ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Цитонамазка – защо трябва да се прави и колко често?

Колкото по-рано се открие ракът на маточната шийка, толкова по-сигурно се лекува. Затова е необходимо редовно да си правите цитонамазка. Ето и какво трябва да знаете.

Кога да я правите? Колко често?

Препоръчително е след две първи нормални цитонамазки с една година интервал една от друга после да се прави поне на три години веднъж при жените между 25 и 65 години. Много лекари обаче препоръчват след 20 години да се прави всяка година, особено ако жената няма постоянен партньор.

Повечето от случаите с рак на маточната шийка (70-80%) се дължат на инфектиране с Човешкия папилома

цитонамазка
Цитонамазката не е болезнена

вирус (HPV). Той се предава при контакт с кожата и лигавиците, най-често при сексуален акт с или без проникване. Затова презервативът, колкото и да е препоръчителен, не осигурява пълна защита. Заразяването може да стане и от орален секс. Колкото до ваксинирането на момичетата, то предпазва само срещу 70% от инфекциите с Човешкия папилома вирус.

Болезнено ли е?

Цитонамазката се състои във вземане за изследване на клетки от маточната шийка, което става с помощта на мека четчица или на нещо като голяма клечка, наподобяваща тези за уши. За да вижда добре шийката на матката, гинекологът трябва да отмести леко стената на вагината със спекулум (медицински инструмент от метал или пластмаса). Много жени се боят от този преглед, което и обяснява защо не се подлагат редовно на него. Но когато прегледът се извършва от добър и внимателен гинеколог, той е абсолютно безболезнен. Ако при вас не е така, не се колебайте да се обърнете към друг гинеколог следващия път.

Какво още е важно да знаете?

За да бъде прегледът с по-точни резултати, не бива пациентката да е имала сексуални отношения през последните 48 часа. Също така той се прави извън периода на менструация, инфекция или медикаментозно лечение. Всичко това може да повлияе на резултатите.

Ако анализът покаже аномалия?

Ако цитонамазката открие наличието на атипични клетки с неясна степен и HPV, се пуска HPV тест, за да се установи от кой точно вид е HPV инфекцията. По преценка на гинеколога може да се направи и биопсия, при която се вземат за изследване клетки, за да се провери каква е степента на увреждането им.

Когато са леко анормални, организмът сам ги елиминира. Често с леко лечение и с помощта на имуностимулант той успява да се пребори с наличното HPV и да се самоочисти. Тук се налага обаче сериозно наблюдение на еволюцията на клетките, пише сп. „Здравен журнал“. Когато аномалията е в незадоволителен или в по-сериозен стадий, трябва да се отстранят рисковите клетки, преди те да са се развили в рак.

Възможностите за отстраняване на лезиите са много: разграждат се със студ (криотерапия), изгарят се с лазер или пък се отстранява засегнатото парче тъкан (конизация).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *