Свами Шивананда: 3 неща, които всеки трябва да прави преди хранене!

Това са три съвета от Свами Шивананда – индуски духовен учител, практикуващ йога и Веданта

свами

Свами Шивананда е прекарал голяма част от живота си като скитащ проповедник. Той е кръстосвал Индия, за да медитира на важни за индусите места. При него непрекъснато идвали хора, които имали нужда от съвет и напътствия. Свами Шивананда не е отказвал помощ никому.

В клас по медитация, проведена в Ришикеш, Индия, участниците били помолени да ядат парче хляб, докато правят медитация. Това интересно упражнение имало за цел да научи хората да се хранят бавно, да оценяват онова, което влиза в тялото им, да усещат енергията на всеки залък.

Днес повечето хора хапват набързо. Трябва да знаем, че колкото по-бързо се храним, толкова по-трудно е за нашата система да смила храната и да извлича полезните за организма вещества.

Слюнката например, съдържа ензими, които помагат за разграждането на храната. Ако ние дъвчем бързо храната, то тя ще попадне в стомаха почти неразградена. Храносмилателната система трябва да работи усилено, за да смели храната, но това не винаги се получава. Ако нещо неразградено остане в нашия стомах, то почти веднага се превръща в отрова. Всички тези наслагвания, които се случват заради бързото хранене, не само ни разболяват, но често са виновни и за някои много сериозни усложнения, като онкологичните болести например.

Чрез намаляване на скоростта на хранене тялото ни ще получи повече хранителна стойност от това, което ядем!

В тази статия ще ви препоръчаме три прости практики, които са задължителни за индийските йоги, и които Свами Шивананда много често напомнял на европейците, отбили се при него за съвет и напътствие. Тези съвети ще подобрят не само вашето храносмилане, но и здравето ви.

Не пийте вода!

Това го знаят всички, но почти никой не го спазва. Днес всеки бърза да вземе някаква газирана напитка или сок, заедно със сандвича. Приемането на течности по време на хранене не е добра практика. Водата се смесва с храносмилателните ензими и киселини, и това е причина за затруднената работа на храносмилателната система. Вода се пие 20 минути след хранене, най-малко.

Правете 9 дълбоки вдишвания преди хранене

Има много повече ползва от дълбокото вдишване, отколкото вреда. 9 дълбоки вдишвания преди хранене ще ви помогнат да не се нахвърлите върху храната като изгладнели деца. Свами Шивананда казва, че девет дълбоки вдишвания преди консумиране на храна позволяват на тялото, и най-вече на нервна система, да преминат в едно парасимпатиково състояние, което означава, че вие ​​сте по-спокойни и уравновесени.

Дълбоко дишане също така стимулира детоксикацията през белите дробове, както и стимулира по-добре лимфния поток. По този начин тялото може да се справи по-лесно с храносмилането като натоварване.

Ценете храната!

Много народи се молят преди хранене, в това число и индийците, които имат различни начини да благодарят на боговете за своята храна. Да, живеем в забързано време, не винаги сме в настроение, но ако само за миг се спрем и благодарим за онова, с което се храним, то тогава цялостното ни възприемане на храненето ще се промени. Ще се храним не само с удоволствие, но и с почит. Почитайки храната, ние сме в състояние да се храним по-бавно, а това е още един плюс за по-доброто храносмилане.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *