Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Откриха нов начин за лечение на витилиго!

Има нова надежда за болните от витилиго

Лекарство против ревматоиден артрит се оказва много ефикасно при витилиго. Става дума за препарата тофацитиниб – съвременно лекарство за лечение на ревматоиден артрит. Оказва се, че той може да възстановява пигментацията по кожата при хора, страдащи от витилиго. До този извод стигнали дерматолози от Медицинската школа към Йелския университет, които успешно са проверили своята хипотеза върху една пациентка, пише „Доктор“.

Резултатите от изследването са публикувани на 24 юни 2015 г., в списание „Дерматология“. Витилигото е разпространено заболяване, при което на отделни участъци кожата губи пигмента си меланин, което в много случи води до силни душевни мъки на болните.

витилиго лечение
Лекарство против ревматоиден артрит помага при витилиго

Съвременните методи за лечение, като стероидни кремове и светлотерапия, не са достатъчно ефективни. Но наскоро йелските учени изказаха предположение, че одобрената от Агенцията по лекарства и храни в САЩ група препарати, може да лекува витилиго.

Миналата година д-р Брет Кинг, преподавател по дерматология и водещ автор на последното изследване, демонстрира ефективността на въпросния инхибитор тофацитиниб за лечение на огнищна алопеция. Сега д-р Кинг и колежката му Британи Крейглоу анализирали механизма на действие и допуснали, че тези препарати могат да помогнат и при витилиго.

За да проверят своето предположение, те назначили от въпросното лекарство на 53-годишна пациентка с витилиго, поразило практически цялото й тяло. Година преди експерименталното лечение болестта при жената се влошила много, петната станали повече, обхванали лицето й, ръцете, краката, торса, навсякъде.

Два месеца след началото на терапията с тофацитиниб учени отбелязват частично възстановяване на пигментацията по кожата на лицето и ръцете – точно тези зони най-много притеснявали жената. След 5-месечно лечение белите петна по лицето и ръцете изчезнали почти изцяло, а по торса останали само две малки петна. Фактически именно медикаментът избавил пациентката от витилигото, при това по време на лечението не се проявили никакви странични ефекти.

„Въпреки че това е само един клиничен случай, няма как да го наречем случайност – това е плод на проучване и разбиране механизма за развитие на болестта и принципа на работа на лекарството“.

Д-р Кинг възнамерява в скоро време да организира истинско рандомизирано клинично изпитание, за да се потвърди ефективността и безопасността от тофацитиниба, както и неговият „роднина“ руксолитиниб при лечение на витилиго.

Оптимизмът на йелските учени се споделя и от други учени – дерматологът Джон Харис от Медицинския център в Масачузетския университет казва: „Инхибиторите янус-киназ (към тази група спада въпросното лекарство) действително променят лечението на това ужасно заболяване, с което и досега нищо не можем да направим. Това е голяма крачка напред в борбата с витилигото.“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Откриха нов начин за лечение на витилиго!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *