпуснат и да се почувстват добре, може да е полезна. За да се постигне възстановяване, трябва да се решат фундаменталните емоционални проблеми. Изследванията показват, че причините за анорексията и булимията са различни. Някои експерти са убедени, че те са резултат от разстроени семейни взаимоотношения, при които юношата/девойката използва приема на храна като средство за контрол.

Ароматерапия или рефлексология. Масажът с есенциални масла Вкъщи може да подобри настроението и самочувствието.

Терапии чрез говорене. Подкрепящото консултиране, при което не ви преценяват, и семейната терапия могат да са от помощ.

Групи за самопомощ. Може да е полезно да говорите с други хора със сходни проблеми.

Експресивни терапии. Терапиите чрез изкуство, драма, музика или танц могат да помогнат да се изразят погребаните чувства.

Тренинг в себеутвърждаване. Научаването как да изразявате онова, което наистина чувствате, е от помощ.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Консултиране, психотерапия и групова терапия. Тъй като разстройствата на храненето обикновено са резултат от дълбоко вкоренени проблеми, това са терапии, които обикновено работят най-добре. (Всяка терапия, която засилва самооценката, е благотворна.)

Арттерапия и терапия чрез танц. Много пациенти установяват, че тези терапии са особено полезни начини за изследване на емоционалните им проблеми.

Масаж. Той може да Възстанови контакта на пациента със собственото му тяло.

Акупунктура. Тя помага за Възстановяване на енергийния баланс на тялото и за увеличаване на самоувереността.

Традиционна китайска медицина. Терапевтите се концентрират върху засилването на храносмилателната система, която може да отслабне вследствие на дългите периоди на глад.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *