Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ишиас – описание, симптоми, лечение и превенция

В статията ще прочетете за ишиас – какво представлява, как ни засяга, къде боли, как се лекува, различни алтернативни методи и основни термини, които се използват.

Ишиас
Ишиас

Болката, разпространяваща се от хълбока към задната част на бедрото и надолу по крака по дължината на седалищния нерв, е резултат от дразнене на нервните корени в началото на седалищния нерв. Това обикновено се причинява от дискова херния, притискаща корена на нерва в гръбначния стълб, или — по-рядко — натиск от съсирек, тумор или дори неудобна поза. Тя може да се влошава от кашляне, кихане или навеждане. Често се предхожда или съпътства от лумбаго, а понякога от бодли, иглички и вдървеноет.

Седалищният нерв е най-големият и най-дългият нерв в тялото. Дебел колкото човешки пръст, той се простира от кръста до стъпалото. Нервът тръгва от долната част на гръбначния мозък, така наречената лумбална (поясна) област. След като се разклони от гръбначния мозък, той минава между костните отвори на гръбначните прешлени (съставните части на гръбнака) и продължава през тазовия пояс или бедрените кости и седалищната област. Нервът преминава през задната част на бедрото и продължава надолу отзад и отстрани по крака до стъпалото.

Ишиасът е доста често срещано заболяване и приблизително 40% от населението е страдало от него поне веднъж в живота. Само 1% обаче имат заедно с това сетивен или двигателен дефицит. Болката при ишиаса се дължи на няколко основни причини и лечението може да зависи от основния проблем.

От всички причини за ишиаса, които могат да бъдат открити, най-често става дума за лумбосакрална радикулопатия и напрягане на гърба. Терминът „лумбосакрален“ се отнася до долната част на гръбнака, а ра- дикулопатията описва проблем с коренчетата на гръбначните нерви, които минават между прешленните отвори и дават началото на седалищния нерв. Между прешлените има дискове, съставени от тъкан, която поема и омекотява ударите, и те играят ролята на амортисьори. Ако този диск се измести или увреди при нараняване или вследствие на някакво заболяване, коренчето на гръбначния нерв може да се окаже притиснато от изместената тъкан или от прешлена.

Това притискане на коренчетата на нервите изпраща сигнал за болка към мозъка. Макар в действителност да са наранени коренчетата на нервите, болката се усеща като възникваща на кое да е място по седалищния нерв.

Седалищният нерв може да бъде притиснат и по други начини. Напрягането на гърба може да причини мускулни спазми в кръста, оказвайки натиск върху седалищния нерв. В редки случаи натискът може да се дължи на инфекция, рак, възпаление на костите или на друго заболяване. По-вероятна, макар и често пренебрегвана, причина е синдромът на крушовидния мускул. При преминаването към бедрото седалищният нерв си „поделя“ пространството с няколко мускула. Един от тях, крушовидният мускул, е тясно свързан със седалищния нерв. При някои хора този нерв минава направо през мускула. Ако мускулът бъде наранен или получи спазъм, той оказва натиск върху седалищния нерв и на практика го притиска.

В много случаи на ишиас точната причина никога не може да се идентифицира. Около половината от засегнатите хора се възстановяват в рамките на месец. В някои случаи този период може да бъде с една до две седмици по-дълъг и може да е необходимо агресивно лечение. В други случаи болката може да се повтори или да се превърне в хронична.

Причини и симптоми

Болните изпитват болка, която започва от единия хълбок и върви надолу по крака до стъпалото. Тя се получава от притискане на седалищния нерв и е различна като степен според индивидуалността на болния. Болката може да е постоянна или на периоди като се засилва при извършване на определени дейности – навеждане, сядане и др.

Как се поставя диагнозата?

Ишиас - диагноза
Ишиас – диагноза

Преди да се пристъпи към лекуване на болката от ишиаса, трябва да се събере колкото може повече информация. От пациента се иска да опише мястото и характера на болката, колко дълго е продължила, да уведоми за евентуална злополука или необичайни дейности преди нейната поява. Тези данни осигуряват указания, които могат да насочат към напрягане на гърба или нараняване на определено място. Болката в гърба от дисково заболяване, синдром на крушовидния мускул и напрягане на гърба трябва да се разграничава от по-сериозни състояния, като например рак или инфекция. Трябва да се вземе под внимание лумбалната стеноза, разрастване на покривните слоеве на прешлените, което стеснява гръбначния канал. Необходимо е да се разгледа и възможността болката да се дължи на разлика в дължината на краката – този проблем може лесно да се реши със специална стелка или с напластяване на подметката.

Често се прави тест с повдигане на изпънат крак, при който пациентът лежи по гръб, а лекарят повдига засегнатия крак до различна височина. При този тест точно се определя местонахождението на болката и може да се разбере дали тя се дължи на проблем с дисковете. Други тестове, при които пациентът трябва да завърти бедрената става, проверяват бедрените мускули. Болката, причинена от тези движения, може да осигури информация за крушовидния мускул, а евентуалното отслабване на мускула се проверява чрез допълнителни движения на крака.

В зависимост от резултатите от физическия преглед и първоначалното лечение на болката могат да бъдат направени и допълнителни изследвания. Те могат да включват ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и компютърна томография (КТ). Други изследвания проверяват проводимостта на електричеството през нервните тъкани и включват изследвания на електрическата активност, генерирана при свиването на мускулите (електромиография), скоростта на проводимост на нервите и тестване на предизвикания потенциал. Друго, по-инвазивно изследване включва инжектиране на контрастно вещество в пространството между прешлените и направа на рентгенови снимки на гръбначния мозък (миелография), но тази процедура се извършва единствено ако се обмисля хирургична операция. Всички тези изследвания могат да установяват проблеми в прешлените, дисковете или в самия нерв.

Лечение

Ишиас - лечение
Ишиас – лечение

Първата и най-важна препоръка е грижата за гръбнака. Препоръчват се пози от йога – кобра, лък, рало, главоколянна поза. Обърнете внимание какво правят котките – едно- единствено упражнение, но го правят много пъти през деня – сгъване и разгъване на гръбнака, котешко протягане.

Второ – хомеопатия. При болки, описващи доста точно анатомичния ход на нерва, може да помогне Hypericum 15 СН – 2-3 пъти дневно по 5 гранули.

Ако са водещи артрозните промени, клиничната проява ще е свързана с болки, влошаващи се при покой и подобряващи се при движение. Лягате, заспивате и след 2 часа примерно ви буди болка. Размърдвате се в леглото и болката намалява до степен да заспите отново. За тези случаи се препоръчва  Rhus toxicodendron 9 (15) СН. Вземат се 5 гранули вечер преди лягане и 5 гранули сутринта, още в леглото. При силни и продължителни болки през нощта – още 5 гранули.

Трето – карамфилово масло.

Още локални средства от народната медицина: смесват се мед и мас в равни части. Или смлян в кафемелачка корен от черен оман се смесва със същото количество мас или вазелин. Мястото се намазва и се покрива с мек вълнен плат. Така да се спи.

И една доста ефикасна японска рецепта: всеки ден с точилка се удрят стъпалата по 50-100 пъти, съвсем внимателно, за да не се стига до себеувреждане.

Много препоръчван е масаж на мястото на болката, както и слагане на лед по няколко пъти на ден за половин час.  Много ефективно лечение прилагат хиропрактиците или мануалните терапевти. Те могат да премахнат натиска върху нерва, с което облекчават напълно симптомите на ишиас.

Акупресурният масаж и хиропрактиката могат да донесат чудотворно облекчение. И най-големият страдалец, едвам довлякъл се до кабинета на хиропрактика, изкривен от болката в долната част на гръбнака, може да излезе оттам с нормална походка, без болка и без неободимост от болкоуспокояващи.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Хидротерапия. Смяната на лед и топла бутилка върху основата на гръбнака помага за облекчаването на болката.

Акупресура. Тя може да е изключително благотворни. Използва се дълбок масаж с палците.

Акупунктура. За облекчаване на болката може да се използва акупунктурната техника, известна като моксибусция (локализирана топлина).

ОСТЕОПАТИЯ, ХИРОПРАКТИКА, МАСАЖ И ХИДРОТЕРАПИЯ.

Натискът, прилаган от всяка при тези манипулационни терапии, може да е полезен за намаляване на болката огп спазмите.

Лечение с билки

Ишиас - билколечение
Ишиас – билколечение

Направете следната билкова смес:

30 г листа от седефче

40 г стръкове от иглика

50 г стръкове от жълт кантарион

Вземате три чаени лъжици от сместа и ги попарвате с вряла вода половин литър. Оставяте да изстине, прецеждате и разделяте на три равни части, които затопляте преди пиене – 15 минути преди хранене.

Вземете 30 люти чушлета и ги счукайте добре заедно със семето. Прибавете  2 супени лъжици пчелен мед и 3 супени лъжици нишадър. Смесете и разстелете върху парче памучен бял плат (например от дебелите бебешки пелени) с дължина 15 см и ширина 7 см. Вечерта залепете парчето на 3-4 см над ануса и превържете с бинт, така че да стои там поне до другата вечер, т.е. 24 часа. Не се повтаря повече, за да не увредите кожата си. Ако имате много чувствителна кожа, намажете предварително с много мазен крем или чиста домашна мас.

Вземете 100 г пресни цветове от магарешки трън и сложете да киснат 20 дни в 1 л синапов спирт. След това с тази течност мажете болните места.

Направете следната билкова смес: по 30 г стръкове от комунига, стръкове от бял равнец, стръкове от овчарска торбичка и корени от дилянка и 100 г корени от гръмотрън.  Вземате 2 супени лъжици от сместа и ги заливате с половин литър вряла вода. Ври 5 минути на тих огън и след изстиване отварата се прецежда. Пие се 4 пъти дневно по 100 мл 15 мин преди хранене.

Ситно се нарязват листа от столетник и се счукват с дървено чукало. Поръсват се със сол, налива се малко олио и сместа се разбърква добре. Престоява 2 дни и се прецежда. С нея се мажат болните места.

Изчистват се и се счукват 3 глави чесън. Посипват се с 2 супени лъжици много ситно счукана морска сол. Налага се на стъпалото на болния крак, предварително намазано с някаква мазнина. Слага се вестник, найлон и се превързва. Спи се с лапата. Прави се 3 вечери, след което се почива 3 вечери и пак се прави 3 вечери. Така се редуват 3 дни с лапа и 3 дни без лапа, докато почувствате облекчение.

Препоръчителни помощни средства за лечение и хранителни добавки:

Коланът НАНОБЕЛТ помага да спрете мъчителната скованост, стягането, възпаленията и непоносимите болки в кръста и гръбначния стълб.

НАНОБЕЛТ има специална приставка със 17 мощни магнита, които оказват благотворно влияние при дискомфорт в кръста. Той прилепва плътно и въздейства директно на засегнатите участъци. Подобрява мускулния тонус, съдейства за бързо преодоляване на болката, схващането, сковаността и дискомфорта.

 

Дяволски нокът е една от най-успешно работещите формули за неутрализиране на негативни ефекти от заболявания на опорно-двигателния апарат. Облекчава състояния, свързани с дегенеративни промени, каквито са ишиас и лумбаго.

Зеленоуста мида – Ефективно средство за намаляване на болките и ограничаване на дегенеративните процеси при заболявания на опорно-двигателния апарат. Препоръчва се при спондилози и ишиас.

Източници: lekuva.net; top10homeremedies.com; greenmedinfo.com; webmd.com; vashaspina.ru

https://www.youtube.com/watch?v=sCxUUgBj3iA

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *