ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво лекува кетогенната диета? Лекар отговаря на този въпрос!

„Кетогенната диета има своето място в съвременното лечение на епилепсията. Задължително условие е стартът на това лечение да бъде в болнични условия под лекарско наблюдение“, споделя проф. д-р Радка Тинчева, началник на Клиниката по ендокринология, диабет и генетика при болница „Проф. И. Митев“ в София.

Проф. Тинчева се занимава и с диагностика и лечение на пациенти с дисморфични синдроми и наследствени метаболитни болести. Ето какво казва тя в интервю за в. „Доктор“:

Проф. Тинчева, какви са ползите и какви са вредите въобще от диетите? Защо кетогенната диета, натъпкана с много мазнини, все пак лекува?

Проф. д-р Радка Тинчева
Проф. д-р Радка Тинчева

 

От 2002 г. са проведени десетки проучвания за ползите и вредите от нисковъглехидратните диети. В повечето от изследванията този режим изпреварва доста от другите популярни диети.

Въглехидратите повишават нивото на захарта в кръвта. Повече от 300 млн. души по света страдат от т.нар. инсулинова резистентност. Заради приема на повече въглехидрати това може да доведе до диабет тип 2. Като се намали количеството на това вещество, кръвната захар и инсулинът намаляват драстично своето ниво. Това се е случило при 95% от изследваните пациенти с диабет тип 2.

Още от 20-те години на 20 в. кетогенната диета се прилага като лечение на детската епилепсия, но популярността й намалява при появата на ефективни антиконвулсивни лекарства.

Изследвания при деца с епилепсия показват, че когато преминат към кетогенна диета, при половината от тях се наблюдава 50% намаление на гърчовете, а при 15% от изследваните напълно спират. Клинични изследвания при животните доказват, че кетогенната диета води до подобрение при невродегенеративни заболявания при възрастни, като Паркинсон и Алцхаймер, но от 2012 г. тази диета се прилага само при детска епилепсия.

Екстремни количества приемани мазнини как се отразяват на организма ни? Има хора, които консумират по 10 яйца на ден…

Не съм диетолог, а педиатър и генетик, и мога да говоря за кетогенната диета от гледна точка на лечение на епилепсията, на някои определени състояния при децата. Мисля, че всяко нещо, което не е съобразено с физиологията на човека и преминава определени граници, крие опасности и риск за живота. При нас например кетогенната диета се прилага под строго лекарско наблюдение. Тя се използва в името на лечението. Ние не препоръчваме такива огромни количества яйца.

Разкажете откога се прилага кетогенната диета в България. При какви заболявания има добър ефект?

Диетата е позната още от 1921 г. и се прилага при деца. В последните 10-15 г. претърпя пълен ренесанс. При нас започна да се прилага от януари 2012 г.

В началото започнахме да лекуваме 4 деца, защото тя има определени индикации за прилагането й. Добра е при рефрактерната епилепсия, която не се подлага на лечение с 2 или 3 епилептични препарата. Имаме добри резултати, в момента с нея лекуваме 9 деца.

За незапознатите с тази лечебна диета, кажете за механизма, по който се случва лечението, как тя влияе на организма?

За децата е тежка диета, трудно привикват с нея. Основният източник на енергия за детския организъм, въобще за човешкия организъм, са въглехидратите, а принципът на тази диета е увеличаване на мазнините, ниско количество протеини и много ниско количество въглехидрати. Образуват се кетотела в организма, които могат да бъдат токсични. Затова и започването, и провеждането на диетата е под лекарско наблюдение.

Ние приемаме децата в отделението, след 12-часова гладна пауза постепенно се въвежда тази богата на мазнини диета. Постепенно въвеждаме мазнините, после си отиват вкъщи, но подлежат на периодични изследвания в определено време.

Това животински или растителни мазнини са?

Спазва се определен диетичен режим, с тежки за организма на детето и животински, и растителни мазнини. Има обаче специално разработени препарати, храна, която се дава на детето. Тя е сравнително по-лесна за усвояване. Но пак ще кажа – всичко това се случва под строг контрол от медицинско лице, не става с четене в интернет. Не препоръчвам на майките да започват тази диета сами вкъщи – ние сме тук за това, да им помагаме.

От 2012 г. фондът за лечение на деца покрива 6-месечното лечение, в началото, при започване на лечението. След това, ако го има доказан ефекта, цялото лечение се поема от Здравната каса. Ако се достигне желаният ефект, диетата се прилага в рамките на 2 г. при специално изработен диетичен план на хранене.

Четем за любопитни факти, че тази диета би могла да бъде използвана и като лечение, по-скоро за повлияване на Паркинсон и Алцхаймер…

Напоследък при много заболявания се изпробва диетата, даже при злокачествени болести. Прилага се и при деца с метаболитни проблеми, но не говорим за отслабване. Става дума обаче за наследствени метаболитни заболявания, които не са свързани с наднормено тегло, а при вродено нарушение на метаболизма.

Доколкото знам, нашите лекари не подлагат на тази диета деца, които са със затлъстяване или с наднормено тегло. Може да се прилага при ранни епилепсии, гърчове, при индикации, за които е доказано, че има полезен ефект.

Какъв е този ефект?

Има деца, които дойдоха при нас с повече от 5-6 гърча през деня. Сега едно от децата е без гърчове, изключително добре се чувства. Имаме и намаление на гърчовете при другите деца. Обнадеждени сме от този тип лечение.

Проблемът е, че диетата е доста трудна като подготовка. Родителите остават при нас 4 дни, обучаваме ги, но те имат необходимост от непрекъснат контакт със специалист диетолог. Все още обаче в клиниката ни няма такъв, надявам се това да се промени.

Приемат се храни, наситени с мазнини – започва се със сметана, краве масло, детето трудно привиква с тях. Затова постепенно се внасят, докато стигнем съотношение 4:1.

Какво бихте казали на хора, които използват високомазнинна диета, но за отслабване?

Не мога да се ангажирам с какъвто и да е съвет, но всяко увеличение на мазнините предизвиква увеличаването на продукти, които биха могли да бъдат сериозен проблем за организма.

Такива диети крият странични ефекти, дори за децата, при които се използват само като лечение. При тях може да има изоставане в растежа, тъй като въглехидратите и протеините са в много ниско количество.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *