Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ряпата лекува подагра! И още…

Още от древността са били добре известни лечебните свойства на ряпата.

Черна ряпа
Черна ряпа

В миналото са лекували кашлица и ларингит с варена ряпа. Сокът от ряпа са използвали за подобряване на съня и успокояване на сърцебиене.

Етеричните масла, които се съдържат в ряпата, дразнят лигавицата на храносмилателния тракт, стимулират секрецията на стомашния сок, повишават чревната перисталтика, което подобрява храносмилането.

Ряпата е богата на витамини (витамин С, група B, както и почти всички минерали необходими за човека).

Ползите на ряпата се дължат на нейните хранителни свойства: тя стимулира апетита, повишава секрецията на стомашния сок, подобрява храносмилането, и по този начин предотвратява развитието на стомашни разстройства.

Варената ряпа и вареният сок от нея лекуват остър ларингит с остра кашлица и пресипналост. Използва се и при бронхиална астма. Освен това служи като средство за подобряване на съня и успокоява сърцебиенето.

При подагра варена ряпа се пасира и се прилага на възпаленото място, а отварата се използва за правене на баня, за да се намали болката.

С топъл бульон от ряпа изплакнете устата си при зъбобол, тъй като ряпата има противовъзпалителни и антисептични свойства.

Ряпата се вари, докато омекне, мачка се и се смесва с овесена каша или варен ориз. Това се яде и е полезно както за децата, така и за възрастните.

Една чаша (200 мл) прясно приготвен сок се разрежда със 100 мл вода и се използва за прочистване на жлъчката.

Бяла ряпа
Бяла ряпа

Прясно настъргана ряпа можете да слагате в салата от зеле, като добавите малко ябълков оцет и олио. Може да се смесва и с други зеленчуци за салата – моркови, краставици и др.

Бялата ряпа е по-слабо лютива и с по-нежно месо, а  черната ряпа съдържа повече етерично масло и се предпочита като лечебно растение.

Противопоказания: ряпата е противопоказана при пептична язва, възпаление на червата и гуша.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *