ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тези симптоми сигнализират за кисти на яйчниците – незабавно потърсете лекарска помощ!

Кистите на яйчниците са пълни с течност торбички, които се образуват във или по повърхността на яйчниците – женските репродуктивни органи, разположени в долната част на корема.

Причините за нефункционалните кисти на яйчниците все още не са изучени изцяло. Смята се, че развитието на кистите се дължи на множество фактори, сред които са общото здравословно състояние на жената, теглото, хранителният режим, личната история на заболяванията и начинът на живот. Връзката между съзнанието и тялото също може да бъде фактор по отношение на кистите, а стресът и тревожността понякога са основните причинители.

Някои специалисти са категорични, че ненамерилите проява творчески способности и потиснатите емоции като вина и гняв също водят до проблеми с яйчниците. Тясно свързани със синдрома на поликистозния яйчник (СПКЯ) са пълнотата, хормоналният дисбаланс и високото ниво на инсулин в кръвта. Например за жени със СПКЯ е от два до десет пъти по-вероятно да развият диабет тип 2 (на средна възраст), отколкото в средностатистическия случай.

кисти на яйчниците
Стрес и тревожност причиняват кисти на яйчниците

За развитието на заболяването влияние оказват и генетични фактори. Все още не са идентифицирани конкретните гени или ген, причиняващи заболяването, но няколко групи изследователи в различни страни проучват генетични изменения, свързани с повишения риск от диабет тип 2, за да определят дали същите генетични изменения може да се окажат свързани и със СПКЯ.

Синдромът на Маккуин-Олбрайт се дължи на мутации на гена GNAS1. Мутациите са спорадични, тоест появяват се по време на вътреутробното развитие на детето, следователно синдромът не е наследствен.

Някои кисти са асимптоматични (без симптоми), а други предизвикват подуване, болки, остри спазми и кървене. Болката, предизвикана от кистите, може да трае от няколко минути до няколко дни. Други симптоми за наличието на кисти са нередовната или липсващата менструация, усещането за натиск или тежест ниско в корема, запекът и проблемите при уринирането, дължащи се на вътрешния натиск на кистите. Спуканите кисти може да предизвикат остра болка и симптоми, сходни с тези на апендицит, инфекция или извънматочна бременност.

При следните промени потърсете лекарска помощ:

– Внезапна остра болка в долната част на корема;

– Упорита болка отдясно в корема + гадене, треска или повръщане;

– Коремна болка с вагинално течение, а също така и треска или поява на отоци;

– Пулсираща болка ниско в корема по време на полов акт, изхождане или физически упражнения.

Повечето кисти на яйчниците при зрели жени се откриват по време на рутинни медицински прегледи при гинеколог или друг лекар.

Кистите се подлагат на наблюдение няколко месеца, за да имат време да се свият или да изчезнат от само себе си. При аномални, болезнени или кървящи кисти може да се извърши биопсия. При тази манипулация се взема малко количество тъкан по хирургичен път и се изследва, за да се определи точно видът на образуванието.

Практикуващите алтернативна медицина внимателно проучват начина на живот, хранителния режим, емоционалния и психологическия профил на пациента, за да установят всички фактори, които биха могли да играят роля за образуването на кистите.

Кисти на яйчниците могат да бъдат диагностицирани и в женските фетуси посредством трансабдоминален ултразвук още по време на бременността на майката.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *