ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ФЕЛИСИПИН / FELICIPIN

Съдържа фелодипин, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, хипромелоза, повидон К-25, пропил галат, безводен силициев диоксид, магнезиев стеарат, хипромелоза, талк, оцветители

Предназначение

фелисипин
Фелисипин е един от вариантите за поддържане работата на сърцето при хипертония и стенокардия

ФЕЛИСИПИН е медикамент, препоръчван при артериална хипертония и стабилна стенокардия. Той е от групата на т.н. калциеви антагонисти – действието му се изразява в отпускане на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане. Приемът на медикамента редуцира потребностите на сърдечния мускул от кислород и възпира спазмите на коронарните съдове. По този начин се намалява честотата и интензивността на стенокардните пристъпи.

Как се приема

Таблетките ФЕЛИСИПИН се приемат веднъж дневно, най-добре сутрин. Дневната доза се определя от лекар в зависимост от състоянието на пациента. Не дъвчете, не стривайте! Приемът може да е на гладно или след хранене – храната следва да е бедна на мазнини и въглехидрати.

При артериална хипертония терапията започва с 5 мг дневно; дозата може да се увеличи, но не може да надхвърля 10 мг. Корекции на дневната доза могат да се правят само по лекарска препоръка и под контрол; приеманата доза може да се променя през интервали от поне две седмици. За потребители в напреднала възраст или с чернодробни заболявания допустимата дневна доза е 2.5 мг.

При стабилна стенокардия терапията също започва с 5 мг дневно и възможност за увеличение до 10 мг. Медикаментът може да се комбинира с бета-блокери. Необходимо е повишено внимание при потребители с тежки бъбречни увреждания.

При неволно предозиране са възможни симптоми от рода на ускорено сърцебиене и чувствително намаляване на артериялното налягане. Не са изключени състояния на брадикардия, т.е. опасно забавен сърдечен ритъм. Тези състояния изискват незабавна медицинска помощ.

Ако пропуснете приема на обичайната дневна доза, вземете лекарството при първа възможност. Ако времето до следващия прием е твърде малко, изчакайте редовния прием, без да компенсирате с двойна доза.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ФЕЛИСИПИН в някои случаи е свързан с проявата на странични ефекти. Най-често съобщаваните сред тях са отоци на глезените, главоболие, зачервяване на лицето, шум в ушите. В повечето случаи тези симптоми са присъщи на началната фаза на терапията и се преодоляват.

В по-редки случаи пациентите чувстват умора и замайване, слабост от понижаването на артериалното налягане, сърцебиене, синкоп. Възможни са също изтръпване на крайниците, тремор, задух, ставни болки, гадене и повръщане, запек или разстройство.

Съобщавано е също за алергични реакции, обриви и сърбеж, уртикарии, фоточувствителност. В редки случаи потребителите могат да развият възпаление на кръвоносните съдове, отклонения в стойностите на кръвната захар, чернодробни смущения, еректилна дисфункция, гинекомастия.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ФЕЛИСИПИН не бива да се употребява при алергия към активния компонент или някое от помощните вещества.

Този лекарствен продукт не е предназначен за деца.

Медикаментът е противопоказан при миокарден инфаркт, нестабилна стенокардия, кардиогенен шок, некомпенсирана сърдечна недостатъчност.

Не се прилага при бременност и кърмене.

Необходимо е специално внимание, ако продуктът се прилага при пациенти с бъбречни или чернодробни увреждания.

Не приемайте едновременно със сок от грейпфрут.

Не шофирайте, ако приемът на медикамента ви причинява замайване или световъртеж.

Взаимодействие с други медикаменти

ФЕЛИСИПИН може да се комбинира успешно с други медикаменти, при което терапевтичният ефект взаимно се усилва като бета-блокери, АСЕ-инхибитори и диуретици. В други случаи обаче взаимодействията могат да породят негативни ефекти, затова лекуващият трябва да прецени безопасността на паралелния прием. Повишено внимание е необходимо при продукти като еритромицин, катоконазол, интраконазол, ХИВ-протеазни инхибитори, както и фенитоин, карбамазепин, рифампицин, барбитурати, циклоспорин.

__

Усреднена цена в аптеките – 7 лв за опаковка от 30 таблетки по 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *