ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво представлява полиартритът и как се лекува?

Моля да обясните по-подробно симптомите и лечението на полиартрита. По какво се различава от артрозата и другите ставни болести!

Васил Стоев – София

Полиартритът е заболяване, свързано с възпаление на няколко стави наведнъж или една след друга, последователно. Полиартритът спада към хроничните заболявания. Причините за тази болест са свързани с възпаление на ставната тъкан. И в това е разликата с артрозата например – при нея се разрушава хру­щялът. Ставните тъкани съдържат много нервни окончания и кръвоносни съдове. При полиартрит страда т.нар. синовална обвивка, обгръщаща ставата.

В ЗАВИСИМОСТ ОТ ПРИЧИНИТЕ СЪЩЕСТВУВАТ НЯКОЛКО ВИДА ПОЛИАРТРИТ:

Ревматоидният полиартрит най-често не е свързан с попадане на ин­фекция в ставата, но води до хронично увреждане на няколко стави. Ревмато­идният полиартрит е тежко системно заболяване, увреждащо съединителната тъкан. Той бързо се разпространява вър­ху другите органи, затова е необходимо да се лекува в ранен стадий.

Инфекциозният полиартрит въз­никва след прекарана тежка инфекция – бруцелоза, туберкулоза, гонорея. При адекватно лечение на основната болест този вид полиартрит преминава бързо. Но ако инфекциозният полиартрит не се леку­ва, може да наруши работата на ставата.

Обменният полиартрит е свързан с нарушаване обмяната на веществата. Причината за него е натрупване на соли в ставите. При обменен полиартрит крис­талите на солта дразнят ставите и пре­дизвикват възпаление. Например подагра – това е същият този „кристален“, обменен полиартрит, който е свързан със струпване на соли на пикочната киселина.

Псориатичен полиартрит. Той е ха­рактерен за млади хора – до 40-годишна възраст. Развива се след псориатично увреждане на кожата – след 6 до 8 ме­сеца. Обикновено псориатичният поли­артрит на първо място уврежда ставите на стъпалата.

Реактивен полиартрит. Предиз­виква се от инфекция в организма. Болестното огнище може да се намира в пикочната система или в белите дробо­ве. Например т.нар. синдром на Рейтер се появява вследствие уретрит при мъ­жете и цистит при жените. Реактивният полиартрит е предпоставка за развитие на конюнктивит, полиневрит, колит.

СИМПТОМИТЕ И ПРИЗНАЦИТЕ СА РАЗЛИЧНИ ПРИ РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ НА БОЛЕСТТА

Признаците на полиартрита зависят от вида заболяване и причините за неговото възникване. Така например инфекциозният полиартрит се появява вследствие инфекция – кожата над ста­вата подпухва, зачервява се, ограничава подвижността.

Ревматоидният полиартрит е опасен с това, че започва с леки симптоми. Признаците в ранен стадий са чувст­вителност на ставата към промяната на климатичните условия. Отначало болките не са силни, подпухването е едва забележимо. Невинаги се повишава температурата, но могат да се понижат апетитът и теглото. Обаче ревматоидният артрит понякога се проявява със силно повишена температура и заболявания на вътрешните органи.

Полиартритът при децата се развива след двегодишна възраст. Те се оплакват от болки и може да се забележи ограни­ченост на засегнатите стави. При децата болестта протича във вид на симетрично увреждане на ставите и увеличаване на лимфните възли.

ЛЕКАРЯТ Е ТОЗИ, КОЙТО ОПРЕДЕЛЯ МЕТОДИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ

Особено що се отнася до ревматоидния артрит. При него основното лечение е насочено към съкращаване периода на обостряне на болестта.

Средствата против полиартрит включват не само обезболяващи пре­парати, премахващи болковия синдром, без да лекуват ставата. При ревматоиден артрит задължително се приемат глюкокортикоиди, понякога се вкарват директно в ставите. Основните средства против полиартрита се назначават от ревматолог. Често болните лежат в бол­ница в периоди на обостряния.

Народното лечение на тази болест включва: бани с борови шишарки и клонки; настойка от боровинки – супена лъжица на чаша гореща вода. Сместа престоява два часа и от нея се приемат по две супени лъжици преди ядене; мас­ло от евкалипт; настъргана ряпа. Обмен­ният полиартрит се лекува с диета без мазно, лютиво, пикантно и алкохол. Една страница на д-р Бончо БОНЕВ, невролог, психотерапевт и иглотерапевт, консултант на „Доктор“

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *