ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Малко червеничко, но пълно с лечебни свойства! Познахте ли кое е това растение?

В Кавказ и до днес те са едни от най-любимите подправки към националните им месни ястия. Плодовете му се добавят както в прясна, така и в суха форма.

Цвят на дренки
Цвят на дренки

И това са дренките! Древните гърци са се хранили със сушените дренки така, както и с маслините. Дренките съдържат захари, органични киселини, танини, пектин, витамин С, етерични масла, летливи вещества, калий и желязо. Напитки от дрян се препоръчват за стомашно-чревни кръвоизливи, заболявания на устната кухина.

Дренките имат много лечебни качества. Заради тях в България има обичай да се слагат дрянови клонки за здраве и дълголетие на трапезата в навечерието на Рождество Христово.

Едно от най-ефективните му качества е за лечение на хемороиди – трябва в рамките на пет дни да се ядат 2 чаши дренки с костилките. Това трябва да стане в сезона на узряването им, но ако сте пропуснали този период, можете да потърсите буркани със сладко от дренки или сушени.

Дренките имат добри стягащи свойства, които имат положителен ефект при стомашно-чревни заболявания. Съдържащите се в тях летливи вещества имат пагубен ефект върху тиф, дизентерия и други болестотворни микроби.

Дренки
Дренки

Най-ефективното средство срещу диария се счита отварата от плодовете на дрян. Компотът от дренки се приема задължително при възпалителни процеси, пясък и камъчета в бъбреците и пикочния мехур. Препоръчително е да се яде по 2 чаши компот с плодовете в продължение на 2 седмици.

Освен това растението се препоръчва при метаболитни нарушения, анемия, подагра и кожни заболявания. В китайската медицина дрянът се използва като тонизиращ тоник за нервната система, за лечение на туберкулоза, болка, често уриниране и шум в ушите.

Отварата от кората и корените на дрян е отлично антималарично лекарство. И до ден днешен хомеопатите използват за тази цел пресни корени от дрян.

Силен чай от дренки спира диарията. Тези, които имат камъни в бъбреците, подагра, възпалителни процеси в бъбреците, 14 дни трябва да пият плодови напитки от дренки.

Дренките подобряват обменните процеси в организма, помагат при анемия и кожни заболявания.

Сладко от дренки
Сладко от дренки

Рецепта за сладко от дренки

1 кг дренки, 1,5 кг захар и 2 чаши вода

Твърди и хубави дренки измийте добре и извадете костилките. Сложете ги да се варят във водата и захарта за 10 минути. Махнете от огъня и след половин час сложете да се варят пак за 10 минути. Така повторете варенето 4-5 пъти докато омекнат плодовете. Изсипете готовото сладко в буркани, докато е топло, затворете капачките и обърнете с капачката надолу, за да се вакуумира.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *