Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Всеки човек понася лекарствата различно!

Лекарствата лекуват и ни предпазват от болести, но понякога това е на цената на страничното им неблагоприятно за здравето действие. Какво можем да направим, за да намалим рисковете?

lekarstva
Лекарствата могат да бъдат опасни

През последните години много лекарства се озоваха на „подсъдимата скамейка” заради тежки странични ефекти. Сред тях са и ваксините. Имунизацията може да предизвика нежелани реакции, които варират от температура до будна кома. Статистиките показват, че смъртните случаи, дължащи се на медикаментозно лечение, съвсем не са малко. Дори парацетамолът, който е обичайно средство за самолечение и представлява добре проучена молекула, се оказва токсичен за черния дроб в случай на предозиране.

Причините: свръхдоза, неуместна употреба

Практически няма лекарство без странични ефекти. Преди 2500 години древните гърци използвали една и съща дума за лекарство и за отрова. От медицинската практика е известно, че ако дозата не е адаптирана към индивидуалния проблем, от една страна лечението е поставено под въпрос, а от друга, се натрупват страничните ефекти. Същият проблем се появява, когато се прилага неподходящ за заболяването медикамент.

В резултат на това се увеличава броят на хоспитализираните хора с оплаквания като кръвоизлив, проблеми с нервната система, стомашно-чревни неразположения, падане и травми. Поради самата природа на лекарствата е невъзможно да се избегнат всички рискове, свързани с приема им. Но предписването на един медикамент винаги е въпрос на баланс между лечебния и нежелания ефект. Като се осъзнават всички рискове, е възможно да се направи така, че страничните проявления да бъдат под контрол. Например антивитамин К е антикоагулант, който е нужен при смущения в сърдечния ритъм. В същото време той може да доведе до вътрешни кръвоизливи, тъй като ефикасната доза е съвсем близка до токсичната. Постоянният лекарски контрол и поетапното адаптирането на дозата към индивидуалния случай са начините да се намали опасността.

Децата и възрастните хора – най-застрашени

Детето не е миниатюра на родителите си, то реагира различно на лекарствата. При малките рискът от предозиране и интоксикация е повишен. Никога не бива да им се дава лекарство за възрастни, дори с адаптирана към теглото му доза. Бременните жени трябва да са особено внимателни – при тях рискът засяга плода. При възрастните хора пък опасността идва от това, че обикновено приемат няколко лекарства едновременно и е възможно между отделните молекули да се получат токсични съединения с неблагоприятен ефект за организма. След 65-годишна възраст бъбреците функционират по-слабо и капацитетът им да филтрират токсините намалява. Това води до натрупване на нежелани вещества в кръвта и тъканите. Затова е по-добре с напредването на възрастта дозата и честотата на приема да намаляват. Друг проблем е обезводняването от често прилаганото лечение с диуретици.

Индивидуален подход

Всеки от нас понася лекарствата по свой начин. Например кодеинът, използван за облекчаване на силни болки, при някои хора по-бързо се превръща в морфин и рискът от предозиране в подобни случаи е много висок. Тази особеност на човешкия организъм е установена с генетични лабораторни изследвания. Бъдещето на фармакологията е именно в производството на лекарства, адаптирани към определен начин на усвояване на техния химически състав. Засега това все още е в областта на научните изследвания, но неизбежно ще се превърне в практика.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *