ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Термотерапията – кога да я прилагате и какви болки облекчава /ВИДЕО/

Термотерапията или топлата терапия е домашна процедура за облекчаване на болката. И не само!

топла терапия

Навярно си задавате въпроса кои са случаите, в които може да използвате топлата терапия? В тази статия ще се опитаме да ви разясним не само какво представлява термотерапията, но и кога да я използвате.

Какво е топла терапия?

Топлината отдавна се свързва с уют и спокойствие. Топлата или топлинната терапия отива една стъпка по-далеч и може да осигури облекчаване на болката и да бъде източник на много лечебни ползи при различни видове болки.

Целта на термотерапията е да се увеличи притока на кръв, кислород и хранителни вещества до района, където се прилага.

Топлината също така намалява болки в ставите, успокоява болките в мускулите и мускулните спазми, премахва ограниченото движение и спомага за гъвкавостта на сухожилията и ставните връзки.

Когато мускулите ни са претоварени и са под стрес, те са лишени от кислород и може да има възпаление, което да се дължи на натрупване на млечна киселина. Натрупването на млечна киселина е причина за мускулни болки, и в този случай топлинната терапия или термотерапията може да помогне да се стимулира притока на кръв и да бъде в помощ при отстраняване на млечната киселина от мускулите.

Мускулните спазми в долната част на гърба могат да създадат усещания, които да варират от лек дискомфорт до мъчителна болка в кръста. Термотерапията може да помогне за облекчаване на болката от мускулен спазъм. Този процес увеличава притока на кислород и хранителни вещества към мускулите и помага да се излекува повредената тъкан.

Има и някои други значителни ползи от топлинната терапия, които я правят толкова привлекателна. В сравнение с повечето терапии, термотерапията е доста евтина (и в много случаи почти безплатна и приятна, като взимането на топла вана, например). Топлинната терапия също така лесно може да се направи у дома, или дискретно да облекчите състоянието си, докато сте на работа.

Коланът НАНОБЕЛТ спира болките в кръста и е подходящ за прилагане на термотерапия по време на работа, спорт или физиотерапия

Видове термотерапия

Топлинната терапия може да бъде суха или влажна, и може да се прилага локално към определена област на тялото или към цялото тяло. Например можете да използвате топъл тампон, топъл компрес, влажна кърпа или бутилка гореща вода, за да се прилага топлината на местно ниво.

В този случай източникът на топлина трябва да бъде топъл, но не и твърде горещ. Също така трябва да се поддържа последователна температура. Можете също така трябва да предпазите кожата от пряк контакт с източника на топлина, за да се предотврати изгаряне, като увиете източника с кърпа, или изолирате мястото по същия начин.

Препоръчва се да се прилага топлинна терапия за не повече от 20 минути, освен ако вашият лекар или физиотерапевт не е препоръчал друго.

heating-pad-heat-therapy-joint

Топлинната терапия може да бъде системна, което означава, че не се прилага локално към засегнатата област, а върху цялото тяло. Системната топлинна терапия увеличава цялата телесна температура. Например, можете да използвате сауна или горещ душ и вана, за да си направите системна топлинна терапия. За този вид терапия трябва да сте много добре хидратирани, като приемате последователно голямо количество течности.

Гореща вана, хидромасажна вана, сауна, парна баня, турска баня – всички тези методи могат са спомогнат за увеличаване чувството на комфорт и спокойствие, и да бъдат средство за намаляване на мускулните спазми и болки. Топлата струя на джакузито, насочена към долната част на гърба може да осигури допълнителна полза от лекия масаж, който прави водата.

Кога е добре да се ползва термотерапията?

Основното правило е, че топлината е най-добре за лечение на хронична мускулни и ставни болки и скованост или травма, която е по-стара от един ден. Като пример, можете да използвате термотерапията при хронични състояния като болки в гърба, болки в шията и артрит.

Кога термотерапията не е опция?

Моля, имайте предвид, че топлината не трябва да се използва при определени обстоятелства. Например, ако долната част на гърба е подута или има синини, не трябва да се използва топлина. Пациентите трябва да се консултират с лекар, ако имат сърдечно заболяване или хипертония. Топлите процедури не са подходящи и в следните случаи:

Дерматит
Венозни тромбози
Диабет
Периферна съдова болест
Отворена рана
Тежко когнитивно увреждане

По принцип, ако имате подутини или синини е по-добре е да се постави лед или студен компрес, за да се намали подуването. За ползите от терапията със студени компреси, вани и така нататък, ще ви разкажем в някои от следващите публикации.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *