Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Имате ли нужда от протеинова доза?

Много хора се оплакват от нежелание да се заемат с рутинните си работни задължения след ваканция или няколкодневна почивка.

proteini
Храни, богати на протеини

Ако и при вас е така, вероятно имате нужда от протеинова доза енергия. Протеините са основният „строителен”. материал за клетките, тъканите и органите и са задължителни за здрав организъм и предпазване от онкологични заболявания. Лесно е да пресметнем дневната норма – 1 г протеини на 1 кг телесна маса. Известно е, че един от най-популярните начини да се снабдим с протеини са месото и рибата. Има обаче и алтернативни варианти, ако не искате да прекалявате с месните продукти.

Ядки

В ядките има изобилие не само от протеини 20-25 г на 100 г ядки), но и от мазнини и калории. Всяко растително ястие става по-засищащо, когато му добавим ядки, а допълнителен плюс са ползите за сърдечносъдовата система – заради наличието на полиненанситени мастни киседини. За да избегнете напълняването, консумирайте ядки през първата половина от деня и не прекалявайте с количеството.

Бобови

Грахът, фасулът, лещата, нахутът са още един отличен източник на протеини (около 20 г на 100 г сух продукт). В тях има също много калций и фосфор, както и сяра – микроелемент, при наличието на който се синтезират протеините. За да избегнете образуването нз газове, накисвайте ги във вода една нощ преди готвене.

Зърнени храни

Най-много протеини има в елдата (13 г на 100 г сух продукт), в овесените ядки (12 г на 100 г сух продукт), в царевицата, в киноата и в дивия ориз. В зърнените храни има и много въглехидрати, затова са добри за закуска и обяд, но не и за вечеря. Имайте предвид, че не бива да ги разварявате при готвене. Колкото по-малко са обработвани, толкова по-качествени са. Диетолозите твърдят, че всички източници на протеини от растителен произход са непълноценни, докато месото, рибата и яйцата съдържат пълен набор от незаменими аминокиселини.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *