ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Обзорен анатомичен преглед на човешкото тяло

Тази статия разглежда функциите на най-важните системи на човешкото тяло.

Познаването на тези функции и взаимодействията им ни помага да разберем по-лесно защо травмите и заболяванията имат определени последици и защо при спешни случаи прилагането на различни техники е наложително.

Човешкото тяло
Човешкото тяло

Клетки, тъкани, системи и области

Човешкото тяло е съставено от милиарди отделни клетки. Тяхното свързване образува тъканите. Тялото е изградено от различни видове тъкани:

Епителна или покривна тъкан (най-външният слой на кожата и лигавиците, най-горният слой на повечето органи, както и покривният слой на различни структури, органи и телесни кухини).

Съединителна тъкан (свързва другите тъкани помежду им; създава опора и обвива телесни кухини).

Костна тъкан (твърда и малко еластична, най-важна съставна част на скелета).

Мускулна тъкан (може да се свива и отново да се отпуска; скелетни (волеви) мускули, гладки мускули и сърдечен мускул).

Нервна тъкан (пренася сигнали от различни части на тялото до мозъка и обратно).

Органите са изградени от тъкани от един или повече видове. Всеки орган изпълнява специфична функция и притежава собствени нервни окончания, както и собствено кръвоснабдяване. Сърцето напр. е изградено от сърдечна мускулатура, която е покрита с епителна тъкан. То разполагасъс собствено кръвоснабдяване, както и собствена инервация.

Ако различни органи работят съвместно, за да изпълняват определена задача, те образуват система – напр. сърцето и кръвоносната система: сърцето е машината, която изтласква кръвта по кръвоносните съдове в организма.

Разпознаваме следните органни системи:

  • опорно-двигателна (кости, стави, мускули)
  • нервна система
  • кожа
  • сърце и кръвоносни съдове (сърдечносъдова система)
  • дихателна система
  • храносмилателна система
  • отделителна система
  • лимфна система
  • ендокринна система
  • полова система

Тялото се състои от различни части: глава, шия и труп (гърди, корем и таз), горни крайници (рамо, мишница, лакът, предмишница, китка и длан) и долни крайници (хълбок, бедро, коляно, подбедрица, глезен и ходило). Всяка част в своята функция е зависима от другите части; всяка система си взаимодейства с другите системи.

Телесни кухини
Телесни кухини

Телесни кухини

Много от органите са покрити от епителна тъкан. Някои важни органи са добре защитени в телесни кухини, които също са покрити с епителна тъкан. Черепът, гръбначният стълб и съединителната тъкан предпазват главния и гръбначния мозък; ребрата и гръдните прешлени предпазват белите дробове, сърцето и големите кръвоносни съдове. Костите на таза, долната част на гръбнака, последните ребра и мускулите на коремната стена обгръщат органите в корема и таза.

Последици от заболявания или травми

Едва при заболяване или травма си проличава колко тясно са свързани помежду си отделните части на човешкото тяло. Едно счупване на предмишницата напр. има последици за свързаните с нея области: лакът, китка и длан. Също и връзките между отделните системи, които при здрав човек почти не се забелязват, могат да се проявят след травма или заболяване. Така ухапване от отровна змия често дава отражение върху толкова широко разклонени системи като нервната, сърдечносъдовата, мускулната и лимфната.

Често дадено заболяване атакува първоначално определен орган, система или част от тялото, а и нараняванията в повечето случаи отначало са ограничени локално. Въпреки това с течение на времето последиците могат да се проявят и на други места в организма.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *