Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сега можете да разберете лечението с вода при кои болести помага

От тази статия ще научите за лечението с вода – как се лекува с вода и при кои заболявания помага, видовете вани и как се ползват, лечение с лед и контрастни душове.

Налагало ли ви се е да слагате лед върху разтегната връзка, да увивате шията си със затоплена кърпа или да държите изморените си крака в леген с гореща вода? Ако да, значи сте използвали древния метод за лечение, известен като водолечение.

Лечение с вода
Лечение с вода

Това е един от най-старите, най-евтините и безопасни методи за лекуване на много заболявания. Използването на водата като лечебно средство е старо като света. За лечебните свойства на водата се споменава още в санскритските текстове, датирани 4 000 години преди нашата ера. В древногръцките храмове, посветени на Асклепий, бога на медицината, лекували болните във вани. Жителите на остров Крит използвали нашироко водолечението много преди римските бани да започнат да привличат тълпи от страдащи. Хипократ бил твърдо убеден, че слънчевата енергия, която се съдържа във водата, е основа за добро здраве.

Руските и турските бани със силно затоплен въздух, както и скандинавските сауни съществуват от незапомнени времена. Сухата пара в сауната и влагата в банята почистват кожата, подобряват кръвообращението, отпускат мускулите, стимулират обмяната на веществата и дейността на сърдечносъдовата система. Банята премахва умората, тонизира целия организъм, подобрява самочувствието и настроението.

Прието е за основател на водолечението да се смята пасторът Себастиян Кнайп (1821-1897), известен немски лекар. Заслугата му се състои в това, че превърнал водолечението, прилагано от жреците и лекарите на Древния Египет, Гърция, Рим и Индия в система от упражнения и закалки за организма. Каквото и да е състоянието на здравето ви, в оздравителната система на Кнайп винаги можете да намерите препоръки, които да ви помогнат. Видът на водната процедура, нейната интензивност и продължителност се определят в зависимост от вашето самочувствие и от особеностите на протичането на болестта.

Най-важните водолечебни процедури по метода на Кнайп са напълно подходящи за изпълнение в домашни условия. С тяхна помощ могат ефективно да бъдат премахнати някои незначителни неразположения и да се води борба с хронически нарушения на редица функции и заболявания. За да преоборудвате банята си в “оздравителен център по Кнайп”, са необходими минимум усилия и средства.

За самолечение се препоръчват следните студени, горещи и контрастни водни процедури:

  • общо и частично обливане
  • бани
  • душ
  • парни бани и инхалации
  • увиване, обгръщане и компреси
  • поставяне на лед
  • ходене по вода на бос крак

Топлата вода успокоява, мускулите се отпускат, болката отстъпва. От топлината кръвоносните съдове се разширяват, което подобрява кръвообращението, повишава способността на организма към самолечение и благодарение на усиления кръвен поток се ускорява изхвърлянето на шлаките.

Студената вода може да окаже както стимулиращо, така и успокояващо действие. Отначало температурата на кожата спада поради свиването на повърхностните кръвоносни съдове, което съответно усилва притока на кръв към съдовете, разположени по-дълбоко. След като студената вода престане да контактува с кожата, кръвоносните съдове се разширяват отново и потокът на кръвта се устремява обратно.

Редуващото се въздействие на гореща и студена вода стимулира кръвообращението. Поредното свиване и разширяване на съдовете принуждава кръвта да циркулира по-бързо в “проблемните” участъци на тялото.

Лечението с използване на лед може значително да намали болките в редица случаи, тъй като ледът понижава способността на нервите да предават болезнени импулси.

При остри респираторни заболявания добра помощ оказват инхалациите – лечението с пара. Те помагат за намаляване подпухването на слизестите обвивки по горните дихателни пътища и тяхното очистване.

Много жени използват горещи компреси за облекчаване на менструални спазми и мускулни болки.

Извънредно полезно е да се ходи бос по росата: тогава се отварят пори по кожата на стъпалата и от организма излизат всички вредни вещества, а земята подава на клетките му своите жизнени сили.

Тайната на наслаждението във ваната

Водолечение във вана
Водолечение във вана

Защо човек се наслаждава във ваната и се чувства толкова добре? Защото тялото се развива по време на бременността в околоплодни води.

Лечението с вода има следните разновидности – действие на вода, на пара, на лед, на горещи кърпи, студени и топли душове и други. Всяко от тези лечения трябва да се избере според оплакванията ви и общото ви здравословно състояние.

За да се получи желаният ефект, водните процедури трябва да се изпълняват редовно и правилно – всяка невъздържаност може да доведе до нежелателни последици, особено ако не се съобразявате с посочените противопоказания.

Как се прави това?

С помощта на домашната си вана можете да лекувате раздразнена кожа, безсъние, мускулни спазми и други.

Като правило за лечебни цели се използват общи (за цялото тяло) вани в три температурни интервала: студени (13-24 градуса), неутрални (33-36 градуса) и горещи (41-43 градуса). Ето защо трябва да си купите термометър за измерване на температурата на водата.

А преди да се отпуснете в нея трябва да се запознаете с някои предварителни препоръки.

Студените бани са за онези, които не се страхуват, че ще замръзнат

Ваната с температура на водата 18 градуса и по-ниска оказва преди всичко стимулиращо действие. Прието е след горещата сауна да следва потапяне в студена вода. Смята се, че последователността “сауна – студена вода” носи не само удоволствие, но и немалка полза. Вана с температура от 18 до 24 градуса тонизира организма, подобрява кръвообращението и храносмилането. Времето за престой в такава вана е от 30 секунди до две минути. Тази ободряваща процедура обаче не е достъпна за всеки. Не вземайте студени вани, ако не сте се посъветвали предварително със своя лекар, ако боледувате, усещате слабост, страдате от сърдечно заболяване, разстройство на храносмилането или хипертония.

За да получите удоволствието, не е необходимо да ходите чак във Финландия. Загрейте цялото си тяло в продължение на десет минути – под горещ душ, в гореща вана или сауна. Завършете лечебната процедура с освежаващ студен душ или в басейн със студена вода. След първоначалното усещане на студени тръпки ще почувствате много приятен комфорт. След излизането от студената вода се разтъркайте енергично с кърпа.

Студените вани се препоръчват за въздействие върху симпатичния дял на вегетативната нервна система, за разреждане на кръвта и повишаване нивото на захарта в нея, както и за въздействие върху перисталтиката на червата. Препоръчват се и при неврози, придружавани от апатия, при загуба на апетит, неврастения, а така също и за закаляване на организма. Системното прилагане на студени бани повишава работоспособността, подобрява настроението, стабилизира сърдечния пулс, повишава хемоглобина.

Неутралните вани – успокоителни с бързо действие

Неутрална вана
Неутрална вана

Топлите вани с температура на водата от 33 до 36 градуса са известни като най-меките природни успокоителни средства. Те са един превъзходен начин за улесняване на заспиването, за гарантиране на дълбок и здрав сън.

  • Напълнете ваната и се потопете в нея – тялото трябва да бъде покрито с вода до шията. Намалете осветлението, погрижете се за тишина в помещението, поставете главата си върху кърпа или специална възглавница.
  • Леко затоплена Вана се използва за премахване на раздразнение по кожата. За целта прибавете към водата 2 чаени чаши ситно овесено брашно. Добър ефект се получава и с други добавки, например 1-2 капки хвойново масло. Също така можете да сипете във ваната 1-2 супени лъжици сода за хляб, която е много полезна за кожата или 1/2-1 чаена чаша английска сол, за да престанат да ви болят мускулите.

Времето на процедурата не трябва да надхвърля 10-20 минути.

  • След ваната се облейте с хладка или студена вода и полегнете за около 1 час, като се завиете топло. Спокойствието и топлината усилват действието на ваната.

Горещите вани са средство срещу болки и напрежение

Продължителната гореща вана е изпитан начин за облекчаване на болезнените спазми на мускулите или за отпускане, когато сте превъзбудени.

  • Температурата на водата може да бъде от 41 до 43 градуса или такава, каквато можете да издържите. За да няма прилив на кръв към главата, навийте около главата си влажна кърпа.
  • Времето на престой във ваната е до 20 минути. В зависимост от изстиването и, доливайте гореща вода, защото температурата трябва да бъде постоянна. След ваната вземете студен душ, за да не ви стане лошо.

Седяща вана и миене с кесе за баня – тривка

Тази процедура може да се прилага всеки ден с хигиенична цел. Тя е извънредно ефективна за очистване на организма от токсини и за подобряване на кръвообращението в областта на таза и корема.

  • Поставете във ваната дълбок леген и го напълнете с топла вода. Върху легена сложете дървена дъска и седнете върху нея.
  • Мокрете тривката колкото е възможно по-често с топла вода от легена и изтривайте областта на таза, мястото между ануса и половите органи, като измивате и зоната на хълбоците и слабините. Продължителността на процедурата е около 15-20 минути.
  • Температурата на въздуха в помещението, където се прави процедурата, не трябва да бъде по-ниска от 20 градуса. Температурата на водата в легена – 34-35 градуса, може постепенно да се понижава до прохладна или студена.

Контрастен душ

Водолечение с душ
Водолечение с душ

Той е прекрасно средство за трениране на кръвоносните съдове. Неговото прилагане може да предотврати различни нарушения в дейността на сърдечносъдовата система. Контрастният душ тонизира организма, предизвиква усещане за бодрост и лекота в тялото, поради което е много полезен за хора с понижено кръвно налягане, на които сутрин им е трудно да влязат в работна форма. Този душ може да се взема не само след нощния сън, но и в друго време от денонощието.

Контрастният душ помага за нормализиране на кръвообращението, намалява натоварването на сърцето, стимулира процеса на обмяната на веществата, укрепва стените на кръвоносните съдове, успокоява нервната система, премахва депресивното състояние, чувството на умора и безсънието. Освен това той е ефективно средство за закаляване, което от своя страна повишава съпротивителните способности на тялото срещу инфекциозни заболявания.

Доказано е, че няколко минути контрастен душ могат да заместят часове разходка или къпане в река или басейн.

При сутрешните и дневните процедури отначало насочете към тялото струя топла вода (от 1 до 3 минути), като междувременно се стараете да се протягате и изправяте максимално. След това постепенно понижете температурата на водата до студена и насочете струята към десния крак: отначало го облейте от външната страна, а после и от вътрешната. Повторете същото с левия крак. След това насочете струята последователно по външната и вътрешната страна на дясната и на лявата ръка. Поставете под струята гърдите, корема и гърба си. Облейте с вода и лицето.

Повторете процедурата, като отначало се обливате с топла, а после със студена вода.

Вечерната процедура се провежда по същата схема, но тя трябва да бъде малко по-кратка. И още: не използвайте прекалено много гореща вода и завършвайте обливането с прохладна, а не със студена вода.

След вземането на контрастен душ усещате бодрост, настроението ви се подобрява значително, а работоспособността ви се повишава. Този душ действа благоприятно на кожата – тя остава гъвкава, еластична и придобива здрав, розов цвят.

Обтриване

При обтриване на тялото със студена вода (от 12 до 16 градуса) или с леко затоплена вода (от 20 до 23 градуса) в резултат от термичното и механичното въздействие върху организма се стимулират кръвообращението на вътрешните органи и топлообменът.

Обтриванията помагат при постоянни, леки неразположения и повишават защитните сили на организма. В зависимост от вида на процедурата, която прилагате (общо обтриване, обтриване по горната или долната част на тялото, обтриване на ръцете), се постига различно въздействие: тонизиращо, ободряващо или успокояващо.

Най-добре е да се обтривате сутрин или преди лягане. Преди обтриването крайниците трябва да бъдат топли. Температурата на въздуха в помещението, в което се обтривате, не трябва да бъде по-ниска от 19 градуса. Прозорците трябва да бъдат затворени.

Като намокрите с вода (студена или със стайна температура) сюнгера, тривката или парче ленена тъкан, сгъната на няколко ката, обтривайте цялото си тяло или определени участъци от него.

Действието на студената вода отначало предизвиква свиване на кръвоносните съдове на кожата и на тъканите под нея, след това съдовете се разширяват и се проявява усещане за топлина и свежест.

Редовното обтриване закалява организма и укрепва защитните му сили.

Водолечение с влажни кърпи

Водолечение с кърпи
Водолечение с кърпи

Това е един много лесен вариант за водолечение: последователно обтриване на тялото с горещи и студени влажни кърпи. Този метод оказва много меко действие и помага при най-различни случаи – от инфекция до предменструален синдром и нарушение на менструалния цикъл. Позволява да се подобри кръвоснабдяването на онези участъци от тялото, които изискват по-голямо внимание. В съчетание със съответни промени в диетата, билколечението и другите природни методи за лекуване може да се окаже много мощно лечебно въздействие.

Ако отидете при лекар, който практикува и този метод на водолечение, най-вероятно процедурата ще бъде следната: ще легнете по гръб, лекарят ще покрие разголените ви гърди и корем с груба кърпа на два пласта, натопена в не много гореща вода и добре изстискана, след което ще ви покрие с вълнено одеяло, за да не се простудите.

След пет минути ще снеме от вас влажната гореща кърпа и ще я замени с друга кърпа, на два пласта, натопена в студена вода и добре изстискана. И отново ще ви покрие с одеялото. влажната кърпа ще бъде махната след десет минути.

После ще ви помоли да се обърнете по корем и същата процедура ще бъде повторена на гърба ви. Целият сеанс ще продължи около 30 минути.

Специалистите препоръчват тази процедура в домашни условия при повишена температура или ако се наложи да се вземат спешни мерки, за да бъде предотвратено евентуално заболяване. Това е благ, но същевременно и мощен метод за лекуване.

Вземете петминутна гореща вана или душ. Бързо се разтъркайте със суха кърпа. Обвийте около тялото си – от подмишниците до слабините, голяма хавлиена кърпа, натопена в студена вода и добре изстискана. След това легнете и се завийте с вълнено одеяло, за да не се простудите. След около 20 минути, когато кърпата се затопли, я сменете.

Водолечение с пара

Спомняте ли си как в детството майка ви е разтривала гърдите ви с терпентин, след това ви е слагала в корито с гореща вода, покривала е главата ви с голяма кърпа и ви е карала да вдишвате изпаренията? Тогава тя е действала като специалист-хидротерапевт.

Ако сте се простудили, заболели сте от грип, страдате от възпаление на синусите или алергия, ще ви помогне парата – много ефективно средство за лечение в подобни случаи. При вдишване на пара топлият влажен въздух облекчава кашлицата, намалява възпалението на слизестите обвивки на носа и гърлото, помага за прочистване на околоносните кухини.

Обърнете внимание на следните съвети:

Превърнете банята си в кабинка за лечение с пара. Пуснете Водата от душа на пълна мощност, затворете добре вратата на банята и поседете на столче около 15 минути. Вдишването на топлия въздух, наситен с водни пари, ще разреди слузта, натрупана в горните дихателни пътища и ще улесни нейното отделяне. Можете и друго – просто да постоите по-дълго под горещия душ.

Използвайте изпарител. Това е лесно и удобно, но не забравяйте, че горещата пара се получава за сметка на кипящата вода. С изпарителя трябва да се отнасяте особено внимателно, ако около вас има и дете.

Компреси

Горещи компреси. Натопете неголяма кърпа в много гореща вода, отцедете я леко, сгънете я на няколко пласта, притеснете я към болното място и я дръжте, докато изстине.

Студени компреси. Натопете неголяма кърпа в студена вода. Изстискайте я, закрепете я към болното място и я оставете там за няколко часа или през цялата нощ.

Контрастни компреси. Те помагат при простудни заболявания и синузит, главоболие и мигрена, нервно напрежение. Обикновено се започва с горещ компрес, а се завършва със студен. Дръжте горещия компрес 3 минути, а студения – 1 минута. Ако е необходимо, повторете процедурата. Ако прикрепвате компреси едновременно на две места, дръжте всеки от компресите не повече от 1 минута.

Ледът е най-ефективното естествено обезболяване

Водолечение с лед
Водолечение с лед

Немалко хора се учудват, когато ги съветват да сложат лед върху изморените си мускули. Повечето от тях смятат, че за отпускане на мускулите е необходима топлина. Но при силна, внезапна болка, например когато се събуждате с болка във врата или пък при спазми в мускулите, най-добре е да използвате лед.

Обикновено ледът намалява болките и трудната подвижност на мускулите по-ефективно от топлината, особено при травми. Ако се използва непосредствено след получаване на травмата, той ограничава способността на нервите да провеждат импулсите на болките и прекъсва мъчителната верига “мускулен спазъм – болка – мускулен спазъм”.

Ледът въздейства върху кръвоносните съдове като намалява подпухването, което се появява вследствие на просмукването на течности в околните тъкани. Под въздействието на леда кръвоносните съдове се свиват (научният термин на тази реакция е “вазоконстрикция”). Околните мускули реагират на това отпускане и техните спазми се прекратяват.

Ползвайте обикновен лед. Макар че в последно време намериха широко приложение студените термофори, напълнени с гел, специалистите са на мнение, че най-добри резултати се получават с естествен лед. Напълнете с вода няколко картонени чашки и ги съхранявайте във фризера. Когато се наложи да сложите лед на болното място, откъснете хартията от горната страна на чашката, но съхранете долната част, за да ви бъде по-удобно да държите леда.

Масажирайте бавно травмираното място с кръгови движения или с кратки, припокриващи се поглаждания. Ледът трябва да се мести постоянно, за да не замразява повърхностните тъкани. Когато сигналите за болка започнат да отслабват, може да се появи усещане за изтръпване, а тъй като кръвоносните съдове се стесняват, кожата започва да избледнява. Когато съдовете отново се разширят, кожата ще порозовее. След 3-4 минути прекратете масажирането. При необходимост процедурата може да се повтаря през час. Ако към болното място закрепите пакет с лед, завийте го с дебела кърпа, за да не повреди кожата.

Засечете времето. Ледът трябва да престои на травмираното място не повече от 15-20 минути. За да бъде постигнат максималният ефект, се препоръчва ледът да се държи не повече от 20 минути, защото след това той ще престане да въздейства. При необходимост процедурата може да се повтаря всеки час.

На бос крак във вода

Боси във вода
Боси във вода

Когато се върви бос във вода, краката периодически се подлагат на последователно топло и студено дразнене, което оказва лечебен ефект.

Тази процедура стимулира кръвообращението, регулира топлообмена в организма и действа успокояващо на централната нервна система. В резултат на това се стабилизира кръвното налягане. Кратковременното и последователно действие на топлината и студа тонизира мускулите и оказва закаляващо въздействие, повишава защитните сили на организма. Освен това се подобрява състоянието на хора с изострена чувствителност към промените в атмосферните условия, понижава се прекомерната възбуда, премахват се последиците от стрес (например упадък на силите).

Ходенето на бос крак във вода вечерно време помага при безсъние, главоболие и приливи на кръв към главата.

При домашни условия процедурата може да се провежда във ваната. За целта е нужно тя да се напълни до три четвърти със студена вода (температурата на водата не трябва да превишава 18 градуса).

В продължение на 20-60 секунди походете из водата, като вдигате крака високо над водата или потъпчете на едно място.

След процедурата не трябва да избърсвате краката си, просто тръснете водата или я оберете с ръка. Обуйте върху мокрите си крака чорапи от естествена прежда и се разтъпчете енергично, за да се загреете или полегнете за малко.

След ходенето на бос крак във вода се чувства приятна топлина по цялото тяло вследствие на подобреното кръвообращение. Намаляват болките и чувството на тежест във главата. Усеща се бодрост и свежест.

Ледът и красотата

При търсенето на “вечната” младост френски учени дошли до откритието, че ледниковата вода действа подмладяващо върху кожата. Създадена била специална козметика за лабораторните изследвания, основа на която станала водата от ледниците на Северния полюс. Кое всъщност служи като извор на младост? Това са овлажняващите компоненти, които след като попаднат върху кожата, я подхранват и задържат влагата. За двеста хиляди години ледът е събрал в себе си чистотата и непорочността на северната природа. За новия “еликсир на младостта” изпращат цели експедиции на Северния полюс. Новото – това е добре забравеното старо. Спомнете си, че козметолози от много отдавна съветват жените да разтриват всяка сутрин лицето си с парченце лед. Разбира се, ледът от хладилника не може да замести напълно вечната замръзналост на севера, но ефектът от подмладяването, както се казва, е налице. Съставът на едно кубче “козметичен” лед може да бъде при-мерно такъв: в изстинала преварена вода добавете няколко капки сок от лимон или грейпфрут.

Ако наблизо около дома ви има градина или ливада, няма нищо по-добро и по-полезно от това сутрин, при топло време да бягате боси по росата. Най-храбрите могат да бягат през зимата боси по снега.

След като сте разгрели добре цялото си тяло с физически упражнения, походете в продължение на 5 минути по мократа трева. Както и при ходенето във водата, вдигайте високо краката, подобно на жерав. Не е необходимо след това да избърсвате краката си, а обуйте веднага вълнени чорапи и после се поразтъпчете активно или побягайте малко.

През зимата трябва да бягате само по мек, желателно е току-що навалял сняг в продължение на няколко секунди. След като се приберете вкъщи, разтрийте добре краката си с ръце и обуйте топли чорапи, после се поразтъпчете наоколо.

Противопоказания за прилагане на водолечебни процедури

Обща вана. Тя е противопоказна при кожни възпаления, варикозно разширени вени, понижено кръвно налягане, процеси на подуване. При сериозни заболявания само консултацията с лекар може да изясни дали е целесъобразно да се взема вана с лечебна цел.

Контрастен душ. При понижено кръвно налягане не бива да използвате много гореща вода; освен това процедурата не трябва да бъде твърде продължителна.

Обтриване. Обтриванията са противопоказни при преохлаждане на организма и склонност към зъзнене.

Ледени обвивания. Те са противопоказни при сърдечно-съдови заболявания.

Ходене на бос крак във вода. То е противопоказно при тръпки от студ, зиморничавост, бъбречни заболявания, ишиас и заболявания на пикочния мехур.

Източници: healthcommunities.com/hydrotherapy; painscience.com; holisticonline.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *