ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Незахарният диабет може да бъде много опасен

Моля по-подробно да разкажете за незахарния диабет и да предложите препоръки. Какви билки могат да се приемат? Аз губя зрението си. Очите ми отичат, пия много вода и пак съм жаден. Дали може поради тази причина да развия захарен диабет? Моля помогнете ми.

Галин Стоев Петров – Видин

Когато болният страда от силна жажда, лекарите понякога подозират захарен диабет. Но той е свързан с нарушения в друг орган задстомашната жлеза, и недостатъчно изра­ботване на хормона инсулин. А при незахарния диабет причината е друга: недостиг на хормона вазопресин, изработван от хипоталамуса. Този хормон е един от основните регулатори на водно-електролитната обмяна в организма. Вазо-пресинът „следи“ за това в организма винаги да има достатъчно вода. При най-малка опасност от обезводняване хормонът я задържа.

Но понякога по някакви причини хипоталамусът изработва по-малко вазопресин или, което е по-лошо, съвсем се прекратява производ­ството му. Ето тогава се развива незахарен диабет.

Болестта заявява за себе си остро и Вне­запно. Измъчваният от неутолима жажда човек изпива по 5 литра течности на ден и уринира много. Нарушават се сънят му, апетитът, спа­да работоспособността, появява се слабост. И възникват проблеми с бъбреците, със стомаха, с черния дроб, с червата, с половите органи.

ПОНЯКОГА СЕ СТИГА ДО ОБЕЗВОДНЯВАНЕ

Причините за възникване на това заболяване, както и неговите типове, са няколко. Незахарният диабет се дели на три типа: идиопатичен (наследствено заболяване), симптоматичен (последствия от други болести или стрес, и бъбречен (среща се много рядко). По вашето пис­мо е невъзможно да определим от какъв именно тип незахарен диабет страдате вие. А това значи, че няма как да знаем причините, особе­ностите за развитие на болестта и методите на лечение. Но във всеки случай се обърнете към ендокринолог. Захарният и незахарният диабет не могат да бъдат объркани един с друг – в пър­вия случай относителното тегло на урината е повишено и в нея често присъства захар, а във втория – относителното тегло на урината е по-ниско и няма захар. След поставяне на точ­ната диагноза трябва да се лекувате само под строгото наблюдение на лекаря.

Каквито и да са причините за Вашето забо­ляване, основните симптоми са винаги едни и същи: силна жажда и обилно отделяне на урина. Болните със захарен диабет не трябва да огра­ничават приема на течности, защото може да настъпи обезводняване и състоянието им рязко да се влоши. Освен слабост, главоболие и прилошаване могат да се появят гърчове, психични и двигателни нарушения. Може рязко да се понижи кръвното налягане и да се учести сърцебиенето.

Що се отнася до храненето, то трябва да бъде разнообразно. Яжте месо, риба, млечни продукти, зеленчуци, пресни плодове и зарза­ват. Полезна е минералната вода, подбрана от лекаря. А също и продуктите, съдържащи калий – зарзали, печени картофи, стафиди. Хра­нете се в пределите на разумното. След ядене приемайте горещи билкови настойки – една супена лъжица на половин литър гореща вода. Растенията подбирайте по вкус. Това може да са царевична коса, имортела, червена офика, шипки, змийско мляко, бял трън.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *