Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

СИМВАСТАТИН / SIMVASTATIN

Съдържа симвастатин, бутил хидроксианизол, аскорбинова киселина, лимонена киселина монохидрат, целулоза, царевично нишесте, лактоза монохидрат, магнезиев стеарат, хипромелоза, хидроксипропилцелулоза, титанов диоксид, талк, оцветители

Предназначение

симвастатин
Симвастатин регулира липидния баланс в кръвта

СИМВАСТАТИН е един от продуктите, които се приемат с цел контрол върху стойностите на холестерола и триглицеридите в кръвта – като профилактика срещу натрупване на мастни плаки и чупливост на кръвоносните съдове, както и повишен риск от хипертония, инфаркт, инсулт. СИМВАСТАТИН съдейства за понижаване стойностите на лошия холестерол и триглицеридите и повишаване на добрия холестерол.

СИМВАСТАТИН се препоръчва при висок холестерол и повишено мастно съдържание в кръвта – хиперлипидемия, както и при диабет, прекаран инсулт или заболявания на кръвоносните съдове.

Приемът на този медикамент се съчетава с диета.

Как се приема

СИМВАСТАТИН се приема според лекарските указания; таблетките се поглъщат вечер по време на хранене или след това. Практикува се прием на една таблетка – предлагат се варианти от 5, 10, 20, 40 и 80 мг. Дозата се определя индивидуално в зависимост от характеристиката на здравословния проблем. 80 мг е пределна дневна доза; може да се започне с по-ниска и след 4 седмици по преценка на лекуващия да се направи корекция в посока увеличаване. Дозата от 80 мг се препоръчва само при възрастни с устойчиво висок холестерол и с повишен риск от сърдечни инциденти.

Деца и подрастващи на 10-17 години най-често приемат една таблетка от 10 мг вечер; пределната доза при тях е 40 мг.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на СИМВАСТАТИН може да причини мускулни болки, увреждания на мускулната тъкан и бъбречни увреждания; има единични случаи с летален изход.

Сред страничните ефекти са също група алергични реакции – отоци на лицето, гърлото и езика, затруднено преглъщане и дишане. Други прояви са мускулна слабост, болки и възпаление на ставите, възпаление на кръвоносни съдове. Описани са още: копривна треска, фоточувствителност, необичайно посиняване на кожата, промяна в кръвната характеристика. Допустими са чернодробни изменения с пожълтяване на кожата и склерите, потъмняване на урината и избледняване на изпражненията, постоянна умора, загуба на апетит. В редки случаи се развива възпаление на панкреаса, със съпътстващи болки в корема.

Налична е информация и за анемия, главоболие и слухови смущения, замайване, храносмилателни проблеми – коремни болки, запек, диария, гадене и повръщане. Други възможни прояви са слабост, обриви и косопад, разстройства на съня, объркване, отслабване на паметта.

Трябва да се споменат също кошмарни сънища, еректилна дисфункция, диабет, белодробни възпаления, затруднено дишане и висока температура.

Кога НЕ БИВА да се употребява

СИМВАСТАТИН не се прилага при алергия към някой от компонентите.

Този медикамент не бива да се прилага при бременност и кърмене.

Не е подходящ при проблеми с черния дроб, мускулно заболяване – включително мускулно страдание в семейството.

Необходимо е специално внимание при потенциални потребители на възраст над 65 години, пациенти от женски пол, потребители със заболяване на щитовидната жлеза.

Взаимодействие с други медикаменти

Някои съчетания на СИМВАСТАТИН с други медикаменти могат да повишат риска от мускулни увреждания или други нежелани ефекти. Да се подхожда внимателно при вероятност от паралелен прием с циклоспорин, противогъбични препарати, други продукти за понижаване на холестерола, препарати за лечение на СПИН, бактериални инфекции, хепатит, депресия, за нормализиране на сърдечния ритъм, туберкулоза, както и с антикоагуланти.

______

Усреднена цена в аптеките – 6 лв за опаковка от 30 таблетки по 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *