Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ТОП 10 натурални методи за премахване на белези

Когато кожата е наранена, съединителната тъкан се струпва около раната, за да я защити и възстанови, но това нейно свойство, води до образуването на неприятни белези. Те могат да се получат по разнообразни причини – от ожувания, акне, ваксинации, хирургическа намеса и други.

С времето кожата се възстановява и белезите може да станат по-малки и по-незабележими, но за да ускорите възстановяването им може да изпробвате някои домашни методи, чиято функция ще е да стимулира клетъчния растеж.

Имайте предвид, че не съществува процедура, която да премахва белезите напълно. Всички методи могат да ги направят само по-незабележими. Бъдете търпеливи и упорити, тъй като това може да отнеме време, а продължителността зависи от формата, размера и вида на белега. Ето и домашните средства, с които можете да се справите с несъвършенствата.

  1. Алое Вера

Алое Вера е природен лек за отстраняване на белезите. За това помагат неговите противовъзпалителни и антибактериални свойства. Гелът от алое омекотява кожата, възстановява я и стимулира оздравяването й.

  • Обелете външната част на листото на алоето и със съдържащия се гел в него, намажете белега, масажирайки с кръгови движения. Изчакайте да поседи около 30 минути и измийте. Нанасяйте по два пъти на ден.

Забележка: Не прилагайте гела от алое вера върху отворени рани.

  1. Кокосово масло

Кокосовото масло съдържа витамини Е и В, антиоксиданти, които ускоряват времето за лечение. В допълнение, лауриновата, каприловата и каприновата киселини, съдържащи се в кокосовото масло, стимулират производството на колаген и подпомагат оздравяването на увредената кожа.

  •  Загрейте натурално кокосово масло, за да се втечни. Вземете малко количество и го нанесете върху засегнатата област, масажирайки около 5-10 минути. Оставете около 1 час, за да се абсорбира от кожата. За най-добри резултати, повтаряйте от 2 до 4 пъти на ден.
  1. Масло от витамин Е

Маслото от витамин Е е ефективен антиоксидант, който може да помогне за избледняването на белезите. То овлажнява и хидратира кожата и помага за зарастване на повредените тъкани и подобрява вида на белезите.

  • Вземете масло от витамин Е и намажете върху белега, масажирайте леко в продължение на 10 минути. Оставете за около 15 до 20 минути, след това измийте с топла вода. Повтаряйте няколко пъти дневно.
  1. Зехтин

Зехтинът е богат на витамин Е и запазва кожата мека и хидратирана. Това от своя страна спомага застрана спомага за заздравяването на увредената кожа.

  • Нанесете затоплен зехтин върху засегнатата зона и масажирайте леко. Изчакайте 30 минути, а след това избършете с чиста кърпа. Можете да оставите зехтина да престои през нощта.
  • Можете да смесите малко лавандулово масло и зехтин и да го приложите върху белега. Оставете да престои за 20-30 минути, след което изплакнете с хладка вода.
  1. Лимон

Лимонът съдържа алфа хидрокси киселини, които имат лечебни свойства и могат да помогнат за лечение на всякакви белези. Той премахва мъртвите клетки на кожата, стимулира растежа на нови клетки и подобрява еластичността. Витамин С в лимона регенерира и възстановява увредената кожа.  Избелващите свойства помагат за избледняването на белезите.

  • Нанесете малко лимонов сок върху засегнатата област. Изчакайте 10 минути, след това изплакнете с топла вода. Ако имате чувствителна кожа, разредете сока с розова вода и масло от витамин Е.
  1. Мед

Медът е естествен овлажнител, което го прави ефективен метод за отстраняване на белезите. Той защитава от натрупването на мъртви клетки и стимулира регенерацията на  тъканите.

  • Нанесете малко количество върху белега и покрийте с превръзка и оставете за една нощ. Измийте с топла вода. Повтаряйте процедурата ежедневно.
  • Направете скраб с равни количества мед и захар, нанесете върху белега и масажирайте леко в продължение на няколко минути. Изплакнете с топла вода, подсушете и нанесете овлажняващ крем. Правете процедурата един или два пъти дневно.
  1. Ябълков оцет

Можете да третирате белезите и с ябълков оцет. Киселинният му характер ексфолира и премахва мъртвите клетки. Това ще стимулира растежа на здрави клетки и ще подобри вида на белезите. Ябълковият оцет балансира нивото на рН на кожата, което е от съществено значение за здрава кожа.

  • Смесете равни количества оцет и вода, напоете памучен тампон и поставете върху белега. Оставете за 5 минути, а след това изплакнете с вода.Правете веднъж дневно.
  • Направете разтвор с 2 супени лъжици ябълков оцет, 2/3 от чаша с вода и 1 чаена лъжичка мед. Нанесете сместа върху белега, оставете го за 30 минути. Изплакнете с хладка вода. Правете това веднъж дневно.
  1. Какаово масло

Какаовото масло е отличен натурален овлажнител, който премахва белезите. То прониква дълбоко в кожата и поддържа засегнатата област хидратирана за по-дълго. Това спомага за растежа на нови кожни клетки.

  • Нанесете една супена лъжица био какаово масло върху белега и го масажирайте внимателно с кръгообразни движения. Оставете го за една нощ и измийте на следващата сутрин с хладка вода. Повтаряйте процедурата до избледняване на белега.
  1. Етерично масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво подобрява състоянето на кожата и намалява белезите и петната, благодарение на противовъзпалителните и лечебните си свойства.

  • Смесете 4 капки етерично масло от чаено дърво до 2 супени лъжици вода. Промивайте, засегнатата зона с този разтвор по 2-3 пъти на ден.

Забележка: Никога не използвайте неразредено масло от чаено дърво.

  1. Сандалово дърво

Според индийската система за грижа за здравето – Аюрведа, сандаловото дърво има регенериращи и успокояващи свойства, които могат да се намалят забележимостта на всички видове белези.

    • Смесете равни количества етерично масло от сандалово дърво и друго масло – по ваш избор. Нанесете сместта върху белега с помощта на памучен тампон. Оставете го да седи в продължение на 30 минути, след което изплакнете с топла вода. Правете това два пъти на ден.
    • Друг вариант е да смесите 1 чаена лъжичка сандалово дърво на прах с розова вода или мляко. Сместта прилича на паста, с която трябва да намажете белега с лек масаж. Оставете за един час и измийте със студена вода. Нанасяйте веднъж дневно.
крем против старчески петна
Немски крем против петна

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.