Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Странични ефекти от лекарствата – ето как да си помогнем!

Странични ефекти от лекарствата – ето какво трябва да знаем!

Медикаментите ни носят облекчение, но понякога, уви, и някои неприятности. Кашлица, хематоми, болки… Невинаги обаче се сещаме да направим връзката между тези проблеми и лекарствата, които приемаме. А е добре да знаем страничните им ефекти, за да се предпазим сигурно.

Това е цената на лечението: няма активна молекула без страничен ефект. За щастие, не понасяме всички възможни негативни последици, някои от тях се проявяват много рядко. Но дори когато ни сполетят по-честите, ние невинаги правим връзката с лекарствата, които взимаме, защото малцина от нас полагат усилието да прочетат листовката с нежеланите ефекти. Ако ни сполети някой такъв, е добре веднага да споделим с лекуващия ни лекар, за да ни предпише друго лекарство или да намали дозировката ни.

МИКОЗА след антибиотично лечение

Наред с вредните бактерии, антибиотиците унищожават и полезните. Така те променят флората на лигавиците. В същото време, унищожавайки едни микроорганизми, те дават възможност на други да се развиват и разстройват баланса. А при жените с по-слаб имунитет, когато това равновесие се наруши, се появяват вагинални микози.

странични ефекти от лекарствата
Какво знаете за страничните ефекти от лекарствата?

КАК ДА РЕАГИРАМЕ?

Лекарите препоръчват антигъбично лечение, локално или орално, по време на другото, основното. Ако сте склонни към развиване на микози, още от самото начало поискайте от лекаря да ви предпише и другото лечение заедно с антибиотичното. И когато пиете антибиотици, винаги взимайте пре- и пробиотици, но задължително по лекарско предписание, защото съществуват много видове.

НАПЪЛНЯВАНЕ в резултат на противозачатъчни хапчета или на антидепресанти

Много лекарства благоприятстват напълняването: кортизонът, противозачатъчните хапчета, антидепресантите, лекарствата срещу мигрена. Но по различни причини. Кортизонът провокира задържане на вода и подуване. Някои антидепресанти и психотропни медикаменти повишават апетита.

Противозачатъчните пък отделят естрогени, женски полови хормони, които благоприятстват складирането на мазнини.

КАК ДА РЕАГИРАМЕ?

За всеки конкретен случай си има специфично решение. Когато ни е изписано лечение с кортизон, не бива да се отказваме от него. Това, което можем да направим, е да преминем на хранителен режим с по-малко сол, захар, мазнини… По отношение на антидепресантите, както и на противозачатъчните хапчета, има лекарства, които оказват много по-слаб ефект върху килограмите. Обсъдете това с вашия лекар!

МУСКУЛНИ БОЛКИ заради статините

Статините са най-предписваните медикаменти срещу холестерол. Лошото е, че имат много странични ефекти, сред които най- честите са крампи, болки и слабост в мускулите. Статините разрушат някои клетки на мускулните влакна.

КАК ДА РЕАГИРАМЕ?

Ако имате проблем, говорете за това с вашия лекар! Има различни видове статини, някои от тях провокират по-малко крампи. Също така приеманата доза статини може да се раздели на два пъти и да се мине на хранителен режим без колбаси и сирена. Коензим Q10, който някои взимат като хранителна добавка, не е доказал своята ефикасност срещу крампи и болки в мускулите. Оказва се, че по-добър резултат срещу високия холестерол дават: режим на хранене без мазнини, 30-минутна гимнастика всеки ден, йога или медитация.

Другото много важно нещо е детоксикацията на черния дроб: пийте всяка сутрин сок от прясно изцеден лимон, разреден в топла вода. А при смяната на сезоните горещо се препоръчва сок от черна ряпа.

СУХА КАШЛИЦА поради приемането на медикаменти срещу високо кръвно налягане

Молекулата, наречена „инхибитор на ангиотензин-конвертиращия ензим“, широко използвана при лечението на сърдечносъдови заболявания, отделя вещество, което задръства дихателните пътища. Оттам и тези странични ефекти: суха кашлица, болки в гърлото, пресипнал глас.

КАК ДА РЕАГИРАМЕ?

Съществуват много видове лекарства срещу високо кръвно. Съвсем спокойно, след консултация с вашия лекар, можете да смените продукта, който вие приемате. Напълно безполезно е да пиете медикаменти срещу кашлица, те няма да ви помогнат в този случай.

СИНИНИ в резултат на кортизона

Кортизонът прави по-крехки капилярите и те могат да се разкъсат. Възрастните хора са особено чувствителни към този страничен ефект.

КАК ДА РЕАГИРАМЕ?

Активният гел от арника, медикаментът, който у много добре лекува хематоми, в този случай не е ефикасен, тъй като екстрактът от арника помага при падане или при удар, но не и при разкъсване на капиляри. Още от самото начало на лечението с кортизон превантивно може да взимате продукти, които подсилват капилярите. Заложете на тинктури от гинко билоба, хамамелис, бръшлян.

СУХА УСТА от антихистамините

Антихистамини, антидепресанти, успокояващи – всички тези лекарства забавят функционирането на слюнчените жлези.

КАК ДА РЕАГИРАМЕ?

Да говорим за това с лекаря! Във всяко семейство лекарства има и такива с по-малко странични ефекти. Но можем също да ограничим храните и напитките, които дехидратират като кафе, алкохол, солени продукти, да дъвчем дъвка без захар и да използваме, ако е необходимо, разтвори изкуствена слюнка под формата на спрейове, пише „Здравен журнал“.

Фитотерапевтите пък съветват да си помогнем с отвари от растения като градински чай и абсент, които засилват слюноотделянето.

ЛЕКАРСТВА, НЕСЪВМЕСТИМИ СЪС СЛЪНЦЕТО

Списъкът на фоточувствителните лекарства е дълъг: антибиотици, противовъзпалителни, но също така и диуретични, успокоителни, антиалергични, както и масло от жълт кантарион, използвано понякога за третиране на депресивни състояния…

И това, независимо дали са приемани по орален път, или като гелове (антивъзпалителните медикаменти). Ако сте на такова лечение и ви предстои да заминете на планина или на море, задължително сигнализирайте на лекаря ви. При излизане се предпазвайте ефикасно, дори когато сте на сянка.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *