Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това са причините, поради които ви лепне устата!

Това специфично усещане съчетава както чувството за обезводняване – сухотата в устата, така и сладникавото възприятие от вкусовите луковици по езика.

Суха уста
Суха уста

Лепненето в устата се появява при понижаване на общото количество течност в организма и повишаване на захарта в кръвта. То може да се получи поради следните причини:

Нарушен воден баланс

Той възниква, ако не се пият течности при повишена нужда от тях, и се проявява дори през зимата. Равновесието прием – разход се нарушава най-често при тежки физически усилия. Един от първите признаци е съхненето на устата. За да се преодолее, трябва да се пие поне 1 л течности средно на ден при покой и поне 2 л при физическа активност.

Прекаляване със сладкото

Яденето на въглехидратни храни предизвиква лепнене в устата. То се съпътства с жажда. Изчезва, ако спрете сладкото и пиете вода. Много храни съдържат захари, без да са сладки. Сред тях са хляб, картофи, млечни продукти и др.

Проблеми с панкреаса

Панкреасът е отговорен за секрецията на множество ензими за храносмилане. Едни от тях разграждат въглехидратите, други – мазнините, а трети – белтъчините. При различни заболявания на панкреаса количеството им намалява. Това води до промени във вкуса и лепнене в устата, подуване на корема и тежест или болка в лявото подребрие. Най-застрашени са хора, които преяждат.

Диабет

Най-честите симптоми на диабет са лепненето на устата и неутолимата жажда. Диабетът е в две форми. Първата е характерна при деца и млади хора. Лекува се с инжектиране на инсулин. Втората е при хора над 50 г. При нея лечението може да бъде дори и само със специална диета.

Силен стрес

Лепнене в устата може да се получи и при силен страх или притеснение. Понякога симптомите изчезват след покой, но в други случаи стресът отключва заболявания.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *