ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Импотентността може да се лекува! Потърсете помощ!

Импотентността, известна още като еректилна дисфункция (ED), е неспособност да се постигне или поддържа ерекция достатъчно дълго, за да се осъществи полов акт.

Импотентността
Импотентността

При нормални обстоятелства, когато един мъж бъде стимулиран сексуално, неговият мозък изпраща сигнал по гръбначния стълб към нервите на пениса. Нервните окончания в пениса освобождават химически вещества, наречени невротрансмитери, които сигнализират на кръвоносните съдове, снабдяващи с кръв пещеристите тела (двете структури от гъбеста тъкан, които се простират по дължината на пениса), да се отпуснат и да се напълнят с кръв. При разширяването си пещеристите тела затварят други вени, които при нормални обстоятелства отвеждат кръвта от пениса. Когато пенисът се изпълни с кръв, той се уголемява и втвърдява и по този начин еректира. На ерекцията могат да попречат проблеми с кръвоносните съдове, нервите или тъканите на пениса.

Причини и симптоми

Оценките за степента на импотентност варират в широки граници. Преглед от 2006 г. на 13 изследвания на еректилната дисфункция, приключени преди 1998 г. и публикувани на уебсайта на Обществената научна библиотека (PLoS), е установил степен на импотентност от 1% до повече от 70%, в зависимост от възрастта, националността, здравословното състояние и други фактори. Цифрата, която най-често се цитира по отношение на еректилната дисфункция при американските мъже, е между 15 и 30 милиона, отново в зависимост от известен брой личностни фактори. Статията в PLoS посочва, че преценките за разпространението на еректилната дисфункция не са чисто научен проблем. Производителите на лекарства за лечение на това смущение са заинтересовани от завишаване на действителния брой на случаите, за да увеличат привлекателността на своите продукти.

При всички случаи обаче медицинските възгледи за импотентността са претърпели значителна промяна през последните десетилетия. Така например към 2008 г. това смущение се диагностицира много по-често отпреди. Едно изследване, проведено като част от проучването на Националното амбулаторно медицинско обслужване през 1998 г., е установило, че броят на случаите на импотентност, за които е било съобщено при посещение в лекарските кабинети, почти се е утроил между 1985 и 1999 г. – 7,7 на 1000 посещения през 1985 г. на 22,3 на 1000 посещения през 1999 г. Преди време лекарите са смятали, че повечето случаи на импотентност се дължат на психологични причини. По-късно те признават, че поне при по-възрастните мъже физическите причини могат да играят основна роля в повече от 60% от всички случаи. При мъжете над 60 години водещата причина е атеросклерозата, или стесняване на артериите, което може да ограничи притока на кръв към пениса. Нараняване или заболяване на съединителната тъкан, като например болестта на Пейрони, може да затрудни пълното разширяване на пещеристите тела. Увреждането на нервите на пениса от определени видове хирургична намеса или неврологични състояния, като болестта на Паркинсон или множествена склероза, също може да причинят импотентност. При мъжете, страдащи от диабет, също има опасност от импотентност както заради високия риск от атеросклероза, така и поради заболяване на нервите, наречено диабетна невропатия.

Някои лекарства, в това число определени медикаменти за лечение на кръвното налягане, антихистамини, транквиланти (особено преди полово сношение) и антидепресанти, известни като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs, в това число Prozac и Paxil), могат да попречат на ерекцията. Тютюнопушенето, прекомерната употреба на алкохол и наркотици също могат да окажат влияние. В някои случаи причина за неуспешната ерекция може да се окаже ниското ниво на мъжкия хормон тестостерон. И накрая, роля могат да играят и психологични фактори, като стрес, вина или тревожност, дори когато импотентността се дължи най-вече на органични причини.

Диагностициране

Импотентността - диагноза
Импотентността – диагноза

При диагностицирането на основната причина за импотентността лекарят първо задава множество въпроси на мъжа за това, кога се е появил проблемът, дали това се случва само с определени партньорки и дали понякога се събужда с ерекция. (При мъже, чиято дисфункция се проявява само с определени партньорки Или които се събуждат с ерекция, съществува по-голяма вероятност им

потентността да се дължи на психологични причини.) Понякога лекарят разпитва и партньорката на мъжа. В някои случаи причина може да се окаже раздор в семейството.

Лекарят се интересува и от пълна медицинска история, за да установи дали в миналото пациентът е претърпял операция на таза, дали страда от диабет, от сърдечно-съдово заболяване, бъбречно заболяване и дали приема някакви лекарства. Физическият преглед трябва да включва преглед на гениталиите, хормонални изследвания и тест за глюкоза за наличие на диабет. Понякога може да се направи измерване на циркулацията на кръвта през пениса.

Лекарите, практикуващи алтернативна медицина, често се въздържат от подобни подробни изследвания и разчитат на информацията, получена от пациента. Обикновено фактът, че мъжът не може да получи или да поддържа ерекция, е достатьчна причина за започване на алтернативна или холистична терапия.

Лечение

Йохимбе (Corynanthe yohimbe)
Йохимбе (Corynanthe yohimbe)

За лечението на импотентността се използват доста билки. Най-често предлаганите са йохимбе (Corynanthe yohimbe), която се извлича от кората на дървото йохимбе, което расте в Западна Африка. Използвана е в Европа през по-голямата част от XX в. за лечение на еректилна дисфункция. В Съединените щати продуктите от йохимбе са налични в две форми. Едната е като лекарство, изписвано с рецепта, което съдържа йохимбе. Това лекарство е одобрено от Агенцията за храни и лекарствени средства (FDA) на Съединените щати за използване при еректилна дисфункция и някои други медицински проблеми. Лекарството се продава под няколко търговски имена, в това число Yocon, Aphrodyne, Erex, Yohimex, Testomar, Yohimbe и Yovital. Втората форма включва някои добавки, които съдържат в по-голяма или по-малка степен естествения продукт. Като хранителна добавка тази форма на йохимбе не е регулирана от FDA. Всъщност агенцията настоятелно препоръчва да не се употребява този продукт поради сериозните странични ефекти, които могат да включват стомашни смущения, парализа, отпадналост и дори смърт.

Липсват ясни медицински изследвания, включващи как точно или защо йохимбе е ефикасно при лечение на импотентността. По принцип се смята, че разширява кръвоносните съдове и стимулира притока на кръв към пениса, което причинява ерекция. Освен това то не позволя­ва на кръвта да се оттича от пениса по време на ерекцията. Може да въздейства и върху централната нервна система, по-конкретно в долната част на гръбначния стълб, където се предават сексуалните сигнали. Проучванията показват, че йохимбе е ефикасно при 30 40% от мъжете с импотентност, най-вече при мъже, чиято импотентност се дължи на съдови, психогенни (свързани със съзнанието) или диабетични проблеми. Обикновено йохимбе не помага при мъже, чийто проблем се дължи на органично увреждане на нервите. При здравите мъже в някои случаи йохимбе увеличава сексуалната издръжливост и удължава ерекциите.

Обичайната доза йохимбин (екстракта от йохимбе) за лечението на еректилна дисфункция е 5,4 mg три пъти на ден. За постигането на резултат може да са необходими от три до шест седмици. Повечето добавки, налични в търговската мрежа, не съдържат достатъчно йохимбе, за да бъдат ефикасни, и лекарите препоръчват изписване на лекарството с рецепта, в което се съдържа достатъчно количество от активната съставка.

 

Гинко (Ginkgo biloba)
Гинко (Ginkgo biloba)

Гинко (Ginkgo biloba) също се използва за лечение на импотентност, макар в контролирани изследвания да не е доказано, че помага при това състояние, и вероятно има повече психологични ефекти. Освен това при гинко съществува известен риск от проблеми със съсирването на кръвта и трябва да се избягва от мъже, които приемат медикаменти за разреждане на кръвта, като например кумадин (варфарин натрий).

Препоръчваме хранителната добавка ГИНКО БИЛОБА на реномираната фирма  Sanct Bernhard. Във всяка капсула се съдържа 100 мг специален екстракт от гинко билоба.

Други билки, рекламирани при лечението на импотентност, включват Aletris (алетрис) farinosa, Serenoa repens (палма-джудже), индийски женшен (Рапах ginseng) и сибирски женшен (Еlеuthrococcus senticosus). Когато импотентността се дължи на прекомерна употреба на алкохол, тютюнопушене или неправилен хранителен режим, за лечението й се препоръчва Nux vomica (стрихнинов орех — Strychnos nux-vomica). Съществува риск от отравяне, ако Nux vomica се приема неправилно, затова трябва да се използва само под строг лекарски надзор.

За лечение на импотентност се използват и някои китайски билкови препарати, обикновено комбинации от билки и понякога такива части от животни, като рог от елен и морско конче.

 

Хранителни добавки за подсилване на либидото – последвайте линка, за да прочетете повече!

НОНИ комплекс за мъже – Този продукт играе ролята на отличен регулатор, нормализиращ имунната защита и енергийния баланс на мъжкия организъм.

Царски билки за истинско удоволствие подобрява функцията на простатната жлеза!

Царски билки за мъжа при проблеми с простатата за по-добра полова активност!

Царски билки златна формула е предназначен за цялостна подкрепа на организма!

Каротин плюс е продукт с отлични качества на антиоксидант. Забавя и неутрализира оксидантните разрушителни процеси в тялото.

Благодарение на умело композираните растителни екстракти ЕРОГЕН подобрява кондицията и неутрализира проблеми в сексуалното общуване.

Спрете алкохола с помощта на алкогард! – Високото съдържание на изофлавони,  гликозиди, ензими, витамини и други биологично активни вещества съдействат за поддържане на нормалните функции функциите на черния дроб, сърдечно-съдовата система и цялостната жизненост на организма. Намалява желанието за употреба на алкохол.

Алопатично лечение (лечение с химически вещества)

Преди години стандартното лечение за импотентност беше имплант в пениса или продължителна психотерапия. Макар че през първото десетилетие на новия век физическите причини се диагностицират и се лекуват по-лесно, консултациите при психолог на мъжа или на двойката все още представляват ефикасно лечение, когато емоци­оналните фактори играят съществена роля. За щастие при лечението на физическите причини на импотентността съществуват други подходи.

Виагра
Виагра

Първото лекарство, разработено за лечението на еректилната дисфункция, е силденафил цитрат, продавано под търговското име Viagra (Виагра). То бързо се превърна в най-големия търговски успех в историята на лекарствата. Само за две години след одобряването му от FDA през март 1998 г. продажбите му достигнаха повече от един милиард долара годишно. През 2007 г. продажбите в световен мащаб все още бяха високи и възлизаха на 1,76 милиарда долара. Viagra представлява много ефикасно лечение за еректилната дисфункция, като степента на успеваемост е повече от 60%. Лекарството повишава нивата на вещество, известно като цикличен GMP, което е отговорно за разширяването на кръвоносните съдове на пениса. Viagra започва да действа около един час след вземане на хапчето. При клиничните изследвания Viagra предизвиква главоболие при 16% от мъжете, които са я приемали, като другите странични ефекти включват зачервяване, диспепсия и запушен нос.

FDA предупреждава мъжете, страдащи от сърдечни заболявания или ниско кръвно налягане, да бъдат щателно прегледани от лекар, преди да им бъде изписана рецепта. Най-малко 130 мъже са починали, докато са вземали Viagra. Скоро след като използването на хапчето нарасна неимоверно, бяха изразени опасения за ефекта върху сърдечно-съдовата система, който Viagra оказва. Резултатите от изследвания през 2002 г. показват обаче, че силденафилът не е оказал влияние върху сърдечните симптоми на по-възрастните мъже, които са го приемали. По-вероятно е докладваните събития, свързани със сърцето, да се дължат на физическите усилия, налагани от половия акт, при пациенти, използвали хапчето, които вече са били с висок риск от сърдечно-съдово заболяване.

През 2003 г. FDA одобри две допълнителни лекарства за лечението на еректилната дисфункция, варденафил (Levitra) и тадалафил (Cialis). И трите лекарства имат един и същ принцип на действие и еднаква успеваемост.

Други лекарствени средства за лечение на импотентност, които в момента се изследват, са локалните агенти, което означава, че те се прилагат външно върху кожата, а не се инжектират, нито се приемат пе рорално. Ако бъдат одобрени, тези лекарства ще бъдат неинвазивна алтернатива за мъжете, които не могат да приемат силденафил, варденафил, тадалафил или други лекарства с перорален прием. През ноември 2007 г. FDA прие за приложение ново лекарство от компанията NexMed – нейния мехлем за локално приложение, съдържащ съединението алпростадил за лечение на импотентност.

Други традиционни терапии за импотентност включват терапия с вакуумна помпа, терапия с инжекции, при което в пениса се инжектира вещество за повишаване притока на кръв, както и устройство за имплантиране в пениса. В редки случаи, когато импотентността е причинена от стеснени или заболели вени, хирур зите могат да пренасочат потока на кръвта към пещеристите тела или да отстранят увредените съдове.

Нов подход към лечението на еректилната дисфункция е генната терапия. Към началото на 2008 г. няколко предклинични изследвания са показали обещаващ резултат в това отношение, но нито една от тези генно базиращи се стратегии не е била тествана за безопасност.

Очаквани резултати

При правилна диагноза импотентността може почти винаги да се излекува успешно. За нещастие по-малко от 10% от импотентните мъже търсят лечение.

Превенция

Няма определено лечение за предотвратяване на импотентността. Може би най-важната мярка е да се поддържа добро общо здраво словно състояние и да се избегне атеросклерозата, като редовно се правят физически упражнения, контролират се теглото, хипертонията и високото ниво на холестерол и като не се пуши. Избягването на прекомерна употреба на алкохол също може да помогне.

Източници: healthline.com; webmd.com; emedicinehealth.com; menportal.info

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *