Кои са най-опасните митове за хипертонията

НЕ МИ ПУКА, ЧЕ ИМАМ ВИСОКО КРЪВНО

Ако кръвното налягане се повишава, въз­никват неприятни усещания като главоболие, главозамайване, „мушици“ пред очите.

Истината. Това е така, но само в половината от случаите. Често болните не само че не знаят за своята болест, те не изпитват никакви неприятни усещания. В резултат на това болестта набира сила, въпреки че е много важно заболяването да се „хване“ в началото и да се предотврати най-лошото.

ОПАСНИ СА САМО ВИСОКИТЕ СТОЙНОСТИ

Истината. Точно обратното, компютърната томография и другите съвременни методи на изследване на мозъка на болни с „по-мека“ хипертония показват, че нарушеното кръвообра­щение в мозъка и патологичните изменения на неговите клетки се случват още в ранни стадии от болестта. Кръвоносните съдове се удължават, разширяват се, изкривяват се, стават „вяли“, което води до нарушаване на нормалния кръвоток и резки колебания в кръвното налягане. Клетките получават по-малко кислород и хра­нителни вещества. Това е особено опасно за нервните клетки. Влошеното кръвообращение в мозъка създава реална опасност за инсулт, а влошаването на сърдечното кръвоснабдяване -за инфаркт.

ТАБЛЕТКИТЕ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМА

Истината. Ако показателите не са много високи, можете да оправите състоянието си с помощта на храненето. Известно е, че витамин С оказва укрепващо действие върху стените на кръвоносните съдове, затова яжте продукти, в които този витамин се съдържа в изобилие -портокали, лимони, кисело зеле, пипер, касис, шипкова настойка. Много са важни и проду­ктите, съдържащи магнезий и калий: пшенична и овесена каша, соя и фасул, зарзали, сини сливи, фурми, праскови, дини, цвекло, тиквич­ки, патладжани, зарзават, ядки. Запомнете, че храната, богата на калий и магнезий, не трябва да се съчетава с мляко и млечни продукти. Много е важно колко сол ядете. Излишният натрий в организма задържа вода, прие което кръвоносните съдове се свиват още повече и налягането нараства.

На ден вашият организъм трябва да прие­ма 4 до 6 г натрий или 10-15 г готварска сол.

Около половината от нейното съдържание е в продуктите, които консумираме. Остава поло­вин чаена лъжичка на ден. Затова опитайте да приготвяте храната си без сол, а след това вече на вкус добавяйте по половин чаена лъ­жичка. Дневната норма от течности за човек с проблемно кръвна е по-различна – не повече от 1,2 литра на ден, включително супите, чаят и со­ковете. Много е важно да не преяждате, защото наднорменото тегло провокира развитието на усложнения. Най-вече животинските мазнини водят до повишаване на теглото, те помагат и за образуването на атеросклеротични плаки, а това още повече повишава кръвното налягане. В тази връзка ще отбележим колко важно е физическото натоварване. Ако не ви е по джо­ба да ходите по фитнес-зали или басейни, си правете гимнастика у дома, карайте колело, извървявайте на ден поне по три километра с по-бързи крачки.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *