Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Билки при астма или алергия – вижте кои помагат!

Билки при астма или алергия

Ако сте решили да се доверите на народната медицина за лечение на астма или алергия, някоя от следните билки може да ви помогне.

1. Ментата има дългогодишна история на употреба като лечебна билка и е позната като лек против обикновената настинка. Ментовото масло съдържа ментол – мощен терапевтичен агент, влаган в много препарати, продавани със и без рецепта. Той действа като мускулен релаксант, особено в храносмилателния тракт (а оттам произтича и навикът да се смуче ментов бонбон след обилно хранене), и може да намали възпалението на носните пътища, като така се превръща в популярно средство при запушен нос. Открито е също, че предотвратява освобождаването на хистамин от мастоцитите на плъхове, страдащи от алергия, като намалява кихането и триенето на носа.

Какво показват проучванията?

Няма публикувани резултати от проучвания за ефекта на пиперливата мента при алергии или астма.

Предпазни мерки

Страдащите от хронични киселини в стомаха трябва да избягват употребата на мента.

Равносметка

Чаша успокояващ ментов чай е от полза при запушен нос, въпреки че не са проведени проучвания сред хора, за да се потвърди ефикасността на билката и при астма или алергии. Но със сигурност няма да ви навреди да опитате.

билки при астма
Чаша успокояващ ментов чай е от полза при запушен нос

2. Сайбокуто

Този билков препарат е одобрен от японското правителство за лечението на астма. Той съдържа 10 билки, включително джинджифил, корейски женшен, магнолия, байкалски шлемник и сладник. Доста е ефикасен предимно защото намалява възпалението с участието на еозинофилите, като пречи на производството на левкотриени – основна причина за астмата.

Какво показват проучванията?

В двойносляпо, плацебо контролирано изследване, проведено в Токио, учените давали три пъти дневно по 2,5 г Сайбокуто или плацебо на участниците в експеримента в продължение на четири седмици. При първата група значително намалели симптомите, нивата на еозинофилите в кръвта и секрета. В друго проучване 40 пациенти с астма получавали препарата сайбоку-то от 6 до 24 месеца и успели драстично да ограничат употребата си на стероидни лекарства.

Предпазни мерки

Сайбокуто може да взаимодейства с медикаментите против астма и алергии. Освен това е в състояние да увеличи и удължи ефекта от стероидите, когато се приемат заедно.

Равносметка

Може и да си струва да пробвате, но първо информирайте лекаря си, защото ще се наложи евентуална промяна в лекарствата, които вземате.

3. Тилофора

Растението произхожда от Индия и е известно с това, че осигурява облекчение на страдащите от бронхиална астма.

Какво показват проучванията?

При пет двойнослепи експеримента с билката се установили смесени резултати. При три от тях се наблюдавало подобрение, а в два не се забелязали разлики в групите, вземащи билката или плацебо.

Предпазни мерки

Не са необходими.

Равносметка

Ако се интересувате от тилофора и желаете да я пробвате, първо се посъветвайте с лекаря си.

4. Чобанка

Екстрактът от това тревисто растение се използва за лечение на астма и алергичен ринит.

Какво показват проучванията

При едно изследване сред 125 души със сезонен алергичен ринит били сравнени ефектите на чобанка и цетиризин (зиртек). И двете групи пациенти повишили значително оценките си за качеството си на живот.

Но 12% от приемащите зиртек докладвали за седативен ефект, за разлика от липсата на подобни оплаквания от страна на участниците в експеримента от другата група.

чобанка билка
Екстрактът от чобанка се използва за лечение на астма

Предпазни мерки

Смята се, че пиролизидин алкалоидите, съдържащи се в растението, причиняват увреждания на черния дроб и са канцерогенни за животни, затова купувайте екстракти, от които тези вещества са премахнати.

Равносметка

Консултирайте се с лекаря си, преди да опитате.

Внимавайте като потребители

Както сами се убедихте, когато става въпрос за алтернативни терапии, наистина нещата се свеждат до това да сте изключително бдителни като потребители. Когато прибягвате до алтернативни методи на лечение, следвайте няколко основни правила.

1. Обсъждайте плановете и интересите си с лекуващия лекар.

2. Включвайте новите препарати в плана за лечение с конвенционални средства. Никога не спирайте приема на назначените ви медикаменти или прегледите при лекаря просто защото използвате алтернативни терапии.

3. Избягвайте лекове, които са доказано опасни или неефикасни.

4. Следвайте внимателно указанията.

Търсите ли ново лечение за астмата? Какво ще кажете за живи сардини, които се поглъщат цели заедно с тайни билки – „чудодеен“ лек против заболяването, даван безплатно от индийско семейство на хиляди страдащи, които се тълпят пред дома им в Хайдарабад всяка година в определен ден с астрологическа значимост.

И докато това може да ви изглежда абсурдно (смята се, че рибките пренасят ароматните билки в стомаха, а за тях се твърди, че изчистват слузта от дихателната система), то е просто част от дългия списък с алтернативни лекове, използвани при астма и алергии.

Един на всеки десет души прибягва до някаква форма на алтернативна медицина ежегодно, а половината от нас се обръщат към нея в определен период от живота си. По-свободомислещите хора, страдащи от астма или алергии, опитват всичко – от билколечение с ефедра и екстракт от гроздови семки до йога, акупунктура, упражнения за дишане и хомеопатия. Някои астматици дори прекарват цели часове всеки ден в подземни пещери или солници като част от лечение, наречено спелеотерапия.

астма
Консултирайте се с лекаря си, преди да опитате алтернативна терапия

Част от тези усилия си заслужават, други – не, а трети трябва да се избягват, защото дори са опасни.

Всъщност едно проучване установило, че страдащите от астма, които са се самолекували с билки, кафе и черен чай, са били хоспитализирани по-често от тези, които следвали по-стандартни медицински практики.

Реалността е следната – не съществуват достатъчно научни доказателства в подкрепа или против много от алтернативните терапии. Трудно се намират парични средства дори за добре структурирано изследване, а и самото планиране е доста сложно. При проведените досега опити често се оказва, че има недостатъци в методиката, които ограничават тяхното тълкуване и приложение в съвременните медицински практики.

И все пак се увеличава броят на хората с алергии и астма, които опитват така наречените комплементарни и алтернативни терапии. Обаче ако нещо е натурално, не означава непременно, че е безопасно. Някои билкови лекове проявяват опасни взаимодействия с медикаменти с рецепта или без лекарско предписание. Други могат да влошат значително астмата и алергиите.

Не трябва никога да заменяте конвенционалната медицина с алтернативна. Ако спрете приема на лекарствата против астма например, може да се окажете в болницата с влошено състояние, независимо от алтернативното лечение, което прилагате. Вместо това поговорете с личния си лекар как да включите подобни терапии. Той може дори да ви препоръча определени специалисти.

алерджи комплекс
Алерджи комплекс ще ви помогне да се справите с алергиите и бронхиалната астма

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *