Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Средиземноморската диета намалява риска от ослепяване

Яжте риба, зеленчуци, плодове, зехтин и ядки, за да имате добро зрение
Яжте риба, зеленчуци, плодове, зехтин и ядки, за да имате добро зрение

Рибата, зеленчуците, плодовете, зехтинът и ядките имат силен ефект върху борбата със загубата на зрението, съобщава express.co.uk.

Ново проучване показва, че диетата е от „изключителна важност“ в борбата срещу дегенерация на макулата, свързана с възрастта. Възрастните, които се хранят балансирано, на базата на средиземноморската диета, намаляват риска да загубят зрението си с цели 26 %. А тези, които носят ген, който повишава риска от дегенерация на макулата, намаляват опасността с една трета. Откритията, публикувани в американско списание за клинично хранене, идват в момент, в който статистиката показва, че хората, които са засегнати от проблема – във Великобритания, се увеличават. Около 600 000 души са хората, които са изгубили поне част от зрението си, в следствие на дегенерацията на макулата. Очаква се това число да нарасне значително през следващите няколко години, защото продължителността на живота е по-дълга.

Американски експерти от медицинските факултети на университетите „Харвард“ и „Тъфтс“, провеждат интервюта с 2500 доброволци – мъже и жени, свързани с хранителните им навици, а след това ги проследяват в продължение на 13 години.

Установяват, че редовната консумация на мазна риба и зеленчуци дава необходимата защита. Един от антиоксидантите, важни за защита на очите е лутеина, който се съдържа в изобилие в зелето. Средиземноморската диета защитава очите, намалявайки риска от възпаление.

Кралският национален институт на незрящите, казва: „Придържането към здравословна диета с изобилие от пресни плодове и зеленчуци е важно за общото здраве на очите, както и носенето на качествени слънчеви очила.“

Кати Йелф, главен изпълнителен директор на Британската благотворителна асоциация „Общество на макулата“, заяви: „Дегенерацията на макулата е най-голямата причина за загуба на зрението в съвремения свят.“ Тя обикновено се развива след 50-годишна възраст и се причинява от растежа на кръвоносните съдове над макулата, която ни помага да виждаме ясно. Тези кръвоносни съдове пропускат течност, което води до унищожаване на зрението в центъра на окото, което затруднява разпознаването на лицата, четенето или гледането на телевизия.

Около 90 на сто от случаите са на неексудативна (суха) дегенерация на макулата, форма на заболяването, която се развива бавно, в продължение на няколко години. Другите 10% от случаите са на  ексудативна(влажна) дегенерация на макулата, която може да причини слепота за по-малко от три месеца. Лечението включва ежемесечни инжекции на лекарства, предназначени за ограничаване на растежа на анормалните кръвоносни съдове. Ако заболяването се диагностицира рано, може да се предотврати пълната загуба на зрението. Лечението забавя прогресията при около 90 %  от пациентите и може да увеличи зрителната способност в около една трета от случаите. Въпреки добрите резултати от лечението, учените търсят начини за предотвратяване на проблема, а балансираната диета е добро начало.

Ако имате проблеми със зрението може да се възползвате от oчилата Д-Р ВИЖЪН.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.