ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СТИМУЛОТОН / STIMULOTON

Съдържа сертралин, магнезиев стеарат, хидроксипропилцелулоза, натриев
нишестен гликолат, калциев хидрогенфосфат дихидрат, целулоза, макрогол 6000, титанов диоксид, хипромелоза

Предназначение

стимулотон
Стимулотон е лекарство от групата антидепресанти

СТИМУЛОТОН е антидепресант; въздейства върху централната нервна система при депресии, тревожни разстройства, обсесивно-компулсивно разстройство, съдейства за възстановяване след стрес.

Как се приема

СТИМУЛОТОН се приема в дози и с продължителност, определени от лекуващия в зависимост от диагнозата и състоянието на пациента. Обичайната доза при обсесивно-компулсивно разстройство и депресия е до 50 мг дневно, а при преживян стрес или паническо разстройство – до 25 мг. В зависимост от профила на пациента лекуващият може да препоръча и друга доза. Острите състояния се овладяват с този медикамент за около седмица, но за траен резултат е необходима поне един месец терапия. В някои случаи лечението може да продължи от 6 до 12 месеца. Самоволното спиране или промяна на дозата са грешка, която може да има сериозни последици за здравето.

Този медикамент не се препоръчва за лечение на деца и подрастващи с изключение на случаите на обсесивно-компулсивно разстройство. Пациентите с такава диагноза на възраст 6-12 години започват лечението си с доза от 25 мг дневно, а тези на възраст 13-18 – с 50 мг. След седмица по преценка на лекуващия дневната доза може да бъде увеличена.

Пациенти с чернодробни проблеми могат да приемат само редуцирани дози от медикамента.

Определената от лекаря дневна доза се приема еднократно, независимо от храненията, но за предпочитане по едно и също време.

Възможни нежелани ефекти

Сред често проявяваните странични ефекти от лечение със СТИМУЛОТОН са отклоненията в чернодробните функции. Също често се проявяват сънливост и замайване, тремор, умора, зрителни нарушения. Съобщавано е също за гадене и повръщане, метеоризъм, диария, загуба на апетит. Понижено либидо, влошено качество на съня, нередовен цикъл и двигателни нарушения са сред по-рядко срещаните странични ефекти.

Кога НЕ БИВА да се употребява

СТИМУЛОТОН не се прилага при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът не е подходящ за деца под 6-годишна възраст.

Да не се препоръчва на пациенти, които приемат лекарства с промозид.

Ако пациентът взема МАО-инхибитори и трябва да бъде лекуван със СТИМУЛОТОН, приемът на инхибиторите се прекратява и се изчаква да минат 14 дни.

Не е подходящ в случаи на епилепсия.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият следва да прецени внимателно информацията за други медикаменти, които пациентът му е приемал или трябва да приема при лечението със СТИМУЛОТОН. Медикаментът може да влезе в лекарствени взаимодействия, които да променят терапевтичния ефект в две посоки. Касае се за взаимодействия с други лекарства за централната нервна система, антиациди, антикоагуланти, литий, други антидепресанти.

Усреднена цена в аптеките – 9 лв за опаковка от 30 таблетки х 50 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *