Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво помага при камъни в бъбреците?

Искам да ви попитам за билка, която да изхвърли камъни от жлъчката. Майката на една моя приятелка сериозно е загазила с жлъчката си. Има камъни в нея и лекарите са й казали, че е за операция.Обаче тя иска да опита с народ­на медицина. Затова от нейно име ви питам дали има такива билки и може ли да й помогнете. Вероятно ще се оперира, но преди това иска да пробва и този начин на лечение. Затова, моля ви помогнете й.

Станимира Желязкова – Кър­джали

Лечението на жлъчната колика е консервативно. При­лагат се болкоуспокояващи средства, спазмолитици, пое­мане на топли течности. След преминаване на коликата се назначава подходящ щадящ диетичен режим с изключване на тлъсти ястия и меса, за­пържени храни, яйца, пикантни подправки, газирани напитки, шоколад, сладолед.

Препоръчват се постни меса, продукти от млечен про­изход, мазнини от растителен произход, въглехидрати, плодо­ве, зеленчуци. При наслагване на инфекция се прилагат анти-бактериални препарати (анти­биотици и химиотерапевтици). При запушване на жлъчни пъти­ща и обтурационна жълтеница, при пробив на мехурната стена и други усложнения от хирур­гично естество по показание се прибягва до оперативно лечение. Прогнозата е сери­озна, особено при настъпили усложнения. Профилактика­та се състои в избягване на предразполагащи фактори от хранително и друго естество, особено при обременени лица. Това е наложително, тъй като холелитиазата представлява предраково състояние при почти 34 процента от забо­ляванията след 50-годишна възраст.

Холелитиазата е заболя­ване на обмяната на веще­ствата, при което в жлъчните пътища и жлъчния мехур се об­разуват камъни. В зависимост от състава им те се делят на: холестеролови, пигментни и смесени. Заболяването е по-често при лица с наднормено тегло, със заседнал начин на живот, диабетици, жени, приемащи противозачатъчни средства. Наблюдава се на­следствена обремененост. Жените боледуват по-често от мъжете. Болестта про­тича под няколко форми. При латентната форма оплаквания липсват и жлъчни камъни се откриват случайно по друг повод. При язвената форма се появяват тежест и болка в дясното подребрие, особено след консумиране на тлъста храна, яйца. Типична е жлъчно-каменната колика, която има пристъпен характер. Тя се проявява със силна болка в дяс­ното подребрие, гадене, често придружено с повръщания.

Болните се оплакват от су­хота в устата и силна жажда. Жлъчната колика настъпва по най-различен повод – консуми­ране на тлъста храна, шоко­лад, злоупотреба с алкохол, след психоемоционален стрес или пътуване. Болковата кри­за продължава от половин до четири часа, рядко повече и преминава спонтанно или след лечение. Понякога настъпват усложнения: възпаление на жлъчния мехур и жлъчните пъ­тища, запушване на мехура или жлъчните пътища от камък, пробив на мехурната стена и развитие на билиарен пери­тонит и други. При лечението на холелитиазата са полезни билките: жълт смил, петнист бял трън, синя жлъчка (цико­рия), камшик.

ВНИМАНИЕ!

Екстрактът от млякото на магарешки бодил под формата на капсули или таблетки може да е полезен за предпазване от жлъчни камъни. Основното вещество в млякото на магарешкия бодил е силимарин. Неговият ефект се изра­зява в намаляване на холестерола в жлъчния сок

Можем ли да живеем без жлъчен мехур? За щастие, жлъчният мехур е орган, без който хората могат да живе­ят. Оперативното му отстра­няване дори не изисква промени в диетата. След премахването му жлъчният сок преминава директно от черния дроб към тънкото черво, вместо да се складира в мехура.

Материалът е от в-к „Доктор”


Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *