ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Състоянието на стрес лекувайте с тези методи

Състоянието на стрес понякога се описва като “реакция на борба или бягство”: тялото се подготвя за бягство или борба, мускулите, белите дробове, сърцето и мозъкът набират скорост за действие.

Релаксирайте против стрес
Релаксирайте против стрес

Дишането е учестено, пулсът — също, а кръвното налягане се повишава. Не е задължително причината за стреса да е физическа заплаха, но тялото ни винаги реагира физически по този начин на всеки натиск около нас. Стресът е нормална част от живота. Той може да се причинява от работата, взаимоотношенията, околната среда (шум, лоши жилищни условия, транспорт) и от безкрай други фактори.

Малко стрес може да ви даде енергия и да ви държи на нащрек. Той ви поддържа “живи”. Няма обаче точно равнище за всеки. Ние сме различ­ни, така че оптималното количество стрес за един може да е твърде мно­го за друг. Прекалено многото стрес, продължаващ твърде дълго, може да доведе до психично и физическо изтощение и болест. Пристъпите на паника са често срещана реакция на продължителен стрес.

Симптомите на стреса могат да включват болки и напрегнати мускули, диария, запек, астма, мигрени, кожни проблеми, умора, безсъние, чести настинки, тревожност, страх, депресия, гняв, раздразнителност, враждебност, нетърпение, резки промени на настроението и плачливост. Трудностите с концентрацията, повечето пушене и пиене, неспособността да се свърши каквото и да било — това са все признаци, че човек е подложен на прекалено много стрес твърде дълго време.

Лечение

Предприемете положителни стъпки за намаляване на стреса. Опитвайте се да избягвате няколко големи промени в живота си по едно и също време. Бъдете добри със себе си, яжте пълноценно, давайте си почивки, правете неща, които харесвате. Не си поставяйте нереалистични цели. Всички лечения, отбелязани за тревожност, са приложими и за стреса, а аеробните упражнения за 20—30 минути два или три пъти седмично са особено ефективни при стрес.

Техники в релаксация. Най-добрите терапии на стреса са онези, които ви помагат сами да управлявате нивото му. Примерите са йога, медитация и автогенен тренинг, в който научавате специфични упражнения за релаксация.

Биологична обратна връзка. Свързаните със стреса оплаквания могат да се преодолеят, като осъзнаете как тялото ви реагира на стреса. Лечението включва използване на апарат за биологична обратна връзка и обикновено се провежда от психолог.

Терапия чрез говорене. Говоренето за вашите чувства пред приятели и семейството, когато сте подложени на стрес, е важно. Ако обаче искате да разберете професионалната и семейната си ситуация по-добре е да стигнете до корена на непрекъснато повтарящите се симптоми.

Познаването на признаците и вземането на мерки за противодействие на стреса е ключът към държането му под контрол.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *