ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Захарен диабет се лекува с режим и диета!

Сред заболяванията на ендокринната система болестта захарен диабет заема първо място по разпространение – повече от 50 на сто в сравнение с останалите ендокринни заболявания.

По данни на американски изследователи броят на болните от захарен диабет се увеличава всяка година със 100 000 души. Тази тенденция, общо взето, е световна.

Захарен диабет
Захарен диабет

Организмът на болния от захарен диабет усвоява непълноценно гликозата, която е от прости захари и е основен източник на енергия за човека.

В нормално състояние храносмилателната система разгражда въглехидратите на редица химически съединения. Едно от тях е гликозата, която постъпва в кръвообращението. Това провокира задстомашната жлеза да произвежда хормона инсулин. Инсулинът транспортира захарта в клетките на целия организъм, където тя се използва като гориво.

При захарния диабет захарта не успява да се добере до клетките или защото задстомашната жлеза изработва недостатъчно инсулин, или защото клетките се противопоставят на инсулина да им достави захар. Понякога и двата процеса протичат едновременно. Всичките тези причини водят до сериозни, понякога и опасни за живота усложнения.

Захарта се натрупва в кръвта, поврежда кръвоносните съдове, нервите, очите и бъбреците. Повреждането на кръвоносните съдове води до нарушения в кръвообращението; зарастването и на най-малките ранички става все по-трудно, нараства рискът от всевъзможни инфекции.

Захарният диабет повишава опасността от сърдечни заболявания и инсулт.

Има два основни типа захарен диабет: диабет от 1-ви тип и диабет от 2-ри тип.

При първия тип (зависим от инсулина), който най-често се развива в детска възраст, организмът не може да използва гликозата, защото задстомашната жлеза изработва недостатъчно инсулин или дори не изработва никакво количество от него. За да се поддържа нивото на захарта в кръвта, болните от този тип захарен диабет трябва всеки ден да бъдат инжектирани с инсулин.

При захарния диабет от втория тип (който е независим от инсулина) организмът изработва инсулин, но клетките не реагират на това; нарушена е способността на инсулина да регулира нивото на кръвната захар. В тези случаи обикновено се предписват лекарства, понижаващи кръвната захар, в съчетание с подходяща диета.

Характерно за диабетиците е наднорменото тегло, което още повече влошава състоянието им. Затова като първа помощ лекарите препоръчват на болните дa отслабнат. Понякога само това е достатъчно, за да се нормализира кръвната захар.

И до днес не е изяснена причината за възникването на захарния диабет. Вероятно първият тип е свързан с някаква аномалия, в резултат на която имунните клетки разрушават клетките, изработващи инсулин. Някои изследвания дават основание да се мисли, че понякога този механизъм се задейства от някакъв вирус. Съществуват и мнения, че при диабета от първия тип играе роля и наследственият фактор. Освен затлъстяването, за развитието на диабет от втория тип също играе роля и фамилният фактор.

Контрол на диабета
Контрол на диабета

Заболяването може да се контролира. За някои, страдащи от захарен диабет, е достатъчно редовно да взимат лекарства, стимулиращи изработването на инсулин. Други, за да поддържат нивото на кръвната си захар, трябва всеки ден да си инжектират инсулин.

Изследванията, обаче, са категорични – най-добрите средства, които могат да спрат развитието на болестта са:

  • контрол на телесното тегло,
  • диета с лечебно хранене,
  • редовни физически упражнения,
  • зравословен начин на живот и позитивно мислене.

Всичко това позволява да се контролира нивото на кръвната захар и не допуска усложнения при болестта. По този начин при страдащите от първия тип диабет може да бъде намалено количеството инжектиран инсулин, а при болните от втория тип – да бъдат намалени или изобщо изхвърлени лекарствата.

Проверете съдържанието на захар в кръвта си. Захарният диабет е много разпространена болест. За съжаление, почти 50 на сто от страдащите въобще не подозират за нейното съществуване. Ето защо усложненията могат да се появят преди да е поставена диагнозата. Симптомите, които могат да ви накарат да се замислите, са: често уриниране, увеличаване на количеството урина, силна жажда, загуба на килограми без видима причина и постоянно чувство на глад. Не игнорирайте подобни симптоми. Обърнете се към лекар и си направете изследване на кръвната захар. Ако опасенията ви се потвърдят, трябва веднага да започнете лечение.

Това заболяване трябва да бъде лекувано от специалист. В този случай алтернативните методи на лечение само допълват основното лечение.

 

Приблизително ниво на захарта, което се смята за нормално
На гладно и преди хранене 7,0 ммол/л или 120 мг/дл
1 час след хранене 10,0 ммол/л или 180 мг/дл
2 часа след хранене 8,0 ммол/л или 150 мг/дл

Лечение с диета

Лечение с диета
Лечение с диета

Диетата (или лечебното хранене) е най-старият метод за лечение на захарния диабет. Още древните лечители са знаели, че определен режим на хранене и придържането към включените в незо продукти помагат на диабетиците.

При инсулинозависимия диабет от първия тип е необходимо да се знае точно съдържанието на хранителните вещества в продуктите за хранене, за да се разпределят порциите на 5-6 приема за деня в строго съответствие с избраната от лекаря дозировка на инжекциите с инсулин.

При захарния диабет от втория тип, като се има предвид, че повечето от болните са с наднормено тегло, основните принципи на лечебното хранене се основават на стремежа да се нормализират килограмите. Храненето в този случай е общо, както при тези, които целят отслабване, без да страдат от диабет. Подобна диета – с понижена калорийност на храната, води до намаляване на телесното тегло при повечето болни. Диетолечението при захарен диабет от втория тип често е толкова успешно, че необходимостта от медикаментозно лечение отпада напълно.

Последиците от стрес или обездвижване, наличието на свръхтегло и целулит, простудните и грипни заболявания се повлияват положително от капсулите канела с добавки от хром и цинк. Безценни са за пациенти с диабет – II тип.

За не малко от диабетиците думата “диета” се асоциира с нещо блудкаво на вкус, със самозабрани, ограничения и откази. Но това е голяма заблуда. Храната на диабетика може и трябва да бъде вкусна и разнообразна, да съдържа достатъчно количество белтъчини, мазнини, въглехидрати, минерални вещества и витамини. Тя трябва да осигури на организма енергия и хранителни вещества, т.е. да бъде достатъчно калорична и в същото време да се състои от продукти, съдържащи бавноусвоими въглехидрати. Количеството на лесноусвоимите въглехидрати трябва да бъде ограничено. Същото трябва да стане с продуктите, съдържащи наситени мастни киселини, заради склонността на диабетиците към прогресивна атеросклероза. Храната трябва да бъде вкусна, а храненията трябва да бъдат синхронизирани по време с инжекциите на инсулин и взимане­то на захаропонижаващи лекарства.

Изисквания към диетата на диабетиците

  • Спазване на хранителния режим. Дневният рацион се разделя на 5-6 приема.
  • Изключване (а в някои случаи само ограничаване) на лесноусвоимите въглехидрати – захар, сладка, сладкиши и други сладки неща.
  • Използване на заместители на захарта – в магазините и аптеките се предлагат всякакви подсладители.
  • Намаляване на калоричността на храната при свръхтегло.

Храната трябва да е предпазваща от атеросклероза (ограничаване на консумацията на мазнини).

Професионалните организации по здравеопазване са разработили редица препоръки за страдащите от захарен диабет, които включват лечебни диети, комплекси от физически упражнения и други мерки, облекчаващи протичането на заболяването и предотвратяващи развитието му. Специалистите по нетрадиционна медицина предлагат някои допълнителни средства за лечение на тази сериозна болест. Към тях се отнасят вегетарианската диета, билковите средства и витамино минералните добавки. Изследванията показват, че и алтернативните методи на лечение дават добри резултати.

Още веднъж напомняме: Съгласувайте всичките си действия с лекаря. Не прекъсвайте предписаното от него лечение и не намалявайте дозировката на предписаните лекарства.

Фруктоза – плодова захар

Порция храна за диабетици
Порция храна за диабетици

Малцина знаят, че захарта в природата се среща не само в познатата тръстикова и цвеклова захароза, но и във вид на фруктова захар – фруктоза. Тя се съдържа в плодовете, в някои зеленчуци, в меда. В особено големи количества се среща в крушите, ябълките, дините, малините, касиса, боровинките. Именно тя им дава неповторима природна сладост. Калоричността на обикновената захар и фруктозата е еднаква, но фруктозата е около два пъти no-сладка от захарта, което означава, че заменяйки захарта с фруктоза, можете значително да намалите енергийната стойност на храната си. Това е особено важно за хората, при които е нарушена толерантността към гликоза, за страдащите от наднормено тегло, които трябва да намалят консумацията на захар. При начална фаза на метаболизъм фруктозата не изисква инсулинова активност. Затова тя може да се използва при леките форми на захарен диабет вместо обикновена захар, фруктозата е прекрасно средство за приготвяне на сладка, конфитюри, мармелади, желета – тя има същото консервиращо свойство, както захарта, но сладостта и се чувства най-добре в студените напитки и продукти, поради което горещият чай с фруктоза може да ви се стори недостатъчно сладък.

Освен това старайте се да използвате повече подправката сминдух – той е е полезен при късно проявяващ се диабет тип 2.

Предлагаме ви следната схема на хранене

Като правило диетата с високо съдържание на целулоза и ниско съдържание на мазнини, която помага за отслабването, нормализира съдържанието на захар (гликоза) в кръвта и подобрява състоянието на болните от диабет от втория тип. Подобна храна носи усещането за засищане. Поради това започвате да приемате по-малко количества храна и да слабеете, а това нормализира нивото на гликозата.

При захарния диабет е задължително да се разпределят равномерно въглехидратите, които ще се консумират в рамките на един ден, защото те повишават съдържанието на гликоза в кръвта повече, отколкото белтъчините и мазнините. А за диабетика е много важно да сведе този показател до границите на нормата. За болния са особено полезни диетите, които се характеризират с високо съдържание на целулоза и ниско съдържание на мазнини. Ето най-добрите от тях:

Строга вегетарианска диета. Доколкото за вегетарианските диети е характерно ниското съдържание на белтъчини в сравнение с диетите, които допускат консумация на месо и млечни продукти, те имат преимущество пред другите, типични с високо съдържание на целулоза и ниско съдържание на мазнини.

Излишното количество белтъчини може да натовари допълнително бъбреците, в чиито функции влиза задължението да ги изхвърлят от организма. При страдащите от захарен диабет бъбреците са достатъчно уязвими (по неизяснени засега причини диабетът води до поражения върху бъбреците). Изследванията сочат, че след преминаването на вегетарианска диета болните започват да отделят с урината си повече белтъчини. От тук може да се направи изводът, че вегетарианската диета предпазва бъбреците от поражения.

Пилешко със задушени зеленчуци
Пилешко със задушени зеленчуци

Консумирайте много сурови продукти и пийте повече сокове от пресни зеленчуци. Подобна храна е невероятно полезна за диабетиците, които нямат проблеми с храносмилането. За да предпазите стомаха си от дразнене, правете смути от зеленчуците или сокове. Яжте бяло пилешко месо и риба. Обработката на зеленчуците трябва да се изразява в задушаване или леко варене.

Средиземноморска диета. Тя е изградена върху храни от пълнозърнесто брашно, зеленчуци и плодове, бобови растения. При нея за готвене се използва зехтин, като 50 на сто от калориите се падат на мазнините, но растителните. За разлика от животинските мазнини, които по правило са наситени, зехтинът основно съдържа мононенаситени мазнини. Едно изследване, проведено в Тексаския университет, показва, че участниците в него, минали диета, типична за Италия, Испания и Гърция, са намалили с 13 на сто потребностите си от инсулин. Учените смятат, че причината за това е ниското съдържание на въглехидрати, типично за Средиземноморската диета.

Участниците в експеримента не само нормализирали съдържанието на кръвната си захар, но и нивото на холестерола в състава на липопротеините с ниска плътност (т. е. лошия холестерол) също намалява. Това означава, че е намалял и рискът от сърдечни заболявания.

Използвайте опита на Изтока. Изследванията сочат, че канелата и куркумата увеличават трикратно способносттта на инсулина да преработва гликозата. Подправките отдавна се използват за лечение на диабета, особено в Индия, Пакистан и Китай. Ако обичате да готвите, снабдете се с кулинарна книга за източни блюда, при които пълноценно се използват подправките.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *