Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това са най-честите причинители на астматични пристъпи!

Важно е да разберете разликата между причинителя на заболяването и причинителя на астматичен пристъп. Повечето проучвания са свързани с това кое точно провокира пристъпите или влошава симптомите при засегнатите от проблема. Научните изследвания за първопричината на астмата тепърва набират сила. Имайте предвид, че дори при вас да няма проявления, болестта е скрита заплаха за белите ви дробове.

Въздухът, който дишаме

Не е нужно да четете книги, за да сте наясно, че въздухът, който дишаме, е доста замърсен. Но знаете ли, че дишането на замърсен градски въздух е също толкова вредно за здравето, колкото и съжителството с пушач?

Въпреки че много национални и международни организации повдигат въпроса за чистотата на въздуха, може да се направи още много. Смята се, че един от всеки петима души е със застрашено здраве поради мръсния въздух. Здравните специалисти се съгласяват, че съществува постоянна връзка, макар и минимална, между наличието на астма при децата и излагането им на изгорели astmaавтомобилни газове.

Докато проучванията за замърсяването на въздуха като възможна причина за астма продължават, служител на британската благотворителна организация „Астма“ предупреждава, че над 80% от страдащите установяват, че лошият въздух влошава състоянието им. Това е от особено значение през летните месеци, когато се увеличава нивото на приземния озон. Според организацията 66% от хората с астма твърдят, че газовете от трафика провокират симптомите й, а 42% заявяват, че избягват да минават през оживените райони, за да избегнат изгорелите газове от автомобилите.

Ето и няколко конкретни причинители на астматични пристъпи.

Озон

Дихателен дразнител, който се формира при въздействието на слънчевата светлина върху изгорелите автомобилни газове и индустриалното замърсяване. Високата концентрация на озон се регистрира обикновено в горещите летни дни и действа на болните от

лула с хималайски солни кристали
Лулата с хималайска сол помага при астма

астма, както горяща цигара се отразява на гора с изсъхнали дървета. Ето защо в много градове измерват нивото на озона и сигнализират, когато концентрацията му се повиши значително, за да предупредят страдащите от дихателни проблеми да не излизат навън. Всъщност учените предполагат, че високите нива на озона може да са една от причините за настоящата епидемия от астма: проучване в САЩ през 2002 г. установява, че децата, които доста време се занимавали със спорт на открито в райони с висока концентрация на озон, били три пъти по-предразположени към заболяването от останалите. Проучването предлага първите доказателства, че озонът в приземните слоеве на атмосферата би могъл да е рисков фактор за развитието на астма при децата, а не просто причина за влошаването й. Специалистите съветват засегнатите да избягват да спортуват на открито при високи нива на замърсяване на въздуха, особено в следобедните часове.

Материя от частици

Във въздуха има фини твърди частици като кал, прах, полени, плесени и гъби, пепел и сажди. Освен това съществуват и аерозолите, които се образуват в атмосферата като вторични продукти от горенето: летливи органични съединения (VOC), серен диоксид и азотни оксиди. Замърсяване на атмосферата причиняват в особено големи размери пушеците от заводи и съоръжения, изгорелите автомобилни газове, горенето на дървен материал, минното дело, строителството и селското стопанство.

Когато говорим за астма и други респираторни заболявания, основният проблем произтича от фините частици – с диаметър, по-малък от 2,5 микрона. (За сравнение човешкият косъм е към 75 микрона в диаметър.) Те лесно попадат в дробовете, откъдето биха могли да се абсорбират и в кръвообращението или пък остават в телесните клетки за дълъг период от време. Едно американско проучване установява 17-процентно увеличение на риска от смърт поради астма или други респираторни проблеми в райони с по-висока концентрация на малки частици във въздуха.

Замърсяване на въздуха в затворени помещения

Изненадващо е, но въздухът, който дишаме в домовете си, в офисите и в други сгради често е по-замърсен от този навън. Замърсителите идват от източници на горене, например газови печки, камини и цигари, плюс третирана дървесина, бои, мебели, килими и тъкани. Спрейовете, пестицидите, препаратите за почистване на прозорци и дори перилните препарати произвеждат замърсители. И към всичко това се добавят и познатите алергени като животински пърхот, хлебарки, акари в домашния прах, плесени и гъби.

В проучване, проведено през 2002 г. от холандски специалисти, се стига до заключението, че над половин милион деца на възраст под 6 години, страдащи от астма не биха развили заболяването, ако от домовете им навреме са били отстранени рискови фактори като животински пърхот, плесени и гъби, цигарен дим и газови печки.

Дразнители

Дразнителите представляват външни условия или вещества като дим например, които са неприятни за почти всички хора. При тези, които не страдат от астма, дразнителят ще предизвика кашлица, а ако някой е със свръхчувствителни бели дробове, може да се появят мускулни спазми и възпаление, които да доведат до астматичен пристъп. Често срещаните дразнители включват цигарен дим, студен въздух и изпарения от бои.

Към тях се причислява и хлорът в плувните басейни. Според проучвания високата му концентрация във въздуха покрай басейните е в състояние да раздразни лигавицата на дробовете и те стават по-податливи към влиянието на полени, пърхот и други алергени или дразнители, които ще провокират астматичен пристъп. Странно е, че на страдащите от астма погрешно се препоръчва да спортуват в закрити басейни, защото се смята, че топлият и влажен въздух е благотворен за белите дробове. Ако сте плувец и страдате от заболяването, се посъветвайте с лекар за относителните рискове и положителните страни.

Климат

Дори и атмосферните влияния могат да се отразят неблагоприятно на астмата. С години лекарите от спешните отделения по света са наблюдавали, че при гръмотевични бури броят на пациентите, постъпили с астматични пристъпи, рязко се повишавал. През 2003 г. наблюденията им били научно потвърдени, след като канадски учени проучили четиригодишни записки по въпроса от детска болница в Онтарио, които свързвали астматичните пристъпи с предоставените от близкото летище бюлетини за времето, за носените във въздуха алергени и за степента на замърсяване. Те открили, че по време на гръмотевични бури свързаните с астматични оплаквания болнични посещения се увеличавали с 15%, като в ясни дни имали средно по 8,6 посетители с проблема, а при бури – към 10 пациента.
Учените предполагат, че това е свързано с нарастването на концентрацията на гъбни спори, която почти се удвоява. Всъщност когато това се случвало, независимо дали имало буря или – не, се увеличавали посещенията в болницата поради проблеми с астма.

Друга причина може да се крие в озона, който се образува по време на гръмотевичните бури. Според някои проучвания и промените в атмосферното налягане биха могли да се отразят на астмата. Във Великобритания съвпадението на тежки бури и особено висока концентрация на полените през 2005 г. причинило шесткратно увеличение на пациентите, приети в болница с астма.

Според д-р Джийн Ембърлин, директор на Националния отдел по проучване на полените към университета в Уорчестър, в много райони на страната полените са били с рекордно повишени нива, като в някои градове са стигнали най-високите си стойности.

Студеното и влажно време е друг причинител на заболяването, особено за хората, при които астмата е получена вследствие на спортуване.

Вятърът увеличава броя на астматичните пристъпи, защото запраща във въздуха по-голямо количество полени и спори на плесени, откъдето ги поглъщаме.

Замърсяване на въздуха

В почти цяла България замърсяването на въздуха надвишава нормите. Най-голямо е в София и Пловдив. Източниците са транспортът, промишлеността, енергетиката и битовото отопление. Строителните и ремонтните действия също имат своя принос за влошеното качество на въздуха, който дишаме. Повишеното съдържание на емисии прах и газове не само може да доведе до санкции от Европейската комисия, но също така сериозно застрашава здравето ни.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *