ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СЕПТАНАЗАЛ спрей за възрастни / SEPTANAZAL spray for adults

Съдържа ксилометазолин хидрохлорид, декспантенол, калиев дихидроген фосфат, динатриев фосфат, додекахидрат, вода

Предназначение

септаназал
Септаназал укротява неприятните симптоми на настинка със запушен нос

СЕПТАНАЗАЛ е спрей за нос с дексапантенол и ксилометазолин хидрохлорид. Активните компоненти действат върху лигавицата на носната кухина, като намаляват отока, свиват кръвоносните съдове и редуцират секрецията. По този начин дишането се улеснява, а неприятните симптоми отслабват. Съставката дексапантенол подпомага оздравителните процеси и възстановяването на лигавицата.

Спреят за нос СЕПТАНАЗАЛ е препоръчван при ринити, за улесняване на дишането при простудни заболявания с хрема, за подпомагане на регенерацията след хирургични интервенции.

Как се приема

СЕПТАНАЗАЛ е лекарствен продукт под формата на спрей. Терапията се извършва чрез впръсквания – по едно във всяка ноздра, до три пъти дневно. Прилагането на СЕПТАНАЗАЛ за възрастни се ограничава до седем дни. Ако е необходим по-дълъг срок за пълно излекуване, трябва да се направи няколко дневна почивка, преди лечението със същия продукт да продължи.

Трябва да се знае, че прекалено продължителното прилагане на продукта, особено на по-високи от препоръчаните дози, първоначално ще облекчи симптоматиката, но има риск носната лигавица да се изтъни и да се получат неприятни последици. Същите дозировки и предупреждения са валидни и за пациенти деца, при които се прилага вариант на медикамента – СЕПТАНАЗАЛ за деца.

Възможни нежелани ефекти

Лечението със СЕПТАНАЗАЛ може да стане причина за алергични реакции – оток, сърбеж и обриви. Не са изключени хипертонични пристъпи и тахикардия, смущения в сърдечната дейност. В редки случаи по-продължителното прилагане или високите дози може да провокират халюцинации, безсъние, главоболие, замаяност, оток на носната лигавица и кървене от носа; има информация и за гърчове. Един от страничните ефекти е и дразненето в носа, многократното кихане след прилагане на медикамента.

Кога НЕ БИВА да се употребява

СЕПТАНАЗАЛ не се прилага в случаите на алергия към някой от компонентите на медикамента.

Не е подходящ при сух ринит, т.е. сухо възпаление на носната лигавица с образуване на корички.

Медикаментът да не се използва след мозъчни операции, осъществени през носа.

Пациентите от рискови групи биха могли по лекарска преценка да използват СЕПТАНАЗАЛ, ако това не застрашава здравето им в по-голяма степен в сравнение с очаквания положителен ефект. Става дума за пациенти на лекарства, повишаващи кръвното налягане; страдащи от глаукома, тежки сърдечни заболявания, при тумор на надбъбречната жлеза, при порфирия, заболявания на щитовидната жлеза или простатата.

Прилагането на СЕПТАНАЗАЛ при деца не се препоръчва, ако те вече се лекуват с други медикаменти за хрема, настинка или грип. Вариантът за възрастни може да се прилага при деца на възраст над 6 години, но само под лекарски контрол.

СЕПТАНАЗАЛ не се препоръчва при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

СЕПТАНАЗАЛ трябва да бъде одобрен за прилагане от лекар, ако пациентът е на постоянна терапия за сърдечно заболяване, за депресия и др. В подобни случаи има риск от хипертоничен пристъп. Паралелният прием с други продукти за лечение на запушен нос, грип, кшлица или настинка може да увеличи опасността от проявата на странични ефекти върху сърдечно-съдовата и централната нервна система.

_________

Усреднена цена в аптеките – 6 лв за спрей флакон от 10 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *