Начало / Болести и лечение / Белият равнец спира световъртежите и бялото течение


Белият равнец спира световъртежите и бялото течение

Лечебно действие и приложение: Кръвоспиращо и противовъзпалително действие, болкоуспокояващо и ободряващо средство. Лечебният ефект се дължи на етеричното масло.

Прилага се за нормализиране на двигателната и секреторната функция на стомаха, за ускоряване на кръвосъсирването. Употребява се при неголеми кръвоизливи, най-често с маточен произход, кръвоизливи от венците и носа, при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при гастрит, колит, газове в червата, хемороиди.

В българската народна медицина белият равнец се използва при бяло течение, неволно напикаване, виене на свят, сърцебиене, киселини в стомаха, детски глисти, болести на черния дроб и бъбреците. Прилага се и като успокоително средство при неврастения и хистерия.

Външно приложение: Цвят от бял равнец, киснат 40 дни в зехтин (1:10) се употребява за мазане на рани, при изгаряния, натъртвания, екземи.

Вътрешно приложение: 2 с.л. от билката се заливат с 500 мл вряла вода. Кисне 1 час. Пие се по 1 кафена чашка преди ядене, 4 пъти дневно. Извлекът може да се пие и при язва на стомаха и дванадесетопръстника (1 с.л. 2 часа след ядене).

Внимание! При продължително приемане и в големи количества билката действа токсично!

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*