ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Метилиране – защо това е важно за имунитета и въобще за здравето

Метилиране (Methylation) е най-новата модерна дума в здравната индустрия.

EpigeneticsТова е биохимичен процес, който участва в почти всички функции на тялото ни! Този процес е част от епигенетиката, която изследва промените в гените.

Какво е метилиране? Обяснено най-елементарно, метилиране е свързването на един въглероден и три водородни атома (наречени метилова група) с друга молекула. Отстраняването на метиловата група се нарича деметилиране. Мислете за милиарди малки „включвания и изключвания” в тялото ви, които контролират всичко – от вашия отговор на стреса и как тялото ви прави енергия от храната, към химията на мозъка и детоксикацията. Това е метилиране и деметилиране. Процес на метилиране на ДНК, където към ДНК се добавят химически молекули, „включващи“ или „изключващи“ някои гени.

Контролирани процеси са:

  • Отговорът на стреса
  • Производството и рециклирането на глутатион – майстор антиоксидант в организма
  • Детоксикацията на хормони, химикали и тежки метали
  • Отговорът на възпаленията
  • Генетично изразяване и ремонт на ДНК
  • Невротрансмитери и балансиране на химията на мозъка
  • Производството на енергия
  • Ремонтът на клетките, повредени от свободните радикали
  • Имунният отговор, контролиране на производството на Т-клетките, борбата с инфекциите и вирусите и регулиране на имунния отговор

Ако имате недостиг на метилови групи или цикълът на метилиране е прекъснат, някои или всички от тези процеси се нарушават и настъпва заболяване. Нарушеното метилиране също се свързва с автоимунните заболявания.

Метилиране и глутатион

Подобряването на метилирането е важно за всеки, но е особено важно, ако имате автоимунно заболяване. Една от причините за това е ролята на метилирането в производството и рециклирането на глутатиона – най-великия антиоксидант в организма. Глутатионът директно неутрализира свободните радикали, намалява възпалението и подпомага ролята на други антиоксиданти като витамин С, Е и липоева киселина.

Глутатионът съдържа серни групи, които са лепкави съединения, които се придържат към токсините и тежките метали и ги премахват от тялото. В един идеален свят, тялото ви прави свой собствен глутатион от аминокиселините цистеин, глицин и глутамин, а след това го рециклира чрез метилиране, използвайки метил донори като витамин В12, фолиева киселина, бетаин и други хранителни вещества. При нормални условия, тялото ви прави и рециклира достатъчно глутатион, който се справя с всички токсини, на които сте изложени. Все пак, ако имате високо токсично натоварване на тялото и част от цикъла метилиране се разстрои, можете да се сдобиете с много болести.

Продължение …

 

Това са топ 7 на супер храните с лечебни свойства!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *