ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да дадем първа помощ при външен или вътрешен кръвоизлив

Външен кръвоизлив

Когато се порежем, инстинктивно притискаме раната, за да спрем кървенето и да облекчим болката.

Това се постига също и с вдигане високо на наранената част на тялото; по този начин се намалява налягането в засегнатите кръвоносни съдове. Първата помощ при сериозна или дълбока рана се основава на същия принцип. Покрийте по възможност раната с марля или превързочен пакет. При силно кървене върху раната се прави притискаща превръзка чрез поставяне на тампон (затворен превързочен пакет или нещо подобно).

Външен кръвоизлив
Външен кръвоизлив

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

  1. Веднага притиснете раната със стерилна или чиста марля или превързочен материал. Най-добре е, ако в началото пострадалият сам притисне раната, защото той най-бързо може да прецени колко силно трябва да стане това.Вдигнете възможно по-високо засегнатата част на тялото (над височината на сърцето), за да намалите притока на кръв към раната.
  2. Накарайте пострадалия да заеме удобно положение, най-добре легнал, и по възможност да вдигне високо засегнатата част на тялото.
  3. Поставете притискаща превръзка върху раната с помощта на два превързочни пакета от аптечката. При това използвайте втория пакет (затворен) като тампон. Вдигнете високо наранената част от тялото, краката на пострадалия също повдигнете леко и го завийте топло.
  4. При нараняване на предмишницата или дланта направете превръзка с триъгълна кърпа.

ВЪНШЕН КРЪВОИЗЛИВ с чуждо тяло

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Не се опитвайте да отстраните намиращото се в раната чуждо тяло. В повечето случаи то допринася за спирането на кръвотечението.

Най-напред поставете стерилни превързочни материали около чуждото тяло; след това от меки материали оформете нещо като възглавничка, която да го обгражда.

Фиксирайте възглавничката с бинт или с няколко лентички лейкопласт. Внимавайте да не упражните натиск върху чуждото тяло.

Ако се касае за рана на крака, внимателно го повдигнете и го поставете върху възглавница или навито одеяло. Ако става въпрос за рана на дланта или предмишницата, направете превръзка с триъгълна кърпа.

Повикайте незабавно „Спешна медицинска помощ Чуждото тяло трябва да бъде извадено много внимателно, за да се избегне увреждането и на други тъкани. Освен това е необходимо да се предотврати и възможна инфекция.

ВЪТРЕШЕН КРЪВОИЗЛИВ

Kaтo вътрешно кървене се определя кръвоизлив в черепната кухина, гръдния кош или коремната кухина. Ако засегнатият страда от някакво заболяване, което може да доведе до вътрешен кръвоизлив, или наскоро е имал травма, повикайте незабавно „Спешна медицинска помощ“. Вътрешното кървене лесно остава незабелязано, тъй като не изтича кръв навън. Има обаче симптоми, за които трябва да внимавате (виж таблицата).

Вътрешен кръвоизлив
Вътрешен кръвоизлив

ОПЛАКВАНИЯ

  • коремни болки и чувствителност на коремната стена при допир
  • гадене и/или повръщане
  • силна жажда

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • студена, влажна и бледа кожа
  • слаб и все повече ускоряващ се пулс
  • учестено дишане, задух

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Повикайте незабавно „Спешна медицинска помощ“. Пострадалият трябва веднага да бъде откаран в болница.

Помогнете на пострадалия да заеме възможно най-удобно положение, при което болките са най-малки. Поставете възглавница или нагъната кърпа под главата му, за да му бъде по-удобно.

Накарайте ранения да легне, за да можете да противодействате на евентуален шок.

Завийте пострадалия с дреха или леко одеяло. Ако сте на открито, постелете под него одеяло, за да намалите загубата на телесна топлина. Посъветвайте го да се движи колкото е възможно по-малко, за да не се стига до нови вътрешни кръвоизливи.

Успокойте пострадалия.

Следете за евентуални промени в състоянието му; редовно проверявайте пулса и дишането му. При кървене от устата или носа го накарайте да легне на една страна. Ако загуби съзнание, го обърнете в стабилно странично положение, респ. провеждайте реанимация до пристигането на екипа на „Спешна медицинска помощ“.

Видими признаци за вътрешно кървене

 

КЪРВЕНЕ ОТ ТРАВМА/ЗАБОЛЯВАНЕ СИМПТОМИ
ухо счупване на основата на черепа нараняване на ушния канал или на тъпанчето кръв и бистра течност ясна кръв
нос счупване на основата на черепа травма на носа кръв и бистра течност ясна кръв
уста счупване на челюстта или нараняване в устата ясна кръв
бели дробове травматично увреждане на дробовете или на горните дихателни пътища изкашляне на светлочервена кървава пяна, засилващ се задух
стомах язва на стомаха или хранопровода тъмнокафяви повърнати материи (като смляно кафе) или черни, катранени изпражнения
черва травматично увреждане на червата черни, катранени изпражнения
право черво хемороиди ясна кръв
бъбреци травма или камъни в бъбреците тъмна урина със следи от кръв
пикочен мехур травматично увреждане на мехура или пикочопроводите следи от кръв в урината, понякога със съсиреци

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *