Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Следобедната дрямка е задължителна!

Ние всички знаем колко важно е за малките деца да имат ежедневния си следобеден сън, защото ако не спят през деня се изнервят рано вечерта.

sledobedna driamka
Следобедната дрямка е задължителна

Но какво да кажем за дрямката  на възрастните? Сиестата, както я наричат испанците, има голяма полза за мозъчната функция, здравето и благополучието на човека. Подобрява функцията на сърцето, хормоналната дейност и възстановяването на клетките. Ефектите върху психичното здраве включват подобряване на настроението, намаляване  на стреса и по-голямо психологическо равновесие. Следобедната дрямка увеличава паметта с почти 20 на сто през останалата част от деня сочи изследване, проведено в Харвард.

Учени твърдят, че ако човек има възможност да раздели работния си ден с неколкочасова почивка и използва поне половин час за сън, ще натрупа бонуси по 7 направления: Подобрява се работата на сърцето и на мозъка като цяло, засилват се вниманието, концентрацията, бдителността, паметта, волята, креативността, настроението.

Хората с хипертония, които спят следобед, се нуждаят от по-малко лекарства за понижаване на кръвното налягане в сравнение с тези, които не го правят. Изглежда, следобедният сън като цяло оказва профилактично действие срещу увреждането на артериите и сърцето. Това показва проучване под ръководството на кардиолога д-р Манолис Калистратос в атинска болница. Изследването е представено в Лондон в рамките на конгреса на Европейското кардиологично дружество.

Двама от най-авторитетните британски министър-председатели – Уинстън Чърчил и Маргарет Тачър, са спазвали желязно правилото да се оттеглят в леглото след обяда – дава пример ученият. Според нашето проучване те са били прави, защото обедната дрямка се оказва естествен регулатор на кръвното налягане и здравето, обяснява д-р Калистратос.

Като цяло, сиестата е най-добре да се прави 6-8 часа след събуждането сутрин.

Ето и някои полезни съвети:

  1. Следобедната дрямка е полезна до 20-30 минути
  2. Спете в тихо, добре проветрено помещение
  3. Дишайте бавно и дълбоко, за да изчистите ума си от мисли и да се отпуснете
  4. Използвайте следобедната дрямка за презареждане, опресняване и получаване на енергия за тялото и мозъка.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *