ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Слънчогледът лекува стомашно-чревни заболявания и не само! (Рецепта)

За първи път в Европа слънчогледът разцъфва в Ботаническата градина на Мадрид. Испанците са го донесли като трофейно цвете.

Слънчогледови семки
Слънчогледови семки

Семките на слънчогледа

Слънчогледовите семки не са само средство против скука. Те са „депо“ от всички необходими хранителни вещества за човешкото тяло. Магнезият в тях е 6 пъти повече, отколкото в ръжения хляб. Огромното количество витамин Е предпазва от мускулна слабост, умора и повишава потентността.

Ако нервите ви изневеряват и всичко ви дразни, купете си слънчогледови семки и яжте всяка вечер по една чаша, за предпочитане в тиха среда. Важно – почиствайте люспите с пръсти, защото са много солени. Ако си ги печете сами, не използвайте много сол.

Шелтън и други натуропати включват слънчогледа към категорията на висококачествените протеинови храни, поради което ги смятат достатъчни за  вечеря. Тези семена съдържат почти всички незаменими аминокиселини.

Лечение със слънчоглед

Народната медицина препоръчва да се прави настойка от слънчогледови глави за лечение на възпалителни, остри и хронични заболявания, ревматични болки, мозъчен вазоспазъм, стомашно-чревни заболявания, нервна възбуда. Събира се слънчогледовата глава с цветовете, когато все още не са узрели, цветът трябва да е богат, златист.

Тинктура от слънчоглед:

В бутилка се изсипват 200 мл 96 градусов спирт, добавят се 5 глави слънчоглед ситно нарязани. Ако спиртът не покрива главите, добавете още. Внимателно затворете бутилката с неръждаема капачка. След 5-6 дни прецедете през няколко слоя марля, като изстискате добре. Съхранявайте в хладилник.

Възрастните могат да вземат 25-30 капки. За деца, в зависимост от възрастта от 5 до 15 капки. Настойката се капва в студена преварена вода. Взема се 2-3 пъти на ден между храненията

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *