Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли човек да се предпази от отлепване на ретината?

Диабетична съм вече повече от 10 години и станах жертва на едно от усложненията на захарната болест – имам проблеми с очите. Като ги затворя, виждам точици като мушички. Има ли значение каква храна консумирам? От какво трябва да се въздържам? Моля, дайте няколко съвета.

Станка Добрева – гр. Добрич

Ретината е най-фината вътрешна обвивка на окото. Тя е изградена от клетки, които улавят слънчевите лъчи или тези, проникнали в окото, и изпраща светлинни импулси към мозъка. По този начин ние въз¬приемаме образите от заобикалящия ни свят. Затова отлепването на ретината е едно от най-сериозните очни заболявания при диабетиците, което може да доведе до трайно увреждане на зрението, дори и до слепота.

Основната причина за отлепването на ретината е нейното разкъсване. То може да се наблюдава при късогледство или при т. нар. задно отлепване на стъкловидното тяло. Понякога проблемът възниква дори и в око без аномалии. Най-често рисков фактор за описваната диагноза е тежко физическо натоварване: / вдигане на тежести; s натоварване при преместване на мебели; «’ раждане по естествен път и др.

Това става причина за разкъсване на ретината, а след това идва и отлепването. Друга причина може да е появата на заболяване като диабета например, както е при вас. Това заболяване не само уврежда тъканта на ретината, но и я отлепва. Друга рискова група са хората с наследствена обремененост. Т.е. ако някой от близките ви е имал същия проблем, не е изключено да сте го наследили. Предразполагащ фактор е и изтъняването на ретината в нейната периферия. За да се предпази окото от по-нататъшни увреждания, е необходимо да се направи лазерно обшиване на рисковите зони. Това е лечението. Процедурата продължава около 10 минути, за толкова време трайно се стабилизира ретината, безболезнена е и безопасна за пациента. При вече настъпило и напреднало отлепване на ретината лазерната процедура не е достатъчна. В тези случаи е необходимо да се проведе оперативно лечение. То укрепва ретината чрез т. нар. серклажна лента или чрез почистване на стъкловидното тяло. Трябва да знаете, че ако едното око е засегнато, то и другото е застрашено от отлепване на ретината. Затова в практиката на специалистите е профилактично чрез лазер да се подсилва и здравото око.

Симптомите, които издават отлепването на ретината, са:

  • Поява на „светкавици“ пред очите денем или нощем.
  • Отпадане на част от зрителното поле. В този случай веднага отидете на очен лекар.
  • Появата на много плуващи черни точки и мушички без основателна причина.

ВНИМАНИЕ!

Спазването на определена хранителна, диета е без значение, важно е да избягвате големите физически натоварвания, стреса

и напрежението. От такъв проблем по-сериозно са застрашени хората, които страдат от първоначална степен на диабет и работят с компютър. Особено опасно е за тях да останат часове наред пред монитора. Те трябва на всеки 30-40минути задължително да правят почивка, да гледат в далечината. за да се разсее напрежение¬то в очите им.

Затова специалистите препоръчват на диабетиците да избягват продължителната работа с компютъра, продължителното седене пред телевизора и шофирането на дълги разстояния, особено когато се налага взиране с напрежение при кормуването.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *