Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проблеми с кърменето – ето какви са причините и как можем да ги разрешим!

Терминът „проблеми при кърмене“ се използва като описание на множеството физически, поведенчески и емоционални трудности, съпътстващи кърменето.

Как можем да решим този проблем?

Правилното лечение на проблемите с кърменето зависи от причината за проблема.

проблеми с кърменето
Проблеми с кърменето – какви са и как можем да ги разрешим?

Недостатъчно образуване на кърма

Образуването на кърма може да бъде стимулирано по няколко начина. Най-лесният е майката да насърчава по-честото кърмене. Ако това се окаже непрактично или бебето не й съдейства, производството на кърма може да бъде стимулирано чрез използването на помпа за кърма, с чиято помощ да се изцежда млякото от гърдите. Има ръчни и електрически помпи за кърма. Изпомпаната кърма може да се съхранява в шишета или в хладилника и да се дава на бебето по-късно, макар че ако образуването на кърма е проблемно, майката вероятно ще предпочете да слага бебето на гърдата при всяка възможност.

Понякога се предписва билката бял трън за стимулиране на образуването на кърма. Макар че билката се смята безопасна за кърмачките, тя трябва да се купува от сигурно място и да бъде предписана от фитотерапевт, лекар натуропат или друг медицински специалист, запознат с нейното използване.

Всяка гърда отделя първоначална кърма и по-гъстата и маслена същинска кърма. Кърмачетата се хранят с хранителните съставки и мазнините от същинската кърма, но трябва да преодолеят първоначалната кърма, за да стигнат до нея. Затова е важно майката изцяло да изпразва едната гърда, преди да започне да кърми бебето от другата.

Това може да се постигне посредством кърмене най-малко по 10 минути на гърда. Ако бебето не изпразни изцяло гърдата, процесът може да се довърши с помощта на помпа. При следващото кърмене майката трябва да постави бебето на другата гърда.

Проблеми със захващането

За да осигури правилно кърмене, майката трябва да насърчава бебето да захване цялото зърно и устните му да обхванат цялата ареола, преди да започне сученето. Най-вероятно ще се наложи майката да намести гърдата в устата на бебето и от време на време да я донамества.

кърмене
Правилното лечение на проблемите с кърменето зависи от причината за проблема

Процесът се усъвършенства в практиката и понякога бебето се нуждае единствено от време, за да коригира своята техника на захващане и сучене. Ако има проблем с устата на бебето, например разцепено небце, може да се наложи използването на помпа, за да се насърчи произвеждането на кърма. В някои случаи, ако сученето не се подобри, се налага използването на система за допълнително хранене.

Системата се състои от шише, в което има изтеглена с помпа кърма на майката, и две тръбички, които излизат от шишето и се прикрепват към зърната на кърмачката. Дори при съвсем леко сучене от страна на бебето кърмата лесно се стича по тръбичките. И бебето, и майката имат възможност да поддържат близостта си, като в същото време кърмачето получава достатъчно силен приток на кърма.

Проблеми с часовете за кърмене

Кърмачетата, които спят през нощта, без да се хранят, вероятно не получават достатъчно мляко. Те трябва да се хранят през пет часа нощем, затова може да се наложи да бъдат будени нарочно.

Жените, които се връщат на работа след раждането, биха могли да използват преносими помпи за кърма поне веднъж през работния ден, за да стимулират постоянния поток на кърмата и да я съхраняват, така че бебетата им да се хранят с нея, докато майката е на работа.

Проблеми със зърната и гърдите

Ако разранените зърна се мажат редовно с течен витамин Е, това ще облекчи болката и ще подпомогне зарастването. Жените, които се съмняват, че имат инфекция на гърдите, трябва незабавно да се срещнат с лекаря си, тъй като най-вероятно ще се нуждаят от курс на лечение с антибиотици.

Защо бебето суче кратко?

Има случаи, при които майки се оплакват, че бебето им суче кратко. Ако и вие имате подобни наблюдения, не се притеснявайте. След като се появят на бял свят, бебетата обикновено се хранят много бавно. След известно време обаче изведнъж започват да сучат по 5-10 минути. Това е съвсем нормално, тъй като бебето се “упражнява” в сукане всеки ден и с времето неговите умения се подобряват. Също така вашето малко човече става все по-силно и по-издръжливо. Именно това е причината да се нахрани по-бързо в сравнение с преди.

кърмене бебе
Можете да справите със затрудненията при кърмене

Имайте обаче предвид едно нещо – ако бебето суче кратко, след това пуска гърдата, но отново започва да я търси, това може да означава наличие на проблем. Първо се убедете, че бебето ви успява да се нахрани. Редно е също така да отхвърлите наличието на проблеми като запушено носле, зачервено гърло или млечница. Поникващите зъбки също често са причина за подобно поведение.

Остатъци от плацента

Обикновено се налага лека хирургическа намеса, известна като дилатация и кюртаж, за да бъдат отстранени останалите в матката парченца плацента. След като плацентата бъде отстранена, нивата на пролактина би следвало да се повишат и да стимулират лактацията.

Стрес и умора

Техники за релаксация, йога, медитация, масаж и ароматерапия са подходящи средства за облекчаване на стреса. Жените трябва да си осигурят спокойна и тиха среда за кърмене. Топлите компреси на гърдите също улесняват потичането на млякото. Ако е възможно, кратката дрямка, докато бебето спи, ще помогне на майката да преодолее умората заради нощното кърмене. Леките физически упражнения също помагат.

Психологични проблеми

Всяко родилка се нуждае от подкрепата на семейството и на приятелите си, особено ако е решила да кърми бебето си. Ако нямат солидна подкрепа от страна на близките си, жените биха могли да потърсят помощ от групови терапии за кърмачки.

Много болници предлагат на майките и на техните съпрузи обучение за техниките на кърмене и за свързаните с кърменето проблеми. Тези курсове често са в помощ на жените, които имат отрицателно отношение към кърменето.

В повечето случаи лечението на проблемите с кърменето е успешно, като и майката, и бебето се справят добре. Други жени успяват да кърмят, но млякото им е в ограничени количества, така че се налага да допълват храненето на бебетата си с млечна смес, за да им осигурят правилно хранене и нужното наддаване на тегло. При малък процент от жените физически или психологични проблеми могат изцяло да попречат на успешното кърмене.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *