Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

АРАГИЛ / ARAGIL

Съдържа аторвастатин, манитол, микрокристална целулоза, калциев карбонат, повидон, кроскармелоза натрий, натриев лаурилсулфат, силиций колоидален безводен, магнезиев стеарат, хипромелоза, титанов диоксид, макрогол

Предназначение

арагил
Арагил регулира липидната характеристика на кръвта

АРАГИЛ е представител на групата статини – лекарствени продукти, чийто прием съдейства за регулиране на липидите в кръвта. Редуцира стойностите на холестерола и триглицеридите в случаите, когато диетите не дават желаната промяна.

АРАГИЛ се включва в профилактични програми за рискови пациенти, които имат влошен липиден профил и са застрашени от инфаркт. При риск от сърдечни заболявания и инциденти приемът на този продукт трябва да се съчетае с диета и подходяща физическа активност.

Как се приема

Таблетките АРАГИЛ се приемат веднъж дневно, като е препоръчително това да става по едно и също време. Поглъщат се цели, с вода; приемът не е свързан с храненията.

Терапията с този медикамент започва с начална доза от 10 мг дневно. Дозата може да се коригира най-рано след 4 седмици – около месец, според реакциите и повече. Максималната дневна доза за възрастни е 80 мг, а за деца над 10 години – 20 мг. Продължителността на приема се определя от лекуващия след контролни изследвания за липиден профил на кръвта.

Възможни нежелани ефекти

В редки случаи са възможни алергични реакции с оток на лицето, езика и гърлото, затруднено преглъщане и дишане. Съобщавано е за тежки и болезнени обриви по цялото тяло, включително гениталиите, дланите и ходилата, парене и сърбеж, образуване на мехури. Описвани са също случаи с пристъпи на мускулна слабост, висока температура, проблеми с бъбреците. Възможно е кървене с подкожни хематоми, което насочва към проблеми с черния дроб.

По-често медикаментът причинява болки в гърлото, повишена кръвна захар, кървене от носа, главоболие, гадене, диария или запек, болки в мускулите и ставите.

Описвани са също случаи с анорексия, трупане на наднормено тегло, безсъние и кошмари, замаяност, объркване и загуба на паметта, шум в ушите, влошено виждане. Възможно е приемът на продукта да провокира дискомфорт във функционирането на стомашно-чревния тракт, болки в стомаха и корема, възпаление на панкреаса. Други странични ефекти са възпалението на черния дроб, болки и мускулна умора. Възможни са увреждания на сухожилията.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Този медикамент не бива да се приема при алергия към един или повече компоненти.
АРАГИЛ не е подходящ за пациенти с чернодробни заболявания.

Не вземайте този продукт по време на бременност или кърмене.

Необходима е прецизна преценка за безопасност при пациенти от рискови групи – прекарали инсулт , с бъбречни увреждания, забавен метаболизъм, белодробна недостатъчност, мускулни проблеми, при възраст над 70 години. Продуктът следва да се избягва, ако пациентът консумира големи количества алкохол.

При лечение с АРАГИЛ избягвайте приема на сок от грейпфрут или ограничете количеството.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием на други медикаменти с АРАГИЛ трябва да се анализира предварително и да се прецени в какви случаи съвместяването ще повлияе на очаквания терапевтичен ефект или усилена проява на странични ефекти. Взаимното повлияване е възможно при комбинации като тази с продукти за потискане на имунната система, някои антибиотици, противогъбични препарати, други медикаменти за регулиране на липидите, блокери – при стенокардия и хипертония, медикаменти за ХИВ-позитивни, антиконвулсанти, орални контрацептиви, продукти с алуминий и магнезий, продукти с екстракт от жълт кантарион.

Конкретната преценка трябва да осигури безопасен прием и комплексна терапия, като е възможна замяна или спиране на някои медикаменти, или график по часове за приема им.

Усреднена цена в аптеките – 4 лв за опаковка от 30 таблетки х 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *