БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Терапия с витамин C може да убие мутиралите ракови клетки

Витамин С може да помогне в борбата срещу рака

Знаем, че витамин С, който се съдържа в храни като портокалите, чушките, броколите и папаята, има множество ползи за здравето – от подсилване на имунната система, като превенция срещу сърдечно-съдови заболявания, очни и кожни болести и бръчки, но най-новите изследвания сочат, че витамин С може да помогне в борбата срещу рака, особено при рак на дебелото черво, съобщава medicaldaily.com.

Витамин С
Витамин C помага в борбата с коварния рак

Изследването се фокусира главно върху колоректалните ракови клетки, които имат по-специфични мутации в KRAS и BRAF гените, които участват в клетъчния растеж.

Изследователите са открили, че когато тези мутирали клетки са изложени на високи плазмени нива на витамин С, приемат витамина в окислена форма. В резултат на това раковите клетки се подлагат на оксидативен стрес и ензимът, необходим за възпроизвеждане на мутиралите клетки се блокира.

Проучването е направено върху мишки, при които витамин С е унищожил раковите клетки.

Изследователите отбелязват, че витаминът може да помогне, защото традиционните противоракови терапии не са в състояние да достигнат мутиралите клетки.

„Повече от половината колоректални ракови клетки имат или KRAS или BRAF мутации и често не се повлияват от терапиите“, пишат авторите в резюмето. „Ние установихме, че култивираните ракови клетки, съдържащи KRAS или BRAF мутации изчезват, когато са изложени на високи нива на витамин С.“

Важно е да се отбележи, че е много малко вероятно констатациите да бъдат пуснати в употреба. Идеята, че витамин С може по някакъв начин да спре рака е изключително спорна в научния свят.

Предни изследвания върху ефекта на витамина излизат с доста противоречиви резултати. Според Националния институт за рак, терапията с витамин С е най-ефективна, когато се прилага чрез интравенозна инфузия, чрез вена директно в кръвния поток.

Други изследвания показват, че високите дози витамин С могат да противодействат на растежа на раковите клетки на простатата, панкреаса, черния дроб, дебелото черво и други, но при много от тези проучвания са открити недостатъци. Въпреки това, някои изследователи все още вярват, че терапията с витамин C може да бъде полезна, когато е комбинирана със стандартните лечения на рака като химио и лъчетерапията.

ВИТАМИН C с удължено освобождаване
ВИТАМИН C с удължено освобождаване, немско качество

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.