Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво да направим в случай на чести световъртежи?

Заболяванията, които най-често се съпровождат със световъртеж, са ендокринни (хормонални), заболявания на кръвта, сърдечносъдови болести, нервни заболявания и психични разстройства. Най-често виенето на свят при заболявания на главния мозък се среща при транзиторни нарушения на мозъчното кръвообращение, инсулт, тумор, мигрена, епилепсия, дисеминирана склероза, травми по главата и шията. Затова при остър пристъп на свето¬въртеж, особено ако е съчетан с нарушения на говора, слабост в крайниците, раздвоение на образа или други разстройства на сетивата, е наложително веднага да се извика лекар. За своевременната и правилна диагноза на заболяването, предизвикващо световъртежа, е важно установяване на точната причина и определяне на правилното лечение, като за целта е необходимо да бъдат направени множество изследвания и консултации с невролог, отоларинголог, терапевт, ендокринолог.

Здравейте, имам здравословен проблем и се надявам да ми помогнете. Няколко пъти вече ми се случва да получавам световъртеж, сърцебиене, става ми студено, започват да ми бучат ушите и имам странното чувство, че потъвам в някаква дупка. Преди месец ми се беше повишило кръвното налягането след това се нормализира и повече кардиолог, който установи, че ми няма нито, но тези симптоми си продължават. Обясни ми, че всичко било от нерви. Обърнах се към невролог. Направиха ми рентгенова снимка и се оказа, че имам изправена шийна лордоза. Невроложката беше категорична, че оплаква­нията ми са от това. Лечението, което ми назначи, е вестибо, нимезил и деанксит. При­теснява ме последното лекарство, тъй като четох, че е антидепресант, а аз за момента не мисля, че имам нужда от това. И всъщност дали нещо лекувам в случая?! Моля ви, кажете правилна ли е в случая диагнозата (на болнич­ния лист пише преходни церебрални исхемични пристъпи) и съответно назначеното лечение? Предстои ми да си направя идоплер.

Щиляна Ангелова – Варна

Твърде вероятно е вашата лекуваща лекарка да е права, макар че никой лекар не дава 100 процента гаранция за дос­товерността на диагнозата си. Твърде често тези промени в рентгенография­та, които описвате, се установяват и при „здрави“ хора, които нямат оплак­вания. Може би затова и неврологът е изписал деанксит, застраховайки се, в случай че световъртежът се дължи на емоционален дистрес. Повече сигур­ност за вашето състояние може да внесе изследването доплерсонография и вие имате право да го поискате от личния си лекар.

Навярно няма човек, който поне веднъж да не е изпитвал чувство на световъртеж. Нерядко под това се разбират съвършено различни усещания – от лека неустойчивост, чувство на опиянение или прилошаване до усещане за въртене на собственото тяло или на околните предмети. Илюзията за движение на собственото тяло или на околните предмети се получава и след бързо въртене, например на въртележка. Понякога се добавя чувството, като че ли някой ви блъска на една страна или към пода. Може да са налице замаяност, чувство на олекване на главата, слабост, нестабилност. Тези оплаквания се появяват или се засилват при завъртане и смяна в положението на тялото или при рязко раздвижване на главата. Световъртежът обикновено е резултат от нарушение на функцията на вестибуларната система (структурите на вътрешното ухо, слухово-вестибуларния нерв, мозъчния ствол, малкия мозък). Световъртежът може да се предизвиква от засягане на пери- ферните вестибуларни структури {във вътрешното ухо) или да е с централен произход (увреждат се слухово-вестибуларният нерв, мозъчният ствол или малкият мозък).

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *