Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Спрете да се саморазрушавате! 3 начина да си помогнете

Живеем в постоянен стрес, напрежение, стремеж да се доказваме непрекъснато. Нямаме сигурност нито в работата, нито в семейството. Затова понякога търсим утеха в храната, алкохола, събираме се с хора, които не ни помагат, а даже напротив – тровят ни живота. Как да постъпим при такива случаи и да спрем саморазрушението?

1. Събираме се с неподходящите приятели

Защо е опасно: хората около нас имат много голямо влияние върху поведението ни на зависимост от храна или алкохол – и за добро, но и за лошо. Твърдо сме решили да пием ябълков сок вместо вино, но кампанията протестира: „Не разваляй вечерта!“ И ние, за да не я развалим, пак пием алкохол. Какво да направим: да огледаме приятелите си, да видим дали не сме с тях именно защото така вредните ни навици не се забелязват толкова, тъй като и те обичат чашката.

саморазрушение
Помогнете си сами!

Време е за преориентация – по-добре да разредите срещите с тях и да се уговорите с някой друг да отидете на фитнес и сауна. Ако партньорът ви също редовно пие, убедете го да правите по-често безалкохолни паузи и да си измислите заедно алтернатива на седенето пред телевизора вечер с чаша в ръка – по-добре излезте на лека разходка.

2. Умираме от глад вечерно време

Сутрин хапваме ябълка с кисело мляко, на обяд салата – дотук максимум 800 калории. Толкова се гордеем със себе си, но само докато вечерта не започнем да се тъпчем здраво.

Защо е опасно: за да се чувстваме добре физически и психически, ни е необходим хормонът серотонин. Тялото ни го произвежда от въглехидратите. Ако през деня не ги приемаме, вечер преяждаме и нарушаваме баланса.

Какво да направим: да се нахраним добре на обяд. Трябва да приемате комплексни въглехидрати, които се съдържат в картофите и бобовите растения. Така ще сте сити по-дълго и нивото на серотонин ще е в норма. Ефикасен трик срещу апетита вечер – след като хапнете умерено, веднага си измийте зъбите.

3. Не обръщаме внимание на сигналите

Всъщност сме отдавна сити, но човек не може просто да остави така прекрасната пържола в чинията!
Защо е опасно: чувството за ситост е въпрос на механика – стомахът сигнализира, когато е достатъчно пълен. Ако го натоварваме повече, следващия път ще ни сигнализира по-късно, той просто се разширява и ще ни е нужна повече храна, за да го напълним.

Какво да направим: по-добре е да ядем начесто, но малки порции, например пет пъти дневно.

Избягвайте да четете или да гледате телевизия, докато се храните. По-добре да си гледате в чинията, очите също подсказват кога сте се нахранили достатъчно. Да не би мама да ни е повтаряла непрекъснато, че трябва да си изяждаме всичко в чинията? Добре е да забравим това, слушайте сигналите на стомаха си, той знае по-добре.

И не забравяйте – когато прекаляването с храна и алкохол е излязло извън нормите, имате нужда от помощ. Трябва да потърсите професионален съвет, ако не можете да се откажете от алкохола за няколко седмици въпреки добрите си намерения. Или искате да излезете от порочния кръг на строги диети и пристъпи на прекаляване с храна. Обърнете се към специалист – психиатър или диетолог, те ще ви помогнат.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *