ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Зрителни смущения и виене на свят – трябва ли да се притеснявате?

Тези симптоми не са за подценяване, въпреки че в повечето случаи говорят за невинни неразположения. Имате чувството, че краката ви потъват в пода, наоколо всичко се върти, зрението ви се замъглява, изпитвате гадене…

Световъртежът е въпрос на равновесие

Мозъкът и по-точно неговата част, наречена малък мозък, отговаря за положението на тялото и ръководи движенията. За тази цел той си служи с информациите, които му изпращат вътрешното ухо, очите и мускулите.

Вътрешното ухо е центърът на равновесието. В него се съдържат канали и два отолитни органа, покрити с фини реснички, на чиито върхове са разположени калциево-карбонатни кристали (отолити). При ускорение на тялото те огъват ресничките, това дразнение стимулира вестибуларните нерви и те изпращат информация директно на мозъка, а той от своя страна адаптира движенията ни спрямо пространството.

Очите предават към мозъка образи на околната среда, а мускулите и рецепторите, разположени по долната част на ходилата, дават допълнителни индикации за позицията и движенията на тялото.

виене на свят
При виене на свят трябва да знаете определени неща

Защо ни се вие свят?

В повечето случаи виенето на свят се дължи на дисфункция на информационните сигнали, тоест може да бъде резултат от локомоторен проблем, зрително смущение или проблем на вътрешното ухо.

Вестибуларната система е разположена в близост със слуховия апарат. Поради това всяко едно слухово смущение, отитът или запушването на ухото с ушна кал може да доведе до виене на свят.

В други случаи загубата на равновесие се дължи на неправилно „поведение“ на отолитите, които подават фалшиви информации към мозъка.

При възпаление на вестибуларните нерви в резултат на вирусно заболяване също може да се стигне до загуба на равновесие и гадене. Това неразположение трае не повече от 15 дни.

Мениеровият синдром е заболяване, което засяга хора на възраст между 40 и 60 години. Той се характеризира със силно виене на свят, съпроводено от шум в ушите. Неговите симптоми са временна загуба на слуха, главоболие, усещане за запушено ухо.

Опасно ли е?

По принцип виенето на свят не е признак за влошено здравословно състояние, но има случаи, в които причините са много сериозни – мозъчен инсулт, тумор в мозъка, епилепсия, множествена склероза.

При възрастните хора мускулите и вестибуларният апарат се износват с годините. Освен това зрението намалява или се влошава при високо кръвно налягане например. Виенето на свят в третата възраст трябва да бъде наблюдавано от лекар, защото може да е резултат от неправилна дозировка на лекарства, сърдечносъдови проблеми или влошено кръвообращение. При загуба на равновесие са възможни падания и травми.

Какво причинява зрителните смущения?

Окото се състои от роговица, ирис, зеница, ретина, стъкловидно тяло и оптичен нерв. Всички тези части изпълняват специфичните функции да предпазват окото, да обработват образа и да информират мозъка, пише „Здравен журнал“. Когато зрението е нарушено, причината може да е в банално неразположение без последствия за здравето на очите, но може и да е признак на по-сериозно заболяване.

Ако образът пред очите ви се замъглява и ви е трудно да видите на фокус близък или далечен предмет, вие страдате от зрителни смущения. Те могат да се дължат на:

– умора в края на деня, прекалено дълго задържане пред светещия екран на компютъра или телевизора.

късогледство или далекогледство, за които още нищо не знаете. След 45-годишна възраст повечето хора имат далекогледство.

– глаукома – заболяване, което атакува директно зрението и се характеризира със симптоми като гадене, повръщане, болка в очите.

– катаракта или перде на окото – появява се при възрастни хора над 65 години.

– хипертония, диабет и сърдечносъдови заболявания.

Зрението е безценно сетиво, което трябва да се пази цял живот. При поява на смущения е много важно да не се отлага консултацията с лекар, за да започне и навременно лечение на проблема.

Всяка година посещавайте очния кабинет за профилактичен преглед.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *