ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето какви състояния облекчава солната терапия и как може да ви помогне

Става дума за безболезнен терапевтичен метод, прилаган от специалистите по алтернативна медицина и препоръчван като допълнително целебно средство от доста лекари по класическа медицина.

Терапия със сол
Терапия със сол

Много е подходящ при болести на дихателната система, както и при възпаление на ушите. Помага успешно и при някои дерматологични заболявания.

Какви са предимствата на солната терапия?

Много от плюсовете й пред други целебни методи идват от факта, че използва природно средство, богато на естествени минерали. Нерафинираната морска сол, наред с натриевия хлорид, съдържа магнезий, сулфати и калциеви халиди (кристали). В хималайската сол пък има още бромид, калий и флуорид, заради които се смята за най-подходяща при този вид терапия. Солта от Мъртво море и другите видове морска сол са популярни за прилагане под формата на солни бани.

Къде се прилага?

Най-автентичната форма на лечение със сол е спелеотерапията – пациентите прекарват известно време в естествени солни пещери, пригодени за целта. Съществуват и специални солни помещения за халотерапия – миниатюрни парченца сол се изпомпват и разпръскват във въздуха на лечебната стая. Домашни средства за лечение със сол са лулата със соли, аромалампа с дифузер или пречиствател на въздуха с минерални соли, както и популярната у нас бабина рецепта баня с морска сол (например за краката при настинка).

Какви са резултатите от лечението със сол?

Помага ни да дишаме

При респираторни болести най-подходящо е лечението да се провежда в т.нар. солни стаи или в естествени солни пещери. Солта се поема от водата, така че когато пациентите я вдишват, частичките се привличат от части на дихателните пътища, които са задръстени с храчки. Солта ги „разбива“ на по-дребни парченца слуз и така спомага отхрачването им. Натрият, който се съдържа в солта, има антибактериални свойства, спомага за „изсъхването“ на слузта и намалява възпалението. Солта действа като естествен детоксикатор на цялата дихателна система и е призната за натурален антихистаминов, противовирусен и антибактериален агент.

„Пушенето“ на лула с кристални минерални соли по 15 минути на ден помага на затрудненото дишане при синузит, бронхит, астма, както и намалява хъркането по време на сън.

Прогонва стреса

Отрицателните йони, съдържащи се в солта, поддържат нервната система в добро здраве. Солните кристали се образуват, когато йоните на натрия и на хлорида се привлекат, а когато се съединят, се отделят „благотворните“ отрицателни йони във въздуха. При вдишване те попадат в кръвообращението ни и там активират секрецията на серотонин, хормона на щастието и доброто настроение. Доказано е, че всички начини за прилагане на солна терапия имат антистрес ефект, благодарение на отрицателните йони, които произвеждат.

Успокоява дразненето на кожата

В Израел е известно от векове, че къпането в Мъртво море помага при различни възпаления на кожата. Хлоридните соли, които се съдържат във водата му – магнезиеви, натриеви, калиеви и калциеви, имат мек успокояващ ефект върху кожните раздразнения и възпаления. В някои случаи дерматолозите препоръчват вана със солена вода за хидратиране на кожата.

Облекчава мускулните болки

Противовъзпалителните свойства на солта намаляват неприятните последици от възпалителните процеси и успокояват болезнените усещания при мускулни травми и други видове болезнени оплаквания. Потопете се във вана с две чаени чаши сол, богата на магнезий, и ще почувствате как „отмива“ мускулното напрежение и болка.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *