Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Научете как се дава първа помощ при температурни гърчове на децата

Гърчове (неволеви мускулни съкращения) вследствие на висока температура се срещат най-вече при деца на възраст под 5 години и нямат нищо общо с епилепсията.

Температура
Температура

По време на фебрилния гърч тялото на пациента се сковава. Тези симптоми се дължат на възбуждане на мозъка в резултат на високата температура или на започваща инфекция. Повечето гърчове траят не повече от 1-2 минути, понякога и по-малко. Много подходящи за понижаване на температурата са компресите на прасците.

ОПЛАКВАНИЯ

  • висока температура
  • посинели устни; кожата е гореща на допир
  • изпадане в безсъзнание; липсва реакция при заговаряне или допир
  • конвулсивни потрепвания на трупа и крайниците

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Махнете облеклото и завивки те, за да може детето да се охлади. Не обтривайте кожата с гъба и не използвайте за охлаждане вентилатор. Ако конвулсиите не са чак толкова силни, че да доведат до контузии, поставете детето в стабилно странично положение.

Тези гърчове преминават в рамките на 2 минути и детето отново идва на себе си. Ако е необходимо, го поставете в стабилно странично положение веднага щом престанат конвулсивните движения.

Компресите на прасците са изпитано средство за понижаване на температурата. Натопете в хладка вода две ленени или памучни кърпи и ги изцедете добре. След това ги увийте стегнато около прасците на детето. Отгоре увийте по една суха памучна кърпа и накрая по още една вълнена или фланелена кърпа. След около 15 минути температурата трябва да е понижена с 0,5-1 °С. Процедурата може да се повтори след известно време.

висока температура

Периодично проверявайте температурата, пулса и дишането на детето; записвайте вашите наблюдения.

Веднага щом се възстанови,завийте детето с леко одеяло или чаршаф. Погрижете се да не го прегреете.

Обадете се веднага на детския лекар, за да се предприеме лечение на евентуалната инфекция и по този начин да се предотврати нов пристъп.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *