Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се дава спешна помощ при инфаркт на миокарда или епилептичен пристъп

Сърдечният инфаркт се предизвиква най-често от съсирек, който запушва някоя от коронарните артерии, снабдяващи сърдечния мускул с кръв.

При навременна помощ болният може да се излекува напълно.

Инфаркт
Инфаркт

ОПЛАКВАНИЯ

  • силни болки в гърдите (пробождаща болка в гърдите или в областта около гръдния кош), които обхващат челюстта, в повечето случаи лявата ръка или горната част на корема
  • задух
  • гадене

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • блед или сив цвят на кожата: на допир тя е студена и влажна
  • учестено дишане
  • треперене и безпокойство
  • изпадане в безсъзнание

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

  1. Помогнете на пациента да На заеме удобно, щадящо положение с повдигната горна част на тялото. Кажете му да не се напряга и внимавайте да не го прави неволно, тъй като в покой болките отслабват. Повечето пациенти предпочитат да седнат на стол или да се подпрат. Не му давайте нищо ободряващо и стимулиращо, напр. чай, кафе, алкохол или цигари. Ако е известно, че пациентът страда от смущения в кръвоснабдяването на сърцето (коронарна болест на сърцето) и приема нитро медикаменти, помогнете му при вземането на нитроспрей или на една нитрокапсула.
  2. Повикайте незабавно „Спешна медицинска помощ“.
  3. Ако пострадалият припадне, веднага проверете дали е в съзнание, състоянието на дишането му и пулса и при необходимост вземете реанимационни мерки.
  4. Ако пострадалият е в съзнание и носи в себе си своите медикаменти срещу болки в гърдите, помогнете му да ги вземе. Проверявайте пулса му на сънната артерия и следете за промени в състоянието му. Пациентът не трябва да се напряга и да се вълнува.

Пет рискови фактора за инфаркт на миокарда

Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане води до втвърдяване на кръвоносните съдове. Затова редовният контрол на кръвното налягане е много важен.

Тютюнопушене

Никотинът предизвиква спазъм на кръвоносните съдове и повишаване на кръвното налягане, което натоварва повече сърцето.

Високо ниво на холестерола

Консумирането на храни с високо съдържание на наситени мастни киселини води до стесняване на кръвоносните съдове. Затова избирайте мазнини и олио, съдържащо ненаситени мастни киселини.

Наднормено тегло

Наднорменото тегло допълнително натоварва сърцето и води до високо кръвно налягане.

Недостатъчно движение

Здравото сърце се нуждае от кислород и трябва да бъде стимулирано. Сърдечната дейност и белодробната функция могат да се подобрят с каране на колело, плуване или разходки три пъти седмично.

Епилептичен пристъп

Епилепсията е заболяване на мозъка, при което се получават пристъпи на неволеви мускулни съкращения/гърчове, които в повечето случаи са придружени от загуба на съзнание. По принцип болният припада по време на пристъпа. Съществуват и леки пристъпи, които се проявяват под формата на моментна обърканост или нарушение на съзнанието.

Епилептичен припадък
Епилептичен припадък

ОПЛАКВАНИЯ

  • болният издава несвързани звуци
  • нарушена координация: залитане, загуба на равновесие
  • безпокойство и обърканост
  • безсъзнание
  • потрепвания на крайниците; от време на време разтърсване на главата
  • скърцане със зъби; пяна на устата
  • изпускане по голяма и малка нужда

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Отстранете мебелите около болния.

Отстранете предметите наоколо или ги покрийте с дрехи, за да не се нарани болният по време на пристъпа. НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ да местите пациента или да го контролирате, като го държите здраво.

Обърнете болния настрани веднага щом престанат пристъпите и проверете дали дихателните пътища са свободни. В този стадий болният е склонен да заспива. Оставете го спокойно да лежи, докато състоянието се нормализира.

Спешна медицинска помощ е необходима особено когато болният е получил нараняване, изискващо специализирана намеса, ако пристъпът продължи повече от 10 минути или ако пристъпите се повтарят.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *