ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво представляват заболяванията, свързани с инфекция, как се получават и лекуват?

Три основни групи или типове организми водят до заболяване инфекция – гъбички, бактерии и вируси.

Мед лекува инфекция
Мед лекува инфекция

За разлика от бактериалните и гъбичните инфекции, които до голяма степен остават локални, вирусните инфекции могат да засегнат доста телесни системи едновременно. Типовете алтернативно лечение на водещите вирусни инфекции са описани по-долу и в статията за настинка и грип, мононуклеоза и херпесни вируси. Лечението на гъбичните и бактериалните инфекции е представено в статия, описваща съответната телесна система.

ГЪБИЧКИ

Гьбичните инфекции се появяват предимно по кожата и на други топли, влажни повърхности, например устата, слабините или влагалището. Често срещаните гъбични инфекции включват “спортното стъпало”, тенията  и кандида/млечница. Гьбичните инфекции са по-скоро неприятно, понякога болезнено неудобство, отколкото заплаха за живота (макар че могат да застрашават живота на хора, страдащи от имунодефицитни разстройства). Всички форми могат да се лекуват успешно чрез различни алтернативни терапии.

БАКТЕРИИ

Множество бактерии могат да са отговорни за сериозни заболявания, но не всички бактерии са вредни. Много от тях изпълняват полезни функции, като балансират и елиминират други организми в тялото. Добър пример е бактериум ацидофилус, която е от съществено значение за поддържането на здравето на червата. Свръхупотребата на антибиотици в западния свят през последните години е довела до това много форми на вредни бактерии да станат устойчиви на традиционно лечение и да се превърнат в съществен и разрастващ се проблем. Например бактериите, които причиняват туберкулоза, бактериална пневмония и заболяването на кожата импетиго, днес се увеличават, след като десетилетия са били под контрол.

Алтернативната медицина може да играе важна роля в ефективното лечение на повечето бактериални инфекции.

ВИРУСИ

Вирусите са миниатюрни организми, които се възпроизвеждат само в приемника. Вирусните болести се простират от обикновените настинки и грипа до по-сериозните заболявания като мононуклеоза, хепатит и СПИН. Вирусните инфекции също се увеличават сред населението. Широко прието е убеждението, че това се дължи на увеличаване броя на различните вируси, съчетано със занижени защитни сили у много хора.

И тук алтернативната медицина може да е високо ефективна при лечението на повечето вирусни инфекции.

Как нашата кръв се бори с инфекцията

След като микробът навлезе в тъканите, неутрофилите са поставени нащрек, за да го заобиколят и да го неутрализират. Произвеждат се комплемент и интерферон, за да привлекат допълнителни неутрофили и да предотвратят разпространението на инфекцията.

Макрофагите събират микробите и мъртвите неутрофили и ги връщат на Т-клетките, които също гарантират, че ще се произведат още неутрофили.

Клетките-убийци – Т-клетките, разрушават чуждия организъм, докато “помагачите“ стимулират формирането на антитела във връзка с В-клетките. “Потискащите” спират производството и контролират Т-клетките-убийци, след като инфекцията е унищожена, за да им попречат да атакуват здравите клетки.

Антителата пътуват към мястото на инфекцията и активират комплемента да покрие микробите и да привлече още макрофаги в инфектираната зона.

“Запаметяващите” клетки “записват” данните на микробите, така че следващия път ако микроб от същия тип навлезе в системата, да се създадат веднага специфични антитела, за да се справят с инфекцията.

Имунна система

Имунна система
Имунна система

Кръвта има внушителна поредица от защити, които блокират, улавят и убиват външните организми, които тя смята за заплаха, както и памет, която им пречи да нападат отново. Без тази защитна система (известна като имунна система) повечето хора непрекъснато щяха да се разболяват. Подобно на армия в постоянна бойна готовност, имунната система е активна ден и нощ, за да ни предпазва от атаките и да отблъсква или да унищожава нашествениците. Имунната система се състои от кръвта, лимфната система и малки групи органи, известни като сливици, тимус и далак. Защитата срещу болестта по същество е функция на белите клетки в кръвта (левкоцити) и една от функциите на тази група от органи е да произвеждат тези клетки.

Белите кръвни клетки създават вещества, които защитават тялото от атаките на всичко вредно, например бактерия или вирус. Ако някакъв нашественик (анти-ген) премине през бариерата на кожата, косата и телесната течност, защитаващите вещества — неутрофили, базофили, еозинофили и накрая макрофагите, обграждат и убиват организма.

Някои бели клетки пътуват в кръвта, за да се борят с инфекцията, докато други остават в лимфните “възли” (жлези), разположени предимно в шията, подмишниците и слабините, където унищожават организмите, доведени до тях от лимфната течност. Това е битка между белите кръвни клетки и нахлуващите организми, която кара лимфните възли да се възпалят и да се уголемят: често те могат да се опипат през кожата Инфектираните телесни клетки създават широк спектър от химически “пратеници” за да им помогнат да се борят срещу нашествениците. Тези химикали (цитокини) — с основен пример интерлевкин и интерферон, изпращат послания към другите клетки, предупреждавайки ги да се пазят, и така пречат на разпространението на инфекцията. Комплементът, който също пътува в кръвта, когато е активирана имунна реакция, покрива нахлулия микроб, за да привлече макрофаги, които да го разрушат

Следващата редица в защитата са Т-клетките и В-клетките. И двата вида са основани в лимфната тъкан, например далака и лимфните възли.

Т-клетките са разделени на “убийци” (които разрушават микробите) и “помагачи” (които стимулират формирането на антитела), “потискащи” (държат това производство под контрол) и “паметови” клетки (гарантиращи гладка реакция, ако нашественик от същия тип се появи отново). В-клетките създават антитела, всяко от които е реакция на конкретен антиген. Те не само предпазват тялото, но и запомнят антигена, в случай че в бъдеще друг от този вид се върне и се опита да премине през същите защити.

ДЕСЕТ НАЧИНА ДА ПОДСИЛИТЕ ИМУННАТА СИСТЕМА

Подсилване на имунитета
Подсилване на имунитета

Следвайте дадените по-долу насоки, за да си помогнете да се преборите с много от по-често срещаните инфекции.

  1. Най-важна е диетата. Избягвайте всякаква “боклучава“ храна и преработени продукти, например маргарин, бяло брашно и захар; намалете кафето, чая, солта, червеното месо и пилета и яйца от затворени птицеферми с изкуствена светлина.
  2. Не приемайте фармацевтични медикаменти, особено антибиотици и стероиди, освен ако не е абсолютно наложително. Доказано е, че свръхупотребата на антибиотици уврежда имунната система и днес вече много организми са имунизирани срещу тях.
  3. Не пушете и не пийте редовно прекалено много алкохол (твърди се, че пушенето – дори на канабис, отслабва имунната система, както прави и прекалено многото пиене).
  4. Редовно и често правете физически упражнения – в идеалния случай на естествена дневна светлина и под слънчевите лъчи: ходене, каране на колело, плуване и други форми на леки упражнения стимулират циркулацията на кръвта и производството на Т-клетките-убийци (не прекалявайте в началото, ако здравето ви е разклатено).
  5. Яжте много пресни (за предпочитане естествено отгледани) плодове и зеленчуци, пълнозърнен хляб, бобови растения; пийте билкови или плодови чайове и сокове от пресни плодове.
  6. Пийте само филтрирана или бутилирана вода.
  7. Намалете нивото си на стрес, спете достатъчно и отделяйте време за релаксация и за грижи за себе си; угаждайте си с масажи или друга редуцираща стреса терапия, която харесвате.
  8. Винаги мислете положително: има много доказателства – особено от пациенти, болни от СПИН и онкологични заболявания, – които показват, че поддържането на положителна нагласа към живота и здравето може да поддържа симптомите на разстояние, а в някои случаи дори да задържа прогресирането на болестта.
  9. Вземайте редовно добавки, за да подсилите приема на хранителни вещества: антиоксиданти като витамин А (или бетакаротин), С и Е, и минералите селен, цинк, желязо, калций, магнезий и манган, които помагат за предпазването на тялото от щетите, нанасяни на тъканите от нестабилните молекули (свободните радикали).
  10. Редовно използвайте подсилващи имунитета билки като ехинацея (антивирусна, антигъбична и антибактериална), женшен (особено полезен по време на процеса на възстановяване) и орлови нокти (общо подсилване на имунитета).

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *