ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как 90-минутната разходка може да промени живота на диабетиците?

Без значение дали е разходка по плажа, която радва душата ви, или обикаляне на пазара, ходенето пеша е полезно за диабетици, затова не се отказвайте. Ако правите нещо, което ви е приятно, дори няма да забележите какво разстояние сте изминали.

Посещавайте битпазарите и антикварните магазини. Вземете календара и си набележете един ден за безцелно разглеждане. Помечтайте къде бихте отишли и го направете. Може да е разходка из няколко антикварни магазина, които сте си набелязали, разглеждане на сергиите по битпазара или обикаляне на любимите ви дюкянчета с „находки“. Ако сте притиснати от бюджета, не се притеснявайте – оставете парите си вкъщи.

„Изгубете“ се в просторна градина или обширен парк. Вероятно не можете да пропуснете да разгледате всяко срещнато диво растение или да правите снимки на заобикалящата ви природа. И в двата случая това е страхотно! Ако съчетаете хобито си с ходенето пеша, ще превърнете доскучаващото „изтъркване на подметките“ в удовлетворяваща и успокояваща разходка.

Вземете със себе си дете или куче. Ако давате на кучето възможност да се порадва на свободата или ако разкривате на детето нов поглед върху спектакъла на природата, правите нещо много повече от обикновена разходка. Времето ще минава по-неусетно, ще походите повече и ще се приберете в приповдигнато настроение.

Внимавайте със стойката. Правилната стойка може да облекчи болките в ставите (и да ви направи да изглеждате по-слаби и по-високи). Стойте изправени с изпънати рамене, прибран корем и повдигната брадичка. Наклонете се леко напред от кръста. Присвийте ръцете си в лактите и ги размахвайте, докато ходите. Завършвайте всяка стъпка, като се изтласквате с пръстите на краката си.

Пресметнете колко бързо се движите и си поставете за цел да увеличавате скоростта. Преминете по предпочитания си маршрут за разходка с автомобил и измерете километър и половина с помощта на километража. При следващата си разходка засечете времето, за което изминавате това разстояние. Може да изминете и повече, но в тази отсечка трябва да засечете скоростта си. Ако ви отнеме 20 минути, ускорете леко крачката си на следващия ден и проверете дали можете да изминете километър и половина за 19 минути. Това разстояние, взето за 15-20 минути, се счита за енергична разходка.

Всеки ден се разхождайте по 90 минути
Всеки ден се разхождайте по 90 минути

Време за промяна
Навикът: Увеличаване на разходките до 90 минути дневно.
Резултатът: Понижаване нивата на кръвната захар тип А1c с 1,1 % и възможно намаляване на приема на инсулин или друг медикамент.

Доказателството: В рамките на двугодишно изследване, проведено сред хора, страдащи от диабет тип 2, тези, които ходели пеша по 90 минути на ден, понижили нивата на А1с (мерна единица за кръвна захар за продължителен период от време) средно с 1,1%.

Броят на онези от тях, които трябвало да вземат инсулин, паднал с 25%, а продължилите да го приемат намалили количеството средно с 11 единици на ден. Да, 90 минути са сериозно упражнение, но и по-кратките разходки се оказали полезни – участници в проучването, които ходели по 38 минути дневно, все пак понижавали нивата на А1с средно с 0,4%.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *