Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пищялка

Angelica archangelica, Apiaceae (сем. Сенникоцветни)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Ангелика

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, стъблата, семената, корените

Отглеждане

Лечебната пищялка произхожда от Северна Европа и е издръжливо двугодишно растение, което стига на височина до 1,2 м. Има ръбести кухи стъбла, сложно оформени листа и цветоносно стъбло, което се развива на втората или на третата година и надвишава 2 метра. Видът „Corinne Tremaine“ е с декоративни, изпъстрени с бяло листа и се размножава със семена.

Дивата пищялка (A. sylvestris) и американската пищялка (A. atropurpurea) се употребяват по сходен начин с китайската (A. polymorpha var. sinensis). Американската ангелика е силно декоративна и стига до 3 м височина, има тъмни пурпурни стъбла и светлозелени до бели цветове. Особено впечатляваща е и A. gigas, която расте до 2 м на височина и е с тъмнолилави пъпки, образуващи многобройни червено-пурпурни цветове, събрани в сенниковидни съцветия.

Местоположение –  Изисква сянка и добре дренирана, но влажна и леко кисела почва. Предвидете поне по 1 м разстояние между растенията.

Размножаване – Засейте семената скоро след като ги съберете. Смесете ги с влажен, но не и мокър вермикулит и поставете сместа в запечатана найлонова торбичка. Съхранявайте ги в хладилника 6-8 седмици, преди да ги засеете в саксии за разсад. Покрийте съвсем леко семената с почва и им осигурете достатъчно влага. Пресадете младите растения, когато стигнат 10 см на височина.

Грижи – Растенията загиват, щом семената узреят. Можете да забавите процеса, като отстранявате цветните стъбла. Билките от първата година умират през зимата, но се възстановяват през пролетта. Поливайте ги редовно.

Болести и вредители – Пищялката е здраво растение, но бива нападана от миниращата муха, която уврежда листата. При топло и сухо време може да се развие брашнеста мана. Цветовете привличат много полезни насекоми, включително сирфидни мухи и златоочици.

Събиране и съхранение – Берете листата и цветоносните стъбла през втората година. В края й разкопайте корените, измийте и ги подсушете. Събирайте семената, когато станат сухи и кафяви.

Употреба в медицината

Angelica archangelica. Използвани части: корените. В европейското билколечение лечебната пищялка е важен лек за храносмилането. Тя стимулира производството на стомашни сокове и облекчава симптомите на безапетитие, диспепсия и гадене. Премахва дискомфорта при газове, стомашни спазми и подуване на корема. Това е загряваща билка, полезна и за страдащите от настинка.

За безопасната употреба на растението и на китайската ангелика се консултирайте с лекар или специалист билкар. При бременност или кърмене използвайте пищялката само в умерени количества, приети с храната, и избягвайте китайската ангелика.

Употреба в кулинарията

В някои скандинавски страни пищялката се готви варена или на пара. Има мускусен, горчиво-сладък вкус. Сушените семена и стъбла се влагат (чрез мацерация или под формата на етерично масло) във вермути и ликьори. Захаросаните листа и стъбла служат за декорация на торти и сладкиши.

Младите леторасли се бланшират за салати, а листата и стъблата се слагат в маринати към морски дарове. Листата са подходящи за рецепти с кисели плодове като например ревен.

Любопитно:

Пищялката е красиво и ароматно растение с медицинско и кулинарно приложение. Латинското й наименование произхожда от името на архангел Рафаил, който според легендата разкрил на един монах, че билката лекува чума.

Angelica polymorpha vаг. sinensis. Използвани части: корените. Растението произхожда от Китай и е наричано „дон куай“. То се среща във влажни мочурища, долини и по бреговете на реките. Стига до 1,9 м на височина и има зеленикавобели цветове. По света това е една от най-известните „женски“ билки. В китайската народна медицина тя се смята за стимулант на женската репродуктивна система и се използва за лечението на различни менструални симптоми и проблеми по време на менопаузата.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *